Kortreist hverdagsekspedisjon

Vår på Sunnmøre byr på muligheter som til tider virker uendelige.

Sist oppdatert: 29. mai 2015 kl 14.43
Lesetid: 4 minutter

BORGUND FOLKEHØGSKOLE

På Borgund Folkehøgskole er elevene delt inn i reisemålsklasser etter eget valg. Flere av reisemålene er knyttet opp mot aktiviteter som friluftsliv, multisport, freds- og solidaritetsarbeid. Andre appellerer til interesser som språk, kulturer og reiselyst. Skolen ligger plassert midt i den vill og vakker vestlandsnatur, som inviterer til mange spennende turer også i nærmiljøet. Lærer Per Strøm skriver her om skoleprosjektet «Project Zero», som tar utgangspunkt i mulighetene som ligger rett utenfor klasserommet.  

En smak av det ubeskrivelige med sunnmørsk vår var målet for årets siste overnattingstur med Sør Amerika Xplore-klassen. Gjennom hele dette året har vi hatt et klasseprosjekt som vi kaller for «Project Zero». Tanken er lavutslippsturer med bruk av minst mulig fossilbrennstoff i transportfasen. I tillegg vektlegger vi verdien av å bli kjent med sitt nærmiljø og det å starte turen allerede fra internatdøra på Borg. Ordet explore ligger i linjenavnet og det bærer med seg mange spennende muligheter!

På Borg er vårt nærområde i verdensklasse og det ønsker vi at elevene skal få erfare. Prosjektturene er basert på sykkeltransport til turdestinasjonene. Å forstå og erfare alt som finnes mellom hjemme og destinasjonen. Å høre, se og lukte. Å kjenne motbakkene og medvinden, solskinn og sludd, smerte og fryd.

Vi åpnet året med tur til Vellesæterdalen og overnatting på DNT-hytta Vellesetra, fulgte tett opp med klatretur til Magerholm med overnatting i det fri og avsluttet prosjektet med tur til Standalhytta. I tillegg har vi hatt tre dagsturer under Project Zero-fanen med sykkel og topptur til fots, sykkel og kajakk og «Emblemsfjellet Over» til fots og på ski. Mye kan skje med lite. Erfaringer fra disse turene forbedrer fort forståelsen av mulighetene som finnes i nærmiljøet. Muligheten til store opplevelser under vilkår som finnes – også som nyetablert eller student.

«Å forstå og erfare alt som finnes mellom hjemme og destinasjonen. Å høre, se og lukte. Å kjenne motbakkene og medvinden, solskinn og sludd, smerte og fryd.»

Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.33.36
Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.33.36

KOMPAKT: Fra 0 moh. til 1130 moh. på en dag med veldig ulik redskap. Eksotisk, spennende, befriende!

Progresjon er essensielt i et år som dette, og selv om den første turen ble omtalt som tøff like etterpå, har elevene vokst enormt mye både fysisk og mentalt. Avstandsforståelse, pakking og planlegging er i mye større grad på plass i flokken, og tillater stadig større utfordringer. Vellesetra var langt, men oppakningen kunne være svært lett. Magerholm var det kort vei til, men alt av klatreutstyr og utstyr til å overnatte under åpen himmel måtte sykles inn. Standalhytta er både langt og hardt. Flere kilometer og flere høydemeter enn tidligere ventet elevene. I tillegg måtte skiutstyr på sykkelen. Ulike metoder ble utviklet basert på type sykkel og tilgjengelig utstyr, men de fleste landet på en patent linjelæreren har testet mange ganger i forbindelse med toppturer rundt Hjørundfjorden.

Ferge hører med på turopplevelsene i vår region. Borgund til Solevågen fergekai går fort unna og svele hos Fjord 1 nytes før den ukjente strekningen langs den mektige Hjørundfjorden angripes. Veien til Store Standal er lettsyklet med lite trafikk og eventyrlig utsikt til fjord og tinder. Gårdstun, fargesprakende vårblomster, brusende bekker, nyfødte lam og nysprunget bjørk gir utallige sanseinntrykk mens en triller stadig innover i fjellriket. Ved Store Standal går veidekket over til grus og en stigning på 400 meter tvinger mange til å trille oppover serpentinsvingene.

Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.43.25
Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.43.25

Festøya fergekai, klar for det ukjente…

Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.44.37
Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.44.37

Ulike metoder, felles mål. 

Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.44.09
Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.44.09

Kontrastenes dag.

Skjermbilde 2015-05-28 kl. 22.09.35
Skjermbilde 2015-05-28 kl. 22.09.35

Standalhytta med Fingeren i bakgrunnen. Skituren går til skaret like til høyre for pinakkelen.

Standalhytta ble bygget i 1908 i forbindelse med stor skiaktivitet i Standalen. Folk fra Ålesund reiste innover fjorden med dampskip i helgene for å nyte friluftlivets gleder med ski på beina. Nå har hytta vokst og driftes av Ålesund Skiklubb. En fløy er forvaltet av Ålesund og Sunnmøre Turistforening og det er denne vi benytter til overnatting.

LES OGSÅ: Standalhytta – midt i mekka

«Kveldsstund på en hytte i fjellheimen er alltid en uforglemmelig opplevelse.»

En times hvile på hytta var alt som skulle til for å bli klar for neste ledd. Skiene fikk feller og beina fikk nye høydemeter å fortære. For de med stive nok sko og skarpe nok stålkanter ble skaret på 1130 meter over havet ved den kjente pinakkelen Fingeren nådd. Selv under utfordrende forhold fikk de heldige nyte noen hundre høydemeter med (for noen) sesongens siste løssnøsvinger.

Kveldsstund på en hytte i fjellheimen er alltid en uforglemmelig opplevelse. Mens snøen lavet ned utenfor vindussprossene fikk dagens bragd øyelokkene til endelig å sige.

Lunsj på Borg måtte rekkes og dermed trillet gjengen av gårde neste dag i frisk morgenluft med 10 cm nysnø under sykkeldekkene. Med utforbakke og medvind gled vilt tindelandskap gradvis over i kjente trakter for 14 tøffe folkehøgskoleelever.

Takk for turen og gratulerer! 

En reise for livet.

Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.44.46
Skjermbilde 2015-05-11 kl. 11.44.46

LES OGSÅ: United World College – ingen grenser i vest

LES OGSÅ: UTE-portrettet: Tonje Blomseth (21) 

Publisert 31. mai 2015 kl 10.00
Sist oppdatert 29. mai 2015 kl 14.43
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen