Villt, vakkert – og for alle

– Det er liksom innprentet at multisport er så ekstremt. Men det eneste som er ekstremt er at det er ekstremt artig, sier arrangør Lisa Nordlind. 6. september er det klart for AIM Challenge i Hemsedal.

Sist oppdatert 12. august 2014 kl 20.38
UTFORDRINGER: Hemsedal byr på både høydemeter og terreng så det holder. Her fra fjorårets utgave, og arrangøren lover mer av samme sort i år. Foto: Ingeborg Scheve
UTFORDRINGER: Hemsedal byr på både høydemeter og terreng så det holder. Her fra fjorårets utgave, og arrangøren lover mer av samme sort i år. Foto: Ingeborg Scheve

Den svenske versjonen av multisportkonkurransen AIM Challenge gikk nylig i Sälen, men høydepunktet blir i Hemsedal 6. september.

– Løypa i Hemsedal er teknisk sett mye mer spektakulært, for det er mye mer fascinerende terreng i Hemsedal. Og festen er mye villere, sier AIM-generalen Lisa Nordlind.

I fjor var over 300 lag med på å løse de varierte oppgavene i multisportkonkurransen AIM Challenge Hemsedal. Nordlind håper på enda flere i år.

– Det vi vil ha mer av, er folk som rett og slett vil være med fordi det er en kul opplevelse å delta, sier Nordlind, som er opptatt av at konkurransene skal være spennende for alle, uansett ambisjoner.

– Du har jo ingen aning om hvor du ligger an. Det er ikke slik at du vet etter fem minutter at du suger. Og da finnes det heller ingen tapere, sier Nordlind entusiastisk.

Sjukt engasjerte løypeleggere
– Det er liksom innprentet at multisport er så ekstremt. Men det eneste som er ekstremt er at det er ekstremt artig, mener Nordlind.

Med multisport får man sjansen til å se ting i terrenget man ellers kanskje aldri ville oppsøkt, alt fra kanten av store stup til innsiden av stikkrenner og baksiden av eldgamle brukar.

– Våre løypeleggere er sjukt engasjerte. De bruker hele året mellom arrangementene til å finne nye utfordringer, slik at alle skal få bryne seg på noe nytt, sier hun, og legger til at men løypa er ikke verre enn at ferskinger også får det til.

Dessuten er AIM Challenge er en strålende mulighet til å prøve seg på aktiviteter og utfordringer en ellers ikke ville hatt mulighet til.

– Alle postene er sikret, og der man trenger spesielt utstyr stiller vi med det, frister Nordlind.

– Grip sjansen til å teste ut nye ting og gjøre noe du ikke har prøvd før.

Og er det ting man ikke digger, så dropp de postene. Ingen rekker over alle postene på de seks timene likevel.

multisport
KLATRING: Mari Mowe på vei opp mot en post som krever klatreferdigheter. Foto: Ingeborg Scheve

Variasjon og utfordringer
I AIM Challenge er konkurransetida seks timer og det legges ut 60 poster i et stort område. På de ti åra AIM har vært arrangert har ingen så langt greid alle postene, men det er heller ikke poenget.

Hvert år legges løypa på nytt, og fjorårets versjon passet for eksempel Anniken Dygd Kvisgaard og makker Marianne Bergli perfekt.

– Denne løypa passet oss utrolig bra. Det er alltid noen poster oppi fjellet, men det unngår vi hvis vi ikke må. Vi prioriterer mest mulig sykling, sier jentene i Team Råskinn, som er sterkere på hjul enn til fots og hadde ambisjoner om å hevde seg blant de beste jentelagene.

– Det morsomste er når en føle at det man har tenkt fungerer, sier Kvisgaard ivrig.

Hun er en veteran i multisportsammenheng, men føler seg på ingen måte utlært. Og nettopp det er noe av det hun setter mest pris på med konkurranseformen.

– Du lærer å lese kart, finne fram, legge en strategi og se om det fungerer i forhold til den tida du har til rådighet, forklarer Kvisgaard.

To ulike planeter
Norvall forteller at det er stor forskjell på AIM-konkurransene i Sverige og Norge, og at det gjelder på flere plan enn bare terrenget og løypa.

– Det er faktisk to helt forskjellige ting. Når svenskene kommer på premieutdelingen, setter de seg på en stol foran scenen og venter pent på at det skal begynne. I Hemsedal ørner folk rundt i hele lokalet og prater og drikker og er godt i gang før premieutdelingen, og etter premieutdelingen blir det full fest. Svenskene går hjem, forteller Nordlind.

– Svenskene kommer liksom i to forskjellige kategorier. Det er de som konkurrerer og sporter, og det er de som fester. De to flyter ikke over i hverandre. I Norge er det ingen motsetning mellom å ta seg helt ut i løypa og så feste villt hele natta, noterer Nordlind.

– Men hos svenskene er det ordning og reda. De er flinke til å melde seg på i god tid, de har ordnet hvor de skal bo når de dukker opp, og alt er på stell. Nordmenn derimot, de venter til siste liten med å melde seg på, de aner ikke hvor de skal sove når de kommer og henter nummerlappen, og ingen i staben har oversikt over hvem som har betalt. Det er en helt annen verden, sier Nordlind.

Om AIM Challenge og multisport
Multisport utfordrer deltakerne både fysisk og mentalt, og dessuten er det veldig sosialt. Lagsamarbeid er en forutsetning for å greie løypa. Det er opp til deltakerne å definere løypa.

Det er flere måter å arrangere multisportkonkurranser, men AIM Challenges versjon er vanlig på 1-dagers-arrangementer: Arrangøren legger ut et antall poster, gir deltakerne et tidsrom for å plukke dem. Dermed må teamene legge en strategisk plan for hvilke poster de skal satse på, basert på teamets styrker.

Her blir det meste tatt i bruk: løp, sykkel, padling, klatring og orientering. Noen er gode til å løpe og orientere, mens andre er lynraske stisyklister, noen er gode på tekniske utfordringer.

Postene gis poeng avhengig av hvor vanskelige de er, enten trøbbelet skyldes distanse fra start/mål, hinder som må forseres for å nå posten eller tekniske ferdigheter som kreves, eller fear factor: noen poster utfordrer komfortsonen mer enn andre. Og det er poengtrekk for å komme for sent til mål.

LUFTIG: Når posten ligger på kanten av et tusen meter høyt stup, kan det være greit at tåka sørger for at du ikke ser hele veien ned. Foto: Ingeborg Scheve
skaret

AIM Challenge

AIM Challenge er en lagkonkurranse hvor det er om å gjøre å samle flest mulig poeng i løpet av 6 timer.

Poengene hentes på 60 utlagte poster med varierende vanskelighetsgrad og poenggivning. Lagene konkurrerer i 2-manns lag i klassene dame, herre eller miks.

Postene nås på sykkel, til fots, ved rapellering, klatring, padling og svømming. En god løypestrategi kan være avgjørende for lagets plassering. Konkurransen passer for alle. Start og målgang er ved Hemsedal Skisenter.

Publisert 12. august 2014 kl 20.38
Sist oppdatert 12. august 2014 kl 20.38
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen