For mange begynner telt- og overnattingene utendørs når våren kommer, og det er nå og framover at  tresesongsposene blir aktuelle.  

På varme sommernetter må du regne med at det kan bli varmt i en slik, men på fjellturer er det som oftest en fordel å ha en du vet holder varmen godt, ettersom det som regel er ganske kjølig på kveldstid når sola forsvinner.

Annonse

Om du planlegger å bruke tresesongsposen i varmere temperaturer, finnes det smarte løsninger du kan legge vekt på allerede før kjøp. Da bør du se etter en med lang glidelås helt ned. Da kan du åpne opp posen og bruke den som dyne. Ulempen er at dette øker varmetapet tidlig på våren eller senhøsten, når du vil ha posen varmest mulig.

Et godt liggeunderlag er også noe som gjør en litt tynn pose brukbar og isolerer bra når det blir litt kaldere. 

Hva skal du ha? Sovepose med dun eller fiber?

Med dun får du best varmeeffekt i forhold til vekt. Dun er også veldig komprimerbart. Ulempen er at dun er lite egnet ved fukt. Noen leverandører har løst dette med å impregnere dunen.

En av fordelene til syntetposen er at den tåler fukt bedre, men den veier som regel mer enn dunposene.

I denne testen har vi valgt å teste bare dun-soveposer.  Hvor varm soveposen oppleves er ofte individuelt, da det avhenger av flere faktorer. Passform er også ofte en smakssak, noen vil ha den romslig, andre foretrekker at den sitter tettere rundt.

Likevel, hvis det er for mye luft og plass i en sovepose må du bruke ekstra energi på å varme opp den ekstra luften i soveposen. I denne testen har vi kun tatt med herreposene, men dameposer er ofte spesialtilpasset med mer isolasjon rundt hofter og bein, eller har andre damespesifikke funksjoner.

KOMPRIMERT: Øverst f.v: Helsport Rago, Exped Comfort -4. Andre rad f.v: Mammut Compact down 3 sesaon, The North Face Blue Kazoo, Mammut ASP down Winter. Nederst f.v: Helsport Rago Superlight, Thermarest Questar, Thermarest Parsec.

Om testen

Vi ba om leverandørenes anbefaling for dunsoveposer til tre sesonger. Bruksområdet er «vanlige» fjellturer. Testen er utført på tampen av vinteren 2019 og utover våren, under ulike turer i varierende temperaturer, flest i de litt kaldere nettene. 

Følgende egenskaper er vektlagt i testen:

Praktiske løsninger: Glidelås, stramming rundt hodet, lommer, åpning, nakkekrage o.l.

Komprimering: Hvor godt kan posen komprimeres i pakkposen, og hvordan den er å pakke ned.

Passform: Hvordan soveposen er å ligge i og bevege seg i.

Materialer: Ytterstoff, slitestyrke og dunfyll.

Totalinntrykk: Hva er det helhetlige inntrykket vi sitter igjen med. Pris er ikke tatt med i vurderingen. Posene er veid med kompresjonstrekket på.

Fyllvekt: Den viktigste faktoren for hvor varm en dunsovepose er. Det viser til den totale mengden dun som er brukt i soveposens konstruksjon. Generelt kan vi si at jo mer dun som er brukt, jo varmere er soveposen. Tallet 90/10 (for eksempel) tilsier hvor stor andel dun og fjær det er i posen. Jo høyere prosentandel dun, jo bedre vekt- og temperaturforhold får du.

Fyllvolum: Dette beskriver dunens kvalitet. Om du tar ett gram med fullt utluftet dun og måler volumet, får du fyllvolum, (fillpower). Jo høyere volum, jo mer luft er det plass til å varmes opp, og dermed isolerer posen bedre. Gåsedun har vanligvis høyest fillpower, oftest rangert mellom 600 og 850 cuin, mens andedun oftest har fillpower mellom 500 og 700 cuin. Cuin er dunspenst.

Hva betyr temperaturskalaen?

Hvor varm posen oppleves varierer fra person til person, og det er ikke mulig å angi en egnet temperatur for en pose som skal passe alle. Fra 2005 ble det likevel innført en felles standard, EN 13537. 

T-COMFORT: Dette er den temperaturen en voksen dame skal kunne sove komfortabelt.

T-LIMIT: Ned til denne temperaturen kan en voksen mann sove komfortabelt.

T-EXTREME: Her er det snakk om overlevelse. Oppgir den laveste temperaturen en voksen dame vil overleve uten å bli nedkjølt eller få frostskader (i løpet av seks timer).

T-UPPER/MAX: er den varmeste temperaturen en voksen mann kan sove komfortabelt i.

EN 13537-standarden er basert på tester gjort i lab, og tar ikke hensyn til for eksempel vind, fuktighet eller temperatur på bakken. Testen tar heller ikke hensyn til bekledning. Som en test for å angi eksakt sovetemperatur har den sine svakheter, men for å kunne sammenligne ulike poser kan testen være nyttig. Skal du velge pose etter temperaturskala, og ikke har et forhold til skalaen fra før, anbefales det å forholde seg til temperatur mellom T-komfort og T-limit.

Test av lette tomannstelt