Norrøna har her laget en sovepose som det er lett å både komme seg inni og ut av. Perfekt for deg som synes en varm vinterpose av og til kan bli klaustrofobisk.
Norrøna lanserte fire varianter av soveposen Falketind Down 800, alle i både dame- og herreutgave for noen år siden.
Falketind-posens grunndesign er det samme for alle de fire variantene: Hittil er en sommerutgave, tresesongsutgave og to ulike vinterutgaver lansert. Det vesentlige som skiller dem er tykkelse og mengde dun, samt farge.
Denne soveposen har en komforttemperatur-grense på 18,5 minusgrader og T-lim på minus 27 i henhold til EN-23537-normen. Dermed stiller den i klassen for tykke vinterposer, men den er ikke like ekstrem som typiske ekspedisjons-soveposer.
Soveposen er laget i resirkulerte materialer hvor hetten og hælen er ekstra forsterket.
Hele ytterstoffet er i tillegg behandlet med DWR for en vannavstøtende effekt. Dunet, som er impregnert, har bæreevne på 800 FP. Impregnert dun skal varme bedre i fuktig tilstand og dermed redusere den største ulempen dun-soveposer har i forhold til syntet-poser; nemlig at fyllet klapper sammen og mister isolasjonsevnen når det blir vått. Tallet for bæreevne angir hvor spenstig og luftig dunfyllet er og indikerer hvor godt det varmer i forhold til mengde.
Falketind-posens fasong er relativt kroppsnær til vinterpose å være. Fordelen med det er at det blir mindre luft for kroppen å varme opp. Ulempen er at det blir mindre plass til ekstra klær og eventuelle ting man vil holde frostfritt i soveposen gjennom natten.
Sammenlignet med en lett tresesongs sovepose så er Falketind rommelig, men jamført med de rene ekspedisjonsposene er den trangere. Den har markerte skuldre og hette nesten som på en dunjakke. Fotenden har syntetisk for i tillegg til dun for å redusere sjansen for kompresjon av fyllet om man presser føttene mot teltduken.
MIDTSTILT: Glidelåsen går i nesten hele soveposens lengde og er midtstilt. Foto: Egill Danielsen
TILPASS: Glidelåsen har treveis funksjon, noe som gir ekstra gode luftemuligheter. Foto: Egill Danielsen
God frontåpning
Norrøna har på Falketind-serien valgt en midtplassert glidelås som går helt ned til fotboksen, det vil si nesten i hele posens lengde. Den er 3-veis justerbar og gir gode muligheter for lufting og temperaturregulering. Vår erfaring er at midtstilt glidelås i motsetning til sidemontert ofte øker varmetapet over brystet og magen og at man kjenner en «stripe» av kulde langs glidelåsen. Norrøna har løst dette med en ekstra solid varmeklaff av dun på innsiden av glidelåsen. Det fungerer ganske bra, men i de kaldeste nettene kan vi ane noe kuldegjennomslag i området hvor glidelåsen går. Vi heller til at sidemontert glidelås generelt er gunstigere på en vinter-sovepose.
Derimot er vi enige med Norrøna i at det er lettere å komme på plass i posen i riktig stilling når man åpner den i fronten, bretter den ut og legger seg ned sentrert og symmetrisk. På samme måte er det enklere og mer intuitivt å komme seg ut om man våkner om natten og ikke i første sekund husker helt hvor man er. Har man tendenser til klaustrofobi blir argumentene for frontåpning enda større. Og her kan man faktisk «rive» posen opp med hendene uten en gang å måtte fomle seg fram til glidelåsen i mørket.
Egnet for lange personer
Falketind-posen kommer i to lengder, 170 cm for dame og 185 cm for herre. Produsenten presiserer at man bør tenke mest på kroppslengde og ikke kjønn når man velger pose. Det vil si at en kort mann vil ha det best i 170-posen og en lang kvinne vil ha det best i 185-posen. Den korte utgaven har noe mer isolasjon i fotenden og ved hoftepartiet enn den lange.
Med 188 centimeter høyde finner undertegnede god nok plass i 185-posen. Norrøna opplyser da også at denne passer for kroppslengde 175-195 centimeter. Er du like oppunder 195 tror vi at du vil oppleve at det kniper litt på lengden.
Norrøna overdriver ikke
Norrøna markedsfører denne soveposen som en minus 18,5-graders pose. Det er interessant at produsenten slik fokuserer på komforttemperatur-grensen og ikke T-lim som mange konkurrenter gjør.
En markedsføring hvor man ikke overdriver hvor varm en sovepose er, gir tillit. Vi tror dette er en smart tilnærming fra Norrønas side. Her ønsker produsenten å tilby et produkt som innfrir, i stedet for å skuffe forbrukeren.
Også når man ser på fyllvekt, fremstår Norrønas temperaturangivelser nøkterne. 1273 gram FP 800 dun er nesten 50 prosent mer enn de 861 grammene FP 750-dun Helsport har fylt innerdelen av sin Spitsbergen-pose med. Den har oppgitt T-lim på minus 25 mot Norrønas Falketinds minus 27. Om det betyr at Norrønas konstruksjon er mindre varmeeffektiv og dermed trenger mer fyll vet vi ikke, men den fremstår i alle fall velfylt.
Vanskelig å kneppe kragen
Varmekragen er ikke like god som de aller beste i testen. Den tetter bra mot nakken, men slutter bare brukbart tett rundt halsen i front. De to knappene som skal brukes til å tette kragen i halsen er små og fomlete å bruke.
Det finnes til sammen tre snorer å dra i for å stramme krage og hette. Kragen har greit tilgjengelig snor både på høyre og venstre side. Hettestrammeren befinner seg litt mer innunder hodet og er ikke like lett å nå.
En trivelig sovepose
Soveposens små minus stammer i hovedsak fra ulemper ved den midtstilte åpningen:
Risiko for noe kuldegjennomslag over brystet og en halskrage splittet i fronten som må kneppes til en ikke fullgod tetting. Det er prisen å betale for å komme enkelt inn og ut av posen.
Kan du leve med det, vil vi ikke nøle med å anbefale denne vintersoveposen fra Norrøna.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.