Rab Mythic 600 er en tresesongs dunsovepose med gåsedun av høy kvalitet. Fillpower 900 og 600 gram dunfyll gir en særdeles luftig opplevelse. Ingen av de andre soveposene i testen «blåser seg opp» like raskt og godt som denne.
Med en egenvekt på bare 885 gram er den blant de letteste tresesongs soveposene vi har testet i det siste, og som samtidig er blant de aller varmeste. Vi mener den er det beste valget du kan gjøre om du skal ligge i telt eller hengekøye i kalde vår- og høstnetter, eller sommerturer på fjellet.
Denne Rab-posen har ikke like mange kompromisser som lettvekts-konkurrenten Therm-a-rest Hyperion -6C.
Lett å komprimere
For å oppnå den lave vekten har den britiske sovepose-produsenten benyttet dun med fillpower 900. Høy dunspenst gir luftigere fyll og man trenger færre gram dun for å oppnå samme varme. I tillegg er dunet impregnert slik at det ikke like lett skal ta til seg fuktighet.
Med så høy spenst som dunet Mythic 600 har, blir posen ikke bare lett men også svært komprimerbar.
Kompresjonssekken som følger med Mythic 600 er av drybag-typen, med rulletopp og to reimer. Den komprimerer dog ikke like bra som en sekk med fire reimer, slik for eksempel Therm-a-rest Hyperion har.
Ingen kuldebroer i soveposen
Mythic 600 dunkamre med Rabs eget, tverrgående fiskebensmønster. Det at kamrene ikke er helt rette skal motvirke at dunet flytter seg. Vi opplever at det fungerer etter hensikten. Med enkelte andre soveposer kan vi i perioder oppleve områder uten isolasjon fordi dunet har flyttet seg.
I Rab-posen er det alltid et tykt lag dun alle steder. Det kan også ha med å gjøre at den er mest velfylt av alle.
Den venstrestilte glidelåsen er som det meste på denne soveposen designet for å spare vekt. Den er av det slanke slaget og går trekvart ned langs posen. Den er relativt bra beskyttet mot fastkjøring men det hender likevel en sjelden gang. Litt irriterende er det at den glir helt av sporet om man trekker den helt ned. Å træ den på igjen er ganske plundrete om man befinner seg oppi soveposen.
God nakkekrage
Soveposen har en god dunklaff som går innvendig langs glidelåsen. Både den og den særdeles velfylte nakke/halskragen fungerer meget bra for å hindre varmelekkasje. Nakke/halskragen strammes med en godt plassert strikksnor plassert inni hetten på høyre side. Om vi skal pirke litt kunne Rab plassert strammestrikken dypere i kragen. Slik det er nå, kjenner man strikken mot halsen når den er strammet godt til. Med så mye deilig, polstrende dun tilgjengelig burde det la seg gjøre å sy posen slik at man ikke kjenner strikken gnage.
Hettestrammingen har samme mekanisme som nakke/halskragen og er plassert like ved. Den fungerer utmerket.
Både ytter- og innerstoff er svært tynt, lett og behagelig. Dette kan nok gå litt på bekostning av slitestyrke om man sammenligner med det betydelig kraftigere stoffet i for eksempel Bergans Rabot Down 750.
Brukbar romfølelse
Vi opplever at vanndråper ikke trekker gjennom ytterstoffet så lenge soveposen ligger fritt.
I press mot en fuktig teltduk vil det kunne slå gjennom etter en tid, men vi har ikke opplevd at dunet har klumpet seg i posen etter en natt med kondens i teltet.
Mythic 600 er en ultralett sovepose som faktisk har ekstrautstyr som nakkekrage og innvendig lomme på plass. I tillegg er den superkomfortabel og svært varm. Passformen er mumieformet og smal, men likevel ikke klaustrofobisk trang.
Rab oppgir at lengden passer til personer på opptil 185 centimeter. Likevel finner den lengste testpersonen på 188 centimeter posen lang nok. Men så mye over 190 cm bør man ikke være om man velger denne soveposen.
Mythic-serien har også en utgave med 400 gram dunfyll som har T-komfort -1 og T-limit på -6 grader. Den er enda lettere og ligger temperaturmessig nærmere flertallet av soveposene i denne testen. Til gramjegerne nevner vi også ultralette Rab Mythic Ultra, som med egenvekt på bare 600 gram.
Vi gir Rab Mythic 600 mange rosende ord og mener dette er den beste tresesongs dun-soveposen du kan få tak i nå, og som også duger på tidlig vår og sen høst.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.