TEST AV TRESESONGS SOVEPOSE I DUN: Norrøna Falketind 800 har isolering med syntet-materialer i bunnen. Dette motvirker at dunet kollapser når man i søvne presser soveposen mot teltduken. Foto: Egill Danielsen
Norrøna Falketind Down 800 0 °C
Lengde: 185 cm (finnes også i 170 cm)
Pris: 4999,-
Vekt: 960 gram
Leverandør: Norrøna
Norrøna har fire varianter av soveposen Falketind Down 800, alle i både dame- og herreutgave. Vi har testet tresesongs-versjonen som markedsføres som en sovepose ned mot null grader.
Falketind-posens grunndesign er det samme for alle de fire variantene. Foreløpig er sommerutgave, tresesongsutgave og to ulike vinterutgaver lansert. Hovedsakelig er det tykkelse og mengde dun, samt farge som skiller dem fra hverandre. Tresesongsposen er lett gjenkjennelig i sin oransje farge.
Til å være en sovepose for temperaturer ned til null grader fremstår Falketind som tykkere og luftigere enn mange andre. Det har en spesifikk forklaring. Mer om det seinere.
Dun med høy bæreevne
Soveposen er laget i resirkulerte materialer hvor hette og bunn er av ekstra forsterket med vannbestandig nylon. Dunet, som er impregnert, har bæreevne på 800 FP.
Impregnert dun skal varme bedre i fuktig tilstand og dermed redusere den største ulempen dun-soveposer har i forhold til syntet-poser; nemlig at fyllet klapper sammen og mister isolasjonsevnen når det blir vått. Tallet for bæreevne angir hvor spenstig og luftig dunfyllet er og indikerer hvor godt det varmer i forhold til mengde. Bæreevne på 800 er relativt høyt og finnes oftest i produsentenes dyrere produktserier.
Fasongen på Norrøna Falketind Down er gjort kroppsnær (i motsetning til tubeformet) for å unngå at kroppen må varme opp unødvendig volum. Likevel føles ikke denne soveposen spesielt trang. Den har markerte skuldre og hette nesten som på en dunjakke. Fotenden har syntetisk for i tillegg til dun for å redusere sjansen for kompresjon av fyllet om man presser føttene mot teltduken.
God frontåpning
Norrøna har valgt midtplassert glidelås som går helt ned til fotboksen, det vil si nesten i hele posens lengde. Den er 3-veis justerbar og gir gode muligheter for lufting og temperaturregulering. Vår erfaring er at midtstilt glidelås i motsetning til sidemontert ofte øker varmetapet over brystet og magen og at man kjenner en «stripe» av kulde langs glidelåsen. Norrøna har løst dette med en ekstra solid varmeklaff av dun på innsiden av glidelåsen.
Falketind Down er blant de bedre soveposene vi har prøvd med tanke på risiko for varmetap i fronten, men likevel heller vi til at det i isolasjonsøyemed hadde vært enda bedre med glidelåsåpning i siden.
Vi er imidlertid enig med Norrøna i at det er lettere å komme på plass i soveposen i riktig stilling når man åpner den i fronten, bretter den ut og legger seg ned sentrert og symmetrisk. På samme måte er det enklere og mer intuitivt å komme seg ut om man våkner om natten.
Egnet for lange personer
Norrøna lager hver av Falketind-variantene i to lengder, 170 cm for dame og 185 cm for herre. Produsenten presiserer at man bør tenke mest på kroppslengde og ikke kjønn når man velger pose. Det vil si at en kort mann vil ha det best i 170-posen og en lang kvinne vil ha det best i 185-posen. Den korte utgaven har noe mer isolasjon i fotenden og ved hoftepartiet enn den lange.
Med sine 188 centimeter kroppshøyde finner undertegnede mer enn god nok plass i 185-posen.
Norrøna opplyser da også at denne passer for kroppslengde 175-195 centimeter.
Ingen oversolgt sovepose
Norrøna har satset på å bli et merke for bevisste friluftsentusiaster og profesjonelle brukere. Da er det ganske interessant at de lanserer en nullgraders sovepose som egentlig er en minus 6-graders sovepose om vi ser på T-limit-temperaturen som mange av konkurrentene relaterer seg til. Du kan lese mer om temperatur-klassifisering av soveposer her.
En markedsføringsstrategi hvor det ikke overdrives hvor varm en sovepose er, gir tillit. Vi tror dette er en pedagogisk smart tilnærming fra Norrønas side. Her ønsker produsenten å tilby et produkt som innfrir, i stedet for å skuffe forbrukeren. Med 800 FP dunfyll og en T-lim temperatur på 6 minusgrader er denne soveposen tykkere og luftigere enn de fleste andre tresesongs soveposer.
At Norrøna velger midtplassert glidelås i stedet for sidemontert, som ofte gir mindre varmetap, er også interessant. Midtplassert glidelås er enkelt og intuitivt i bruk, både når du skal inn i soveposen, men også om du i et snev av nattlig panikk vil raskt ut. Varmetap i fronten har Norrøna greit motvirket med en uvanlig godt designet dunklaff langs glidelåsen. Vi tror at midtplassert glidelås, så fremt varmeegenskapene er ivaretatt, vil føre til at flere trives i soveposen.
Vanskelig å kneppe kragen
Vi har ikke mye å utsette på denne soveposen, men noe er det: Varmekragen er ikke like god som de aller beste i testen. Den tetter bra mot nakken, men slutter ikke godt nok rundt halsen i front. Knappene som skal brukes til å tette kragen i halsen er små og fomlete å bruke. Selv når kragen er riktig kneppet blir det ikke tett nok om kald høstbris tar tak i hengekøyen du ligger i. Vi synes både Mammut og Helsport har bedre nakkekrager enn Norrøna.
Hetten på Norrøna-posen er også noe stor og løs. Muligens er den laget slik for å kunne romme personer på opptil «maks-grensen» på 195 centimenter, mens for mindre personer vil det kunne bli mye rom ovenfor nakken og hetten blir dradd langt ned over øynene når den strammes helt til. Litt mindre rom i hetten kunne spart volum og vekt.
I toppklasse
Til tross for disse små minusene: Vi opplever Norrønas sovepose-comeback som gjennomtenkt, bunnsolid og svært vellykket. Selv om prisen på 5000 kroner for en allround tresesonsgspose er relativt høy, får du her mye sovepose for pengene.
Vi har testet flere soveposer i både dun og fiber. Denne dunposen er funksjonell, behagelig og så lett at den nesten kvalifiserer til å være ultralett, uten at Norrøna profilerer den som det. Vi gleder oss til å se om Norrøna kommer med enda flere sovepose-nyheter i fremtiden.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.