Avhengig av turens lengde, risiko og intensitet vil innholdet i sekken variere. Erfarne fjellfolk vil stort sett alltid også ha egne preferanser på hva som skal prioriteres. Men av hensyn til deg og dine turkameraters komfort og sikkerhet, har Utemagasinet og programleder Tord Hafnor kommet frem til en fornuftig oppakning som alle godt kan ha med seg.

– Når man skal gå i vinterfjellet er det to ting som alltid skal med, åpner programleder og friluftsekspert Tord Hafnor. 

Annonse

Det er: en spade og en søkestang.

Dette er mest kjent som skredutstyr, men også hvis man må grave seg ned, så må man jo ha en spade. Og det er veldig tidsbesparende å bruke søkestangen til å stikke seg ned og sjekke om det faktisk er nok snø der til å kunne grave seg ned. 

I tilfelle det blir dårlig vær, så bør vi ha ekstra klær med oss. Det kan være greit å ha en en tjukk jakke, eller en tjukk ullgenser. En fleece er antakelig for lite. Det er også lurt å ha med et par ekstra hansker, for det er noe som fort blir vått når man er ute i snøen. Ha også med en ekstra lue og førstehjelpsutstyr.

Om det blåser mye og er dårlig vær, så bør man ha med en vindsekk. Denne veier lite og tar opp lite plass i sekken. Den blir som et lite telt og gir mye le for vinden. Når den trekkes ut av posen fylles den enkelt med vind, og du kan da sette deg inn i den, sammen med opptil fire andre personer. 

Det meste av varmetapet fra kroppen forsvinner ned i bakken. Derfor er det viktig å ha med et liggeunderlag som du kan sette deg på når du må slå leir eller grave deg ned. 

Kart og kompass er alltid med på tur, så du kan finne ut hvor du er – så lenge du har litt sikt. Også selv om du har med deg GPS er det lurt å ha med den analoge varianten, da du vil risikere at batteriet går tomt for strøm. 

Pakkeliste for dagsturer om vinteren:

  • Spade
  • Søkestang
  • Ekstra jakke eller tykk genser i ull
  • Ekstra hansker
  • Ekstra lue
  • Førstehjelpskit (smertestillende, sportsteip, støttebandasje, osv, avhengig av hva slags tur du skal gå)
  • Vindsekk
  • Liggeunderlag
  • Kart og kompass (evt. også GPS)

Husk alltid å sjekke værmeldingen dagene i forveien av turen, så du kan være best mulig forberedt på hvilket vær du møter og pakke med utstyret du trenger. 

God tur!

PÅ LAG MED FJELLET

I UTEs nettserie På lag med fjellet får vi nyttige tips og leksjoner som gjør oss bedre rustet til å bruke fjellet på vinterstid. Programleder Tord Hafnor lærer bort hvordan vi tenner bål, finner vann, setter opp leirplassen, lager mat og får det hyggelig i teltet.