Alle de åtte posene er levert av produsenter som er gode på dunposer, og det er svært lite som skiller posene fra hverandre.

Temperaturmessig er det litt svingninger, men vi opplever at alle varmer tilfredsstillende i de temperaturområdene de er ment for.

Annonse

Sovekomforten er god på alle posene og de største ulikhetene ligger i utforming av nakkekrave, hette og stramming av disse, samt hvor godt posen tåler kondens og fuktighet.

I tillegg var det enkelte av posene som lakk litt dun, og pakkposene var av ulik kvalitet.

Når du skal velge vinterpose er det første du bør ta stilling til om du skal ha dun eller syntet. Den store fordelen med en dunpose er at den lar seg komprimere mye mer og gir mer varme per gram.

Det vil si at du kan ha med deg en mindre og lettere pose på tur og likevel holde deg varm. Den største ulempen er at dun fungerer dårlig når det blir vått.

Blir posen gjennomvåt er den mer eller mindre ubrukelig. Skal du bruke dun på tur er du derfor avhengig av at du behandler posen forsiktig.

På turer i fuktig miljø bør den pakkes vanntett og er det mye kondens på posen når du våkner bør du børste av kondensen og gjerne la posen tørke litt før du pakker den sammen.

På lengre vinterturer, hvor tørking av pose ikke alltid er mulig, er det veldig mange som sverger til syntetposen, men så lenge du passer på posen er det fullt mulig å bruke dun også her.

Temperaturskala
Hvor varm posen oppleves varierer fra person til person, og det er ikke mulig å angi en egnet temperatur for en pose som skal passe alle.

Det har vært mange ulike tester og produsenten har ofte basert temperaturgrensene på egne erfaringer.

Ofte har dette vært riktig med tanke på en bestemt gruppe brukere, men det gjorde det vanskelig for forbrukerne å sammenligne.

Fra 2005 ble det derfor innført en standard som det anbefales alle å bruke, en såkalt EN 13537 standard. Denne oppgir tre eller fire temperaturer, tilpasset brukeren:

T-comfort: Dette er den temperaturen en voksen dame skal kunne sove komfortabelt.
T-limit: Ned til denne temperaturen kan en voksen mann sove komfortabelt.
T-extreme: Her er det snakk om overlevelse. Oppgir den laveste temperaturen en voksen dame vil overleve uten å bli nedkjølt eller få frostskader (i løpet av seks timer).
T-upper/max: er den varmeste temperaturen en voksen man kan sove komfortabelt i.

EN 13537 standarden er basert på tester gjort i lab, og tar ikke hensyn til for eksempel vind, fuktighet eller temperatur på bakken. Testen tar heller ikke hensyn til bekledning. Som en test for å angi eksakt sovetemperatur har den sine svakheter, men for å kunne sammenligne ulike poser er testen et nyttig verktøy. Skal du velge pose etter temperaturskala, og ikke har et forhold til skalaen fra før, anbefales det å  forholde seg til temperatur mellom T-comfort og T-limit.

Generelt opplevde vi å sove komfortabelt en god del grader kaldere enn det som står oppgitt på posen, i hvert fall hvis man er varm når man legger seg og tar på seg lue/balaklava, varme sokker og ullundertøy.
LES OGSÅ: Test av varme jakker 

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 11.54.32

Haglöfs Goga Nordic Winter
PRIS: 5499 kroner
VEKT: 1783 gram 
NETT: www.haglofs.no 

t-Comfort:– 14 grader (kvinner)
t-Limit:– 22 grader (menn)
t-Extreme:– 44 grader (overleve)

God passform: Goga Nordic Winter er en god og varm pose som fungerer bra på vintertur. UTE likte passformen som er smal ved beina og romslig rundt overkroppen. Det gjorde det forholdsvis enkelt å gjøre mesteparten av skiftingen i posen. Posens største svakhet er glidelåsen. Vi opplevde at denne hang seg opp i stoffet, og den var generelt litt treg å dra opp og ned. Glidelåsen har en dunfylt varmeklaff, men denne er i minste laget, og når du kryper ned i posen skal det ikke mye bevegelse til før klaffen har flyttet seg vekk fra glidelåsen. Dette gjør at du risikerer et betydelig varmetap i løpet av natten. Bortsett fra det fungerte posen godt på tur, strammingen rundt hette og krave var enkel å utføre med en hånd, og stoffet er behagelig. Ytterstoffet er glatt og gjør at det er lett å riste av kondens, men vi opplever det ikke som det mest vannavstøtende stoffet i testen. Jevnt over en god vinterpose, men har noen små detaljer som gjør at den ikke når helt opp.

+ Enkel stramming
+ God passform
- Glidelåsen
- Liten varmeklaff

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 11.54.17

Ajungilak Altitude Winter 195 L  *TESTVINNER*
PRIS: 6500 kroner
VEKT: 1717 gram 
NETT: www.mammut.ch 

t-Comfort:– 12 grader (kvinner)
t-Limit:– 17 grader (menn)
t-Extreme:– 38 grader (overleve)
Gjennomført pose: Mange nordmenn har opplevd sine første netter ute i en pose fra Ajungilak. Altitude Winter er en av de varmeste posene de produserer, og denne holder deg varm under de fleste forhold. Posen var behagelig å ligge i, og akkurat romslig nok til at man kunne bevege seg litt i posen, uten at volumet ble så stort at det ble for mye luft å varme opp. Alle glidelåser og stramminger fungerte som de skulle, og hetten satt bra rundt ansiktet. I tillegg har posen et fleecestykke man kan feste foran ansiktet. På den måten blir posen helt lukket, samtidig som man får puste. Ytterstoffet i posen er vannavstøtende og tåler en god del kondens før fuktigheten trekker inn i posen. Pakkposen som fulgte med fungerte greit. Lett å stappe og komprimere, men kunne med fordel vært vanntett. I løpet av testperioden observerte vi ikke noe dunlekkasje. Alt i alt en veldig god dunpose som varmer i kalde vinternetter.

+ En veldig god pose
+ Mulighet for å tette posen helt
- Kunne hatt vanntett pakkpose

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 11.55.06

RAB Andes 800
PRIS:5699 kroner
VEKT:1404 gram (Long) 
NETT: www.rab.uk.com

t-Comfort:– 13 grader (kvinner)
t-Limit:– 21 grader (menn)
t- Extreme:– 43 grader (overleve)

Lettvekter: Britiske Rab har produsert dunposer og bekledning i 30 år, og har etter hvert god erfaring med hvordan en pose skal være. Andesserien er en serie dunposer som er lagd for å tåle de påkjenningene og kravene en ekspedisjon krever. Andes 800 er blant de lettere posene i testen, uten at det går utover temperaturen. UTE testet den flere netter i rundt -15, og det var aldri noe problem å holde varmen. Komforten er god med mykt stoff og mumieform med plass til føttene, smalere langs bena og romslig rundt skuldrene. Hetten er stor og god, og sitter der den skal. Det er enkelt å stramme både rundt hodet og nakken. Glidelåsen er beskyttet av en solid dunklaff, og forsterket materiale langs glidelåsen hindrer at den setter seg fast i stoffet. Et lite minus for at hempen på glidelåsen er liten og vanskelig å få tak i, og det hendte at glidelåsen satte sag fast i stoffet. Pakkposen er vanntett og er enkel i bruk. UTE opplevde minimalt med dunlekkasje i løpet av testperioden.@

+ Stor og god hette
+ Enkel stramming
+ Lav vekt
- Liten hempe på glidelåsen

 

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 11.54.25

Sea to summit Alpine Ap III
PRIS:8999 kroner
VEKT:1790 gram (Long)
NETT: www.cirdan.no 

t-Comfort:– 12 grader (kvinner)
t-Limit:– 20 grader (menn)
t-Extreme:– 42 grader(overleve)

Nanoteknologi: Ved hjelp av nanoteknologi har Sea-to-summit laget en pose som skal takle kondens, både utenfra og innvendig på en helt ny måte. UTE testet posen både i «kondensvær» og vanlig vær, og resultat var ikke perfekt, men bra. Vi opplevde at posen holdt seg tørr innvendig, men teknologien er ikke bra nok til at den beskytter helt mot kondens fra utsiden. Totalinntrykket var likevel at posen takler kondens bra. Posen ellers er gjennomarbeidet og har gode løsninger. Den har et forholdsvis tett snitt, som gjør at det er mindre luft å varme opp, men samtidig kan den oppleves som litt trang, særlig hvis du har tenkt å skifte i posen. Varmeklaffen gjør at det forsvinner lite varme ut gjennom glidelåsen, nakkekrave og hetter fungerer meget bra og den har et behagelig innerstoff. Største minuset er pakkposen, denne er trang og posen kan være vanskelig å komprimere. Likevel, kort oppsummert er det en glimrende pose til å sove i, men ekstrautstyr, det vil si pakk- og oppbevaringspose kunne vært litt bedre.

+ Beskytter bra mot kondens
+ Lite varmetap
+ God hette og krave
- Trang kompresjonsbag
- Liten oppbevaringspose

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 11.54.38

Helsport Kvitbreen X-trem  *MEST FOR PENGENE*
PRIS:4595 kroner
VEKT:1782 gram  
NETT: www.helsport.no 
t-Comfort:– 12 grader (kvinner)
t-Limit:– 21 grader (menn)
t-Extreme:– 43 grader (overleve)

