Drevet av nysgjerrighet

Polarhistoriker Harald Dag Jølle kommer aldri til å glemme dagen de stod på Navy Cliff.

Sist oppdatert 15. august 2018 kl 15.42
EKSPEDISJON ASTRUP: Ronny Finsås (f.v), Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang.
EKSPEDISJON ASTRUP: Ronny Finsås (f.v), Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang.

EVENTYRER-FINALIST

JURYENS BEGRUNNELSE: Den ski- og ekspedisjonserfarne trioen Vegard Ulvang, Ronny Finsås og Harald Dag Jølle bega seg i vinter ut på en 3000 kilometer og 40 dagers lang kitetur over Grønlandsisen til Navy Cliff. Ikke bare for sin egen del, men for å løfte historien om den relativt ukjente polarhelten Eivind Astrup, som var læremester og inspirator for Roald Amundsen og Fridtjof Nansen, og som var viktig i kartleggingen av Øst-Grønland, men som ikke ville mer og tok sitt eget liv, bare 24 år gammel. Underveis blogget de og lot interesserte publikummere få følge prosjektet. En tv-serie er også ventet om ekspedisjonen.

ÅRETS FINALISTER

STEM PÅ DIN FAVORITT

Fortell litt om turen. 

– Målet var å komme til Navy Cliff på nordsida av Grønlandsisen. Det var hit nordmannen Eivind Astrup kom sammen med amerikaneren Robert Peary under den legendariske ekspedisjon i 1892. De kunne som de første i historien slå fast at den enorme innlandsisen hadde en avslutning mot nord. For å komme dit seilte (kitet) vi fra Qaanaaq på nordvestkysten av Grønland. For å komme hjem, seilte vi med vinden nesten hele grønlandsisen på langs, til Isortoq på sørøstkysten. Det ble en lang tur. Nesten 3000 kilometer. 

Hvordan vil dere beskrive deres tur sammenlignet med den som Astrup og Peary gjorde for 126 år siden?

– Det var en imponerende tur de gjennomførte. De revolusjonerte framkomst-teknikken og satte en ny standard for hvor langt det er mulig å reise uten etterforsyninger. Astrup ble dessuten førstemann som kombinerte hundeslede med skiløping. Vi kan i beste fall bare prøve å forestille oss hvordan det var å reise over denne isen i 1892. For selv om vi er på samme bre, og alt er like hvitt og virker like uendelig som den gangen, er det meste annerledes. Vi vet hvor vi skal. Vi har studert satellittbilder for å unngå sprekkområder og vi får daglige værmeldinger. Vi kan kommunisere med omverdenen og vet på en prikk hvor vi er på kartet. Også hadde vi et fantastisk framkomstmiddel: Drager som trekker oss gjennom den storslåtte arktiske naturen i et tempo som Peary og Astrup bare kunne ha drømt om.

Hvordan var rollefordelingen dere tre imellom? 

– Vi er tre kamerater på tur som er gode på ulike ting: Ronny er storsegler og sjefskokk, Vegard filmskaper, duracell-kanin og nøktern realist, mens jeg, Harald Dag, er feltblogger og kilometeroptimist. 

Hvilke høydepunkter vil du trekke fram fra turen underveis?  

– Å stå på Navy Cliff! Det er en dag vi aldri glemmer. Det var samtidig et eventyr å gå gjennom Vildtland. Her har det neppe vært folk siden 1912. Også hadde vi noen utrolige flotte dager bak dragen – da føret var godt og kilometerne virkelig fløy avgårde. 

Var det noe dere ikke var forberedt på? 

– Vi hadde ikke ventet at det var isbjørn på over 3000 meter over havet, 50 mil inne på Grønlandsisen.

Ett av målene med prosjektet var å forsøke å finne ny informasjon om Astrup. Gjorde dere noen funn? 

– Ja, vi har vært på Navy Cliff og sett det samme som Peary og Astrup. Det er ingen tvil om at Peary må ha bløffet om hva han så videre nordover. Det vil gå for langt å ta hele resonnementet nå, det kommer i artikler og på TV. Men hvordan de formidlet dette til omverdenen kan bidra til å forklare konflikten mellom de to. Dessuten fant vi, som de første, Knud Rasmussen sin leir i Vildtland fra 1912.

Hva motiverer dere til å dra på tur?

– Alle tre er glade i å være ute. Vi er fascinert av å studere kart og se etter spennende turmål – som er mulig å gjennomføre. Men vi er også svært opptatt av å bruke vår tur til å formidle en større historie – og få fram at det har vært folk som har reist i de samme strøkene før oss.

Hva gjør dere når dere ikke er på tur?

– Harald Dag er historiker ved Norsk Polarinstitutt. Vegard er pensjonert skiløper og aktiv skipolitiker. Ronny er kokk og ekspedisjonsguide.

Hva er en eventyrer?

 – Det er et vanskelig spørsmål. Og fort gjort å bli svulstig. For eksempel skrev Nansen om eventyrlyst som en guddommelig makt som drev menneskeheten: «Så længe menneskeøre hører bårebrytningen over dype have, så længe menneskeøie følger nordlysjaget over tause sneland, så længe mennesketanke søker fjerne kloder i det endeløse rum, så længe vil det ukjendtes eventyr føre menneskeånden fremad og opad.» Jeg tror jeg begrenser meg til å si at en eventyrer er en som er nysgjerrig. Og en interessant eventyrer er en som klarer å formidle denne nysgjerrigheten, og sin egen prestasjon, på en måte som gjør at vi får lyst til å høre om det – og ta del i eventyret.

Hva vil det bety for dere å bli kåret til Årets Eventyrer? 

– Det vil være en fin anerkjennelse. Både for turen vår og måten vi gjennomførte den på. Men det ville også være en anerkjennelse for prosjektet vårt – hvor vi ønsker å kombinere en moderne ekspedisjon med polarhistorisk formidling.

«Det er ingen tvil om at Peary må ha bløffet om hva han så videre nordover.»
Harald Dag Jølle, polarhistoriker

 

UVENTET SYN: Spor av isbjørn. Foto: Ronny Finsås
UVENTET SYN: Spor av isbjørn. Foto: Ronny Finsås
Det står et minnesmerke om Eivind Astrup i Qaanaaq. Foto: Vegard Ulvang
Det står et minnesmerke om Eivind Astrup i Qaanaaq. Foto: Vegard Ulvang
BARISTA: Havregrøt og tørrmat, jo visst, men også en kopp nykvernet kaffe hver dag med bønner fra alle verdenshjørner. Foto: Vegard Ulvang
BARISTA: Havregrøt og tørrmat, jo visst, men også en kopp nykvernet kaffe hver dag med bønner fra alle verdenshjørner. Foto: Vegard Ulvang
Publisert 16. august 2018 kl 07.00
Sist oppdatert 15. august 2018 kl 15.42
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue