Med snø til låret, duggete briller av snøfillene som legger seg, og dype skispor i snøen oppover lia, står Standaleidet i sterk kontrast til Volda sentrum denne dagen. Jeg hadde kjørt av gårde, etter mye nøling. Regnet silte ned. Det hadde det gjort de siste dagene, men nå hadde jeg endelig en fridag, og den hadde jeg bestemt at skulle brukes på ski. Åkke som. Jeg sjanset til slutt på at været var bedre litt lenger opp i høyden, ved Standalhytta.

Les også: Påske på Standalhytta

Standalhytta ligger på Standaleidet i Ørsta, like ved Kolåstinden og Sætretindane i Sunnmørsalpene. Hytta eies av Ålesund Skiklub, og var i utgangspunktet en mindre hytte: skihytta Ull. Den sto ferdig vinteren 1913, og etter dette ble den det sentrale samlingspunktet for skiklubbensmedlemmer. Etter hvert har skiklubben bygd ut hytta, og gjort den om til en skikkelig storstue, med et nybygg på 140 kvm. Den gamle delen er åpen som ubetjent hytte med standard DNT nøkkel, og er en del av turistforeningens hyttenett.

UTE anbefaler steder hvor du kan sove inne. Les også: Demmevasshytta & Haukeliseter 

Og jammen lysner det, som jeg håpet på. Høydemeter for høydemeter forandrer terrenget seg. Jo nærmere Standalhytta jeg kommer, jo mer snø skimter jeg, og regnet går over i den formen vi liker best: snø. Ikke bare skimter jeg snøen, når jeg ankommer hytta ligger dette hvite og glor tilbake, som om den lurer på hva jeg er så forundret over. Her har den vært hele tiden. Skisesongen har visst startet her oppe, uten at jeg har fått det med meg, og den koselige Standalhytta ligger og venter på storinnrykk.

Standalhytta var tidlig i århundret det store turmålet for skiglade ålesundere, som på søndager ankom Store Standal med båt direkte fra byen. Også i våre dager er Standalhytta aller mest populær i skisesongen. Kolåstinden (1432 moh.) er kanskje den mest populære, men også skituren til Nordre Sætretinden (1365 moh.) er en fantastisk tur. Fjellsiden ned fra Fingeren er godt besøkt, og Sylvkallen (1310 moh.) er definitivt verdt turen, der den ligger og dupper i Hjørundfjorden.

LES OGSÅ: Hyllest til Sunnmøre

LES OGSÅ: Ingen grenser

Standalhytta

Skjermbilde 2015-02-06 kl. 11.46.11

Adkomst: Det går bilvei like ved Standalhytta, fra Follestaddalen øst for Ørsta eller fra Store Standal i Hjørundfjorden. Veien har de siste årene blitt utbedret og er åpen hele året. Parkering er 200 meter nedenfor hytta.

Overnatting: Den ene delen er en ubetjent turistforeningshytte, drevet av Ålesund- og Sunnmøre Turistforening. Den har 12 sengeplasser, bad med dusj, kjøkken og stue. Hoveddelen, med plass til ca 60 personer, eies av Ålesund Skiklub.