Helsport Svalbard er den varmeste soveposen fra norske utstyrsprodusenten. Denne dunsoveposen er svært behagelig og på ett punkt mener vi den er best av alle.
Helsport Svalbard er en sovepose som er fylt med drøyt 1200 gram gåsedun av fillpower 800.
Sammenlignet med en «vanlig» sovepose til vinterbruk gir det denne ekspedisjonsposen et tykkere dunfyll på hele 11 centimeter. Sammenlignet med de øvrige ekstrem-posene i testen setter det likevel ingen rekord.
Soveposen veier 2030 gram i standard-lengde. Jamført med de tykkeste syntet-posene på markedet er vekten lav, men Helsport-posen er likevel en del tyngre enn for eksempel Rab Expedition 1200.
Helsport Svalbard finnes i to utgaver; standard og long. Førstnevnte er beregnet på personer med kroppslengde inntil 185 centimeter og long-utgaven på kroppslengde mellom 185 og 200 centimeter. Vi har testet standard-utgaven.
Den lengste testpersonen, som er 188 centimeter, utfordrer dermed Helsport sin kroppslengde-angivelse. Vi opplever at produsenten er ganske realistisk med hensyn til mål. Den lengste testpersonen opplever noe press mot hode- og fotende og burde hatt den lengste utgaven om man først skulle legge nesten 10 000 kroner på bordet for en god vintersovepose.
Tar ikke så stor plass i sekken
Som dunposer flest så kan Helsport Svalbard komprimeres mye. Kompresjonstrekket er ganske smalt og det krever mye jobbing å få posen oppi. Når den er vel på plass finnes det fire reimer som kan strammes godt til og redusere volumet ytterligere.
Det er viktig å være oppmerksom på at ingen dun-soveposer er glad i å bli veldig hardt presset sammen og at det kun bør skje for korte perioder. Derfor bør soveposen alltid ut av kompresjonstrekket så snart man slår leir. Hjemme bør den ligge i den store oppbevaringsposen eller, for den som har plass, henge fullt «oppblåst» etter de praktiske hempene i bunnen av posen.
Helsport oppgir ikke hvorvidt dunet er impregnert for å motstå fukt. Svalbard-posen er luftig og god, men vi synes likevel den ikke holder spensten like godt som for eksempel Rab Expedition 1200 etter tre netter i 20 minusgrader. Om det skyldes litt lavere fillpower på 800 versus Rabs 850+ eller om Helsport-dunet holder på mer fuktighet fra kroppen, vet vi ikke sikkert.
Solid konstruksjon
Helsport har sydd posen i kraftig Pertex Quantum Pro ytterstoff. Det er i tillegg behandlet med et vannavvisende belegg som gir stoffet en tålt vannsøyle på 1000 millimeter. Innerstoffet er av en mykere Pertex-kvalitet og vi synes denne soveposen er veldig behagelig også rett mot huden.
I fotenden har produsenten lagt inn et lag med fiber-isolasjon. Dette er gjort både for å bedre beholde fasongen på fotboksen og også for å beskytte fyllet mot kompresjon om man presser fotenden mot teltduken gjennom natten.
Ønsker enda mer dun
Dunkamrene i Svalbard-posen er tverrgående i hele posens lengde. Konstruksjonen virker inspirerert av Helsport sin Rago-serie og er bygget opp ganske likt som innerposen i Helsport Spitsbergen.
I en sovepose som markedsføres som en minus 40-pose hadde vi kanskje forventet enda mer dunfyll enn det vi opplever at denne har. Særlig i kne-området opplever vi at dunet kan flytte seg slik at det kan bli noe tynt enkelte steder. Til bruk i vinter-Norge er man godt stilt, men blant de seriøse ekspedisjonsposene finnes det enda mer velfylte alternativer.
Glidelåsløsning
Den venstrestilte glidelåsen er toveis og går i trekvart lengde. Den er lengre enn hos en del av konkurrentene hvor den kun går i halve posens lengde. Glidelåsen er god å betjene og er relativt bra beskyttet mot fastkjøring, men man bør likevel lukke den med noe tålmodighet og strekke litt i stoffet for å sikre seg at det ikke blir bom stopp. Som med flere andre soveposer opplever vi det litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Å træ den på igjen er ganske plundrete om man befinner seg oppi soveposen og attpåtil har stivfrosne fingre etter å ha satt opp teltet.
Best nakkekrage
Soveposen har en god og tykk dunklaff som går innvendig langs glidelåsen. Både den og den velfylte nakke/halskragen fungerer bra for å hindre varmelekkasje. Om man ligger slik at dunklaffen kommer i press mot glidelåsen er det mulig å kjenne en svak kuldestripe. For å få full score som ekspedisjonspose burde her kanskje vært dobbel dunklaff slik for eksempel Marmot CVM har.
Helsport sin nakke/halskrage er fantastisk god. Stramming av både den og hetten skjer med intuitivt godt plasserte snorer på høyre side inni hetten. Snorene er lette å nå i blinde og kragen går hele veien foran halsen i ett stykke, før den kneppes på plass omtrent der glidelåsen slutter. Den tetter fantastisk godt og klart bedre enn soveposer med midtstilt glidelås hvor kragen er splittet midt foran. Soveposen har en godt plassert innvendig lomme til småting man trenger å holde frostfritt.
God passform
Vi synes Helsport Svalbard har en hensiktsmessig fasong som holder bra på varmen. Samtidig er det bedre plass enn i typiske tresesongs-poser og lettere vinterposer.
Her får du rom til å ha på litt klær inni soveposen. Den muligheten er viktig om man vil campe i de kaldeste vinternettene. Svalbard er ikke romsligst i vår test, men heller ikke den trangeste.
I sum synes vi dette er en trivelig og komfortabel vinter-sovepose. I forhold til enda dyrere ekspedisjonsposer forsvarer Svalbard prisen sin på snaut 10.000 kroner.
Samtidig kunne gjerne den stolte, norske produsenten dratt på med enda høyere dunkvalitet og enda mer fyll når de først skulle lage sin varmeste dunsovepose.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.