Selvlysende og duntett: Kvitbreen er en pose som falt raskt i smak hos testteamet. Posen ble brukt flere netter rundt nedre komfortgrense uten at det gikk utover nattesøvnen. Posen har en forholdsvis tett passform, noe som gjør at det går raskt å få varmen, samtidig er den ikke tettere enn at det går an å bevege seg litt. Et vannavisende ytterstoff gjør at kondens og fuktighet legger seg på utsiden, men enkelt lar seg børste av før man pakker posen sammen. Innerstoffet er et såkalt duntett stoff som skal hindre dunlekkasje og dette fungerte bra. UTE opplevde ikke dunlekkasje i løpet av testperioden. Stramming av hette og nakkekrave fungerte bra og vi likte en lang glidelås i siden med selvlysende piler som gjør det lett å finne frem etter at du har skrudd av hodelykten. Pakkposen som følger med er vanntett og det er enkelt å pakke og komprimere posen, i tillegg følger det med en oppbevaringspose som fungerer greit. En god pose til en fornuftig pris.

+ Vannavstøtende ytterstoff
+ God stramming
- Ingen spesielle

 

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 11.54.57

The North Face Solar Flare
PRIS:  7999 kroner
VEKT:1761 gram 
NETT: www.outdoor.no 

t-Comfort:– 4 grader (kvinner)
t-Limit:– 10 grader (menn)
t- Extreme:– 29 grader (overleve)

Rett og slett bra: Solar Flare er en pose som er beregnet på litt varmere temperaturer enn de andre posene i testen, men holder deg likevel god og varm de fleste vinternettene. Posen er en gjennomarbeidet pose med jevnt over gode løsninger. Stramming rundt hals og hodet fungerer bra. «Single-point» låsesystem gjør at det kun er en tråd som stikker ut av posen, og du slipper dermed en plastlås som kommer i veien. Kraven er foret med fleece og sitter behagelig til huden. Glidelåsen er stor og solid, glir lett og en selvlysende tupp gjør den lett å finne i mørket. I tillegg har toppen av glidelåsen en liten borrelåsklaff som gjør at du slipper å få kaldt metall mot ansiktet om du stikker hodet ut av posen. Posen er passe romslig og har et behagelig, mykt innerstoff. Solar Flare kommer med både kompresjonsbag og oppbevaringspose som begge fungerer som de skal.

+ God krave
+ Flere smarte detaljer
- Ingen spesielle

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 11.54.05

Western Mountaineering Lynx MF
PRIS:6950 kroner
VEKT:1518 gram 
NETT: www.xcsports.com 

Posen er ikke testet etter EN 13537 standarden. Produsenten oppgir selv at den er beregnet til – 23 grader.

Ungarsk dun: Western Mountaineering er en amerikansk produsent som har spesialisert seg på soveposer. De har reist jorden rundt for å finne god dun og denne posen har du fylt med dun fra ungarsk gås. Posen holder deg helt klart varm. Ytterstoffet tåler greit med fuktighet og kondens, men er ikke førstevalget i fuktig klima. Jevnt over en veldig god pose, men to ting som trekker litt ned. Det ene er halskraven. Den er varm og god, men strammingen er litt dårlig polstret og kan oppleves som et den gnager litt mot halsen. I tillegg er borrelåsfestet litt lite og blir plundrete i mørkt og kaldt vær. Det andre minuset er at innerstoffet oppleves som litt klamt. Ved bruk i rundt null grader hang det litt fast når man beveget seg i posen. Utover de to tingene fungerte den godt, vi likte at den har en stor dunfylt kanal langs glidelåsen som hindrer varmetap og et stor pluss for vekt på under 1600 gram.

+ Lav vekt
- Halskraven
- Innerstoffet

 

Skjermbilde 2013-10-25 kl. 11.54.47

Nanok Performance Down -30
PRIS: 3999 kroner 
VEKT: 1740 gram(Long) 
NETT: www.skigutane.no (Nanok ble kjøpt opp av Skigutane etter denne testen)

Posen er ikke testet etter EN 13537 standarden. Produsenten oppgir selv at den er beregnet til – 30 grader.

God og varm:Performance Down – 30 er den varmeste dunposen til norske Nanok. Posen er en av to  i testen som ikke oppgir temperaturen etter En 13537 standarden, men vi opplever denne posen som minst like varm som de andre i testen. På tur fungerte posen meget bra, den isolerer godt, og en god hette og krave sørger for at du mister minimalt med varme i løpet av natten. Stoffet er behagelig, og posen er romslig nok til at du har litt bevegelsesfrihet hvis du ønsker å skifte i posen eller trenger litt albuerom. UTE opplevde deler av strammingen som litt plundrete. Rundt hodet gikk det fint, men strammingen rundt halsen var vanskelig å få tak i. Vi opplevde noe dunlekkasje på den posen vi testet, men Nanok opplyser om at posen i år kommer i en ny modell hvor blant annet stoffet er forbedret og skal holde bedre på dunet. Pakk- og oppbevaringspose fungerte greit, men vi skulle gjerne sett at det fulgte med et kompresjonstrekk.

+ God hette og krave
+ God passform
- Dunlekkasje
- Plundrete stramming