Denne testen stod på trykk i UTE nr. 62.

Gassbrennere kommer i alle varianter, men kan deles i tre hovedkategorier.

Annonse

Du har de små, lette, toppmonterte brennerne. Disse veier gjerne ikke mer enn 100 gram og er i praksis ikke så mye mer enn en ventil med kjelestøtte på toppen av gassboksen. Den store fordelen til disse brennerne er naturligvis vekten, i tillegg er de som oftest veldig rimelige.

Den andre varianten er litt større systemer hvor brenneren er festet til gassboksen ved hjelp av en slange.

Her får du brennere som har egne ben og lavere tyngdepunkt, noe som gjør at de blir vesentlig mer stødig og mye bedre egnet til for eksempel matlaging.

Den tredje typen er et komplett system hvor du skrur kjelen rett på brenneren. Disse brennerne tåler som regel mye vind og har en varmeveksler som sikrer en effektiv oppvarming.

Hvilken brenner du bør velge avhenger av hva slags turer du går på og hva som er viktig for deg. På lengre turer der vekt og sparsom bruk av gass er viktig, er de komplette systemene helt klart å foretrekke.

Ønsker du minimalt med vekt eller bare en enkel, lett og billig brenner kan det være en idé å gå for de toppmonterte. Er du ute etter en god allrounder, som veier litt mer men takler store middager, er brenner med slange og e.gne ben det beste valget

Den store styrken med gass som drivstoff er at det er veldig enkelt å bruke. Som regel er det bare å skru brenneren på gassboksen, tenne på gassen og du er i gang.

Mange av brennerne har til og med en egen tenningsmekanisme, en piezotenner, som gjør at du kan få fyr uten fyrstikker. Disse fungerer stort sett veldig bra, men det er lurt å ha med fyrstikker i sekken, i tilfelle det ikke skulle fungere en dag.

Andre fordeler med gassbrennere er at de krever minimalt med vedlikehold, har minimalt med lekkasje og de brenner rent. I tillegg er gassbrennere et viktig verktøy for alle turkokker.

Mens det med bensin eller sprit kan være vanskelig å regulere varmen, gir en gassbrenner deg meget god kontroll på kokkeleringen. Vær likevel oppmerksom på at her er det en del forskjeller også mellom gassbrennerne.

En brenner med lite hode har som regel en konsentrert flamme, som betyr mye varme på et lite område. Dette er effektivt når du skal koke vann, men kan fort bety svidd mat om du ikke er flink til å passe på.

Et større hode med god spredning er derimot godt egnet til matlaging, men ikke like god til å varme vann.

Om testen
Alle brennerne er testet i praktisk bruk utendørs og under kontrollerte former innendørs. Koketid og forbruk av gass har blitt vektlagt mest, i tillegg har stabilitet og generell brukervennlighet hatt betydning.

Vekt som er oppgitt er minimumsvekt uten gassbeholder. Spesielt de komplette kokesystemene har en del ekstrautstyr som kan gjøre dem noe tyngre.

Oppgitt volum er størrelse på kjelen. Karakterer mellom de komplette kokesystemene og de toppmonterte brennerne er ikke direkte sammenlignbare.

Gass og kulde

Gass er genialt om sommeren, men fungerer ofte dårlig om vinteren. Når det blir kaldt nok blir det mindre trykk i boksen, og gassen går etter hvert over fra gass til væskeform og blir midlertidig ubrukelig.

Gassen i boksen består som regel av en blanding av propan, butan og/eller isobutan. Dette er gasser som har frysepunkt på henholdsvis -42, -0,5 og -11,7 grader.

Propan alene har for stort trykk til å oppbevares på små bokser, men med rett blanding får du gassbokser som i hvert fall fungerer ned mot minus 10.

Det hjelper også å riste boksen litt, eller varme den opp på innsiden av jakken eller i soveposen. Oppvarming over åpen flamme må ikke forekomme! Generelt anbefales det å bruke bensin eller parafin på vinterturer.

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 14.59.03

Kovea
Alpine Pot Wide

Pris: 1299 kroner
Vekt: 458 gram, 1 liter
nett: www.bisontelt.no

Romslig: Kovea sin Alpine Pot er en romslig brenner for en person og litt knapