Advokaten som går Norge på langs

Tine Larsen har satt av fire måneder for å gå Norge på langs. Hun startet i midten av mai, og regner med å være fremme på Lindesnes i september.

Sist oppdatert 6. juni 2016 kl 08.00
fjell og vidde tur
DRØM I OPPFYLLELSE: Tine Larsen har i mange år drømt om å gå Norge på langs, og har i sommer/høst satt av fire måneder for å realisere drømmen.

Om sin motivasjon for turen skriver hun: 

«For meg er naturen stedet for store opplevelser, som gir meg en indre ro og en større mening med livet. I Norge er vi fantastisk heldige som har så mye natur som står til fri disposisjon for alle som vil bruke den.»

Tine Larsen

Tine_Turjente

Tine Larsen er advokat, 38 år og en søring som har flyttet til Tromsø for å få fjell og natur rett utenfor stuedøra. Hun bruker nesten all sin fritiden på å være ute i naturen. Tine padler kajakk, går fotturer, skiturer og toppturer - og elsker å bo i telt! Larsen har i mange år drømt om å gå Norge på langs, og har i sommer satt av fire måneder for å realisere drømmen.

Tine bruker nesten all sin fritiden på å være ute i naturen. Hun padler kajakk, går fotturer, skiturer og toppturer - og elsker å bo i telt! Larsen har i mange år drømt om å gå Norge på langs, og nå skjer det – eventyret har startet!

Du kan følge hennes reise her på Utemagasinet.no gjennom sommeren – og frem til hun når siste stopp; Lindesnes. 

I og med at Tine allerede har startet på turen skal vi begynne med å ta et raskt tilbakeblikk på noen av hennes forberedelser:

28. mars: Treningsleir på Hardangervidda

Jeg må trene på å bære med meg 20-25 kilo på ryggen når jeg har satt meg som mål å gå Norge på langs. Så i påsken ble det trening med tung sekk og drøye dagsetapper på Hardangervidda. Med sekken fyllt til randen med utstyr, mat og vin var tyngden realistisk på starten av turen, men ble merkbart lettere underveis.

Med Grete og Marit som supert og sprekt turfølge, ble det dagsetapper på tre mil i gjennomsnitt, i nesten all slags vær på den vestlige og nokså kuperte delen av Hardangervidda.

Å ja, vi ble slitne! Da var det godt å komme frem til Kjeldebu, Hadlaskard, Stavali og Tyssevassbu. Dette er selvbetjente DNT-hytter, men også her kan man oppleve å få god service fra DNT-apparatet: Vi kommer aldri til å glemme hyttevakta på Hadlaskard, som stod opp klokka fire for å bake ferskt brød til oss til frokost!

Nå som påskeferien er slutt, blir det å fylle opp sekken med tunge ting og bære den til og fra jobb for å få nok tung-sekk-trening fram til turen starter i mai.

Gleder meg til neste gang jeg går over Hardangervidda, etter planen i august en gang…

tine larsen
TRENE SEG OPP: Jeg må trene på å bære med meg 20-25 kilo på ryggen når jeg har satt meg som mål å gå Norge på langs.

10. april: 5 uker igjen – utstyrstesting!

Nå er det fem uker igjen til eventyret starter på Nordkapp, og jeg har vært ute og testet pulken og teltet som skal brukes på turen.

Jeg kommer til å søke ly på mange DNT-hytter underveis, men teltet blir mitt faste hjem i fire måneder. Det teltet må være bra, og når det skal bæres fra Nordkapp til Lindesnes må det også være lett. Gramjegeren har vært på jakt, og funnet et bærbart hjem på 900 gram – et Helsport Ringstind superlight. Et fint telt som fungerer bra, og som bildet viser kan man få det ganske hjemmekoselig!

Jeg har også testet ut en lett ekspedisjonspulk til turen som jeg er så heldig å få låne av min kollega Marianne. Det er bra for både miljøet, lommeboka og lagringsplassen i boden at man kan dele på noe av det friluftsutstyret man har! Pulken skal hjelpe meg så lenge det er skiføre, forhåpentligvis størstedelen av Finnmark og Troms.

Det blir spennende å følge snøutviklingen de neste ukene, det ligger an til en tidlig vår i Nord-Norge. Her i Tønsvikdalen utenfor Tromsø farger lyset fra byen kveldshimmelen rød, og et helt kor av ryper holder det gående med sin karakteristiske kakling i bjørkeskogen. Her er veien fra by til villmark er kort – å teste utstyr er å få seg enda en fin tur i disse omgivelsene!

Her kan du lese alle innleggene: UTE-bloggen

Utstyr_ Tine
Utstyr_ Tine

2. mai: 5 om dagen på tur?

Det er ikke så lett å bære med seg frisk frukt og grønnsaker på langtur, det veier for mye.

Selv om det finnes masse god turmat, og sjokolade er veldig sunt på tur (ikke glem at sjokoladebønnene er en grønnsak), savner jeg å sette tennene i en saftig appelsin etter 3-4 dager i villmarka.

Tørka frukt blir ikke helt det samme, men et godt substitutt er det.

Du får kjøpt tørka frukt på butikken, men det er begrenset utvalg, det er dyrt og en del er tilsatt sukker.

Det er lett og billig å tørke frukten selv, det smaker minst like godt som den ferdigtørka frukten man får kjøpt, og du kan tørke akkurat det du helst vil ha!

Mine tørka frukt-favoritter er epler og kiwi. Alt kan tørkes i en vanlig stekeovn med varmluftsfunksjon.

Tørka-frukt_tine
Tørka-frukt_tine
  1. Skjær opp frukt i tynne skiver og legg det utover på stekeplater eller rist, gjerne på bakepapir. Du kan sette inn flere plater samtidig og tørke i flere etasjer.

  2. Skru på varmluften på 70-80 grader. Sett ovnsdøra på gløtt (med en sleiv eller liknende) slik at fuktigheten slipper ut av ovnen.

  3. Det tar noen timer, følg med og snu fruktbitene underveis. Hvor lang tid det tar varierer med hva du tørker og hvor tynne skiver/biter du har skåret.

Tørka frukt holder seg i evigheter! Da det tar litt tid å lage er det lurt å tørke opp et lager når man først er i gang.

Man kan også tørke annen mat, herunder kjøtt. Men da må du passe godt på at det er tørka helt ut før man pakker det ned i poser, hvis ikke kan kjøttet bli bedervet før du skal spise det. Og det er ikke gøy å bli matforgiftet på tur!

Hvis all fuktigheten er trukket ut kan også kjøttet lagres veldig lenge, men hvis du ikke skal ha det med på tur med en gang bør det oppbevares kjølig, gjerne i fryseren, for at fettet ikke skal harskne.

Publisert 6. juni 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 6. juni 2016 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen