Støvler og bindinger til fjellski

Skal du ha stive, høye, myke eller lave skisko? Og hva med bindingene? I denne episoden av Fjellskiskolen får du hjelp til å velge rett sko og bindinger til fjellski.

Sist oppdatert: 25. november 2019 kl 07.00
Lesetid: 3 minutter

Det er ikke bare skien i seg selv som avgjør hvilke kjøreegenskaper den har. 

– Jeg har erfart at det er veldig stor forskjell på hva vi får ut av skiene med ulike typer sko, sier programleder Pål-Trygve Gamme.

Ofte er det sånn at sko til 75mm-binding er en kraftigere variant av den vanlige langrennsbindingen. 75mm-bindingen gir også bedre stabilitet sideveis enn en BC-binding.

Det finnes mange varianter innen BC-støvler. Du har de som er veldig myke, og så finnes det mer kraftige varianter. Denne støvelen er stødig i nedkjøringer og god å gå lange turer med.

75mm-skoene, de klassiske skoene med 75mm bred såle er mer vanlige å sette på de brede skiene, som for eksempel Åsnes Nansen og Åsnes Ingstad.

Dette er solide støvler som gir mye stabilitet og støtte. Det finnes veldig myke 75mm-sko og veldig stive, kraftige og varme sko som har en løs innerstøvel. Dette gir ekstra varmefordeler og gjør det lettere å tørke innerstøvelen dersom skoen blir våt. Segmentet går fra dagstursko til ekspedisjonssko for ekstremt kalde forhold.

En stiv 75mm-støvel fungerer fint til telemarksvinger og utforkjøringer. Det går også an å bruke sko av plast for maks støtte til denne typen fjellskikjøring.

På enkelte bindinger kan du feste på en vaier eller fjæringer, som gir et drag på skoen. Dette kan gi bedre kjøreegenskaper i dyp snø og utfor. Vaieren kan du enkelt ta av igjen når du skal gå bortover og vil ha god bevegelighet i foten.

Det å ha rett skotype er svært viktig i skavlete og isete terreng, det er ikke bare bredden og bæreevnen til skiene som er avgjørende her. Muskulaturen rundt ankler, i legger og lår vil slappe mer av om det er god stabilitet i skoen.

Tips: En stiv støvel med mye støtte er også fin å bruke om du skal gå med tung sekk eller trekke pulk. Husk at det er veldig viktig å klare å gå skoen skikkelig inn før lange turer.

Grovt lær og god snøring bidrar til å stive opp støvelen. Men en veldig stiv støvel vil også kunne gjøre at du må jobbe mer, legge mer vekt på den for at den skal bøye seg i hvert steg. 

75mm-binding vs. BC-binding

  • 75mm-bindinger vil ha fordeler i utfordrende terreng og nedoverkjøringer.

  • BC-bindinger er ofte lettere og mer komfortable på enkle turer.

Se alle episodene av Fjellskiskolen her.

FJELLSKISKOLEN

Programleder Pål-Trygve Gamme er genuint interessert i fjellski. I Fjellskiskolen deler han av sin erfaring og kunnskap om fjellskitradisjoner og teknikk. Gjennom åtte innslag lærer du om fjellskiutstyr, skiteknikk i høyfjellet, langturer, sikkerhet og skihistorie.  

Publisert 25. november 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 25. november 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen