Døde under klatring

Fredrik Ericsson skal ha falt i det han skulle legge opp faste tau opp den beryktede Flaskehalsen på K2.

Sist oppdatert 9. august 2010 kl 11.45
Fredrik Ericsson (1975 - 2010)
Fredrik Ericsson (1975 - 2010)

I følge en rapport som er lagt ut på Fredrik Ericssons nettside, mistet den svenske skialpinisten fotfestet da han jobbet med å sikre tauet i fjell. Den østerrikske klatreren Gerlinde Kaltenbrunner sto under ham og så fallet, men var ute av stand til å hindre tragedien. Rapporten tar forbehold om at det er vanskelig å slå fast hendelsesførløpet presist.
Flaskehalsen (Bottle neck) er en trang snørenne under en hengebre 8200 meter over havet. Svært mange av de som har omkommet på K2 har fått problemer her. Blant dem var den norske klatreren Rolf Bae, som ble tatt av et skred i 2008.
Fredrik Ericsson ønsket å bli den første som kjørte på ski fra toppen av K2 til base camp. Drømmen var nærmere enn noen gang i forrige uke. Torsdag var han på plass i camp 4, 8000 meter over havet og værmeldingen for det neste døgnet var lovende. Men da han startet klokken 01.30 natt til fredag, var været dårligere enn meldingen sa. Andre klatrere valgte å bli i leiren, men sammen med Kaltenbrunner og den amerikanske klatreren Trey Cook valgte Ericsson å bevege seg mot toppen. De håpte været skulle bli bedre i løpet av dagen, slik meldingen sa.
Ved foten av Bottle neck bestemte Trey Cook seg for å snu, og han kom tilbake til camp 4 i sterk vind og dårlig sikt klokken 4.30. I følge samtaler andre klatrere har hatt med Gerlinde Kaltenbrunner, skjedde ulykken mellom klokken 7 og 8. Senere ble det fastslått at Fredrik Ericsson hadde falt 1000 meter og omkom. Kaltenbrunner returnerte til leir 4 og fikk etterhvert hjelp fra klatrere som hadde holdt seg i leiren.
Forfatteren av denne artikkelen er en av Fredrik Ericssons mange venner i den norske skimiljøet. Vi minnes en fin fyr og en topp skikompis. Alle var bekymret for risikoen ved K2-ekspedisjonen, men vi håpte inderlig at han skulle komme vel ned igjen. Slik gikk det dessverre ikke. Hvil i fred, Fredrik!

Publisert 9. august 2010 kl 11.45
Sist oppdatert 9. august 2010 kl 11.45
Relaterte artikler
kameratredning skredet ved trollfjordhytta Trond løkke
Skred uten ski på beina

Reddet turkompisen ut av skred

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue