Sikter mot Everest

Torkjel Ustgård Hurtig (27) har en drøm om å stå på toppen av Mount Everest. Klarer han det, vil han bli Norges yngste på verdens høyeste fjell.

Sist oppdatert 21. februar 2017 kl 09.29
STEG FOR STEG: Torkjel Hurtig har gjort fem av Seven Summits, og i mars drar han mot Everest. Vi møtte han i forberedelsene. Foto: Lillian Langseth
STEG FOR STEG: Torkjel Hurtig har gjort fem av Seven Summits, og i mars drar han mot Everest. Vi møtte han i forberedelsene. Foto: Lillian Langseth

– Is!

Det er bratt, glatt og vått. Idet Torkjel roper et varsel, smeller han isøksen inn i isveggen.

Det spruter i alle retninger.

Isveggen er på kommunegrensen mellom Skedsmo og Gjerdrum. Torkjel og jeg har rappellert fra toppen, hvor jeg har stoppet midt i veggen for å ta bilder. Nå kommer han opp igjen. Han slår øksen inn i isveggen for så å flytte bena og slik fortsetter han videre oppover.
–Du trenger ikke beherske isklatring på Everest, men jeg synes det er en god treningsform for psyken når det kommer til høyder og bratte vegger, alt i en vintersetting med de ekstra utfordringene det medfører, forteller 27-åringen.

LES OGSÅ: På toppen av K2

LES OGSÅ: Gratis skredkurs på Nomaden

Egentlig skulle Torkjel Hurtig vært i gang med jobbkarrieren nå. Men som nyutdannet sivilingeniør ville han ikke starte karrieren på et kontor, han ville ut å oppleve verden. Under en to måneders tur til Nepal våknet drømmen om en dag å stå på toppen av verdens høyeste fjell.

I stedet for leilighet og kontorjobb, bor han i dag i kollektiv i Oslo og jobber på hovedkontoret til SATS ELIXIA for å ha den friheten han trenger til å planlegge og trene til turen som starter i april i år.
–  Det er blandede følelser om Everest-prosjektet. Mamma er heller skeptisk og umiddelbart reagerte hun med å bli sint. Jeg tror nok dette var morsinstinktet som kicket inn og som ikke vil at det skal skje meg noe, og den reaksjonen forstår jeg veldig godt. Nå har jeg imidlertid kommet i en posisjon der jeg har fått en del erfaring og jeg føler meg trygg på at jeg vil ta de riktige avgjørelsene hvis jeg blir satt i en vanskelig situasjon der liv og død står på spill. Det tror jeg hun innerst inne også vet, sier han.

Jeg hadde kanskje vært skeptisk om de ikke hadde reagert i det hele tatt. Støtten er generelt god og de skjønner vel at jeg reiser uansett, sier han.

Under det første besøket i Nepal i 2014 ble det første høye fjellet besteget,  6189 meter høye Island Peak. Etterpå har han gjort unna fem av de såkalte Seven Summits, altså det høyeste fjellene fra hvert kontinent. Nå gjenstår to: Først Mount Everest deretter Vinson Massif i Antarktis.

I 2016 var turmålet Denali (6190 m), det høyeste fjellet i Nord-Amerika.

–Vi ble fløyet inn av et lite propellfly og satt av på en isbre i en av fjellets sidedaler. Nå var vi på egenhånd. Hadde vi glemt noe, så hadde vi glemt det. Vi var forberedt på å bruke 25 dager på denne ekspedisjonen med 75 kilo mat og utsyr per person. Med sekk og pulk forflyttet vi oss sakte. Gjennom å reise dit på egenhånd uten guide, hadde Christopher Hoffsagen, Andreas Ebbesen og jeg full frihet til å ta alle avgjørelser på egenhånd. Det er befriende, men krever tilsvarende mer av oss.

torkjell hurtig
GENERALPRØVEN: Denali Everest reiser han alene fra Norge, sammen med et lokalt guideselskap. Foto: Privat

LES OGSÅ: Få inspirasjon til neste klatretur

På dag 14 sto guttene på toppen etter en av de fineste dagene på Denali med en ekstrem lettelse og fantastisk utsikt. Veien ned skulle ta to dager, men grunnet et fryktelig uvær lå vi i telt i tretti timer. Guttene måtte ut av teltet hver fjerde time for å spa bort snø slik at teltet ikke ble begravet. 

–På denne turen var vi utsatt for hele spekteret av værtyper og i løpet av de atten dagene på fjellet snek temperaturen seg flere ganger nærmere 30 minus, forteller han.

Den neste utfordringen er ikke bare krevende, men også svært kostbar. Prisen for å bestige Everest er på nærmere 500.000 kroner. I 2017 er det krevende å få sponsorer til slike ekspedisjoner. Torkjel Hurtig er avhengig av å spare det meste han tjener.   

– Jeg er veldig bevist på hva jeg kjøper til daglig og prøver å minimere forbrukte av ekstra goder. Mat må man åpenbart ha, men det er svært sjelden jeg unner meg restaurantbesøk, for å ta et eksempel.

Det er mange usikkerhetsmomenter foran en slik tur. Everest-ekspedisjoner blir jevnlig kritisert på grunn av både forsøpling og den høye risikoen verdens høyeste fjell innebærer. I denne forbindelse er det ikke bare ens eget liv som kan være i fare, men også livet til alle hjelperne som blant annet leger, sherpaer, og annet hjelpemannskap som er i sving under ekspedisjonen.

– Everest blir en ny opplevelse på flere områder, men det er den ekstreme høyden jeg er mest spent på. Hvordan kroppen vil takle luft så tynn at cellene i kroppen brytes ned for hvert skritt jeg tar. Det vet man ikke før man har opplevd det. Når det gjelder det organisatoriske og selve gjennomføringen av turen, er jeg vant til å gjøre det med gode kamerater. På Everest drar jeg nesten bare med fremmede mennesker. Jeg kan se for meg at evnen til å være tålmodig og tolerant vil bli satt på prøve, sier han.

«Everest blir en ny opplevelse på flere områder, men det er den ekstreme høyden jeg er mest spent på».
Torkjel Hurtig

Når Torkjel lukker øynene og tenker på Everest, ser han for seg at han går sakte, men sikkert oppover de siste og ekstremt tunge meterne til toppen i full dundress.

–Jeg vet jeg vil være så sliten som jeg kanskje aldri har vært, men jeg vet også jeg har en evne til å mobilisere tankene og gjøre det som er nødvendig for å klare å gjennomføre en slik krevende toppdag.

I mars reiser han til Nepal for å starte oppstigningen mot verdens høyeste fjell. Dersom han når toppen, vil han bli den yngste nordmann på Everest noensinne.
–Det er jo gøy, det, men det er ikke derfor jeg drar dit. Verdens yngste var 13 år, så i den sammenheng er jeg eldgammel. Om det blir en norsk rekord er det mer som en liten bonus, men som garantert blir slått innen kort tid, sier han.

LES OGSÅ: Padlepåske

Fakta 

Torkjel Hurtig (27)

Bosted: Oslo

Utdanning: Industriell Økonomi og Teknologiledelse (Indøk) på NTNU i Trondheim.

Aktuell: Drar snart for å forsøke å bestige Everest, som vil bli hans sjette av Seven Summits, det høyeste fjell på alle syv kontinenter. 

• Aconcagua 6962 m. 23. januar 2015
• Elbrus 5642 m. 19. juli 2015
• Kilimanjaro 5895 m. 26. august 2015
• Kosciuszko 2228 m. 6. mars 2016
• Denali 6190 m. 16. juni, 2016

Følg Torkjel på hans Instagram: @torkjelhurtig  

Publisert 21. februar 2017 kl 09.29
Sist oppdatert 21. februar 2017 kl 09.29
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen