Familietur til Grønland

Hva gjør du når du fyller 60 år og vil dra på litt ekstra? Jo, du tar med familien til Grønland.

Sist oppdatert 1. januar 2017 kl 01.01

TASERMIUT-FJORDEN

Tasermiut (Ketilsfjord) er en fjord i Nanortalik kommune på sørkysten av Grønland.

Fjorden er 75 kilometer lang, og ligger nær Kapp Farvel. I dette området er det mange fjell med bratte vegger, f.eks.Nalumasortoq, som gjør dette området til et yndet sted for fjellklatrere fra hele verden. I bunnen av fjorden ligger isbreen Tasermiut. Ved fjordens utløp ligger Nanortalik.

Klimaet preges av fønvind, og er dermed mildt i grønlandsk målestokk.

Kilde: Wikipedia

– Min far har vært på Grønland før, og ville dra til et område med et av de mest spektakulære fjellene landet har å by på, siden vi «barna» er glad i fjell, forteller Terje Valen Højhjelle, som har sendt oss video fra en sommerens begivenhetsrike familieferie. 

Tasermiutfjorden ligger helt sør på Grønland. Det har vært norrøn bosetting i denne fjorden, som også kalles Ketilsfjord, oppkalt etter en av Erik Raudes følgesvenner.

Familien gikk en tur på 11 dager i Klosterdalen og langs Tasermiutfjorden, der de tok livet veldig med ro, fisket, plukket bær og koste seg. De var heldige med været, og hadde kun en dag med regn. De var også lite plaget med mygg, som det ofte kan være mye av i området.

– Det skal sies at det var veldig utfordrende å bevege seg i terrenget med sekk i noen områder, faktisk det mest utfordrende jeg har beveget meg i. Tette bjørke- og vierkjerr, samt steinur med en god del løse steiner og skjulte hull, forteller han. 

«Det var veldig forfriskende å bade fra sandstranda i en iskald fjord med glassklart vann. Å få øye på en flokk med seler på fjorden, eller komme tett på et havørnreir med en nesten fullvoksen unge i.»
Terje Valen Høihjelle

– Ett av høydepunktene på turen var å håve inn en arktisk røye på 1,5 kilo, og senere tilberede den i folie med einerkvister. Helt nydelig smak! Ellers var det å ligge ute under

Skjermbilde 2014-08-26 kl. 11.51.22
Skjermbilde 2014-08-26 kl. 11.51.22

en storslått stjernehimmel med stupbratte fjell på 2000 meter opplyst av fullmånen. Det var veldig forfriskende å bade fra sandstranda i en iskald fjord med glassklart vann. Å få øye på en flokk med seler på fjorden, eller komme tett på et havørnreir med en nesten fullvoksen unge i. Og å kjøre nært gigantiske isfjell i alle mulige fasonger. Blåskjellsuppa til far må også nevnes som et høydepunkt, forteller Terje. 

Publisert 1. januar 2017 kl 01.01
Sist oppdatert 1. januar 2017 kl 01.01
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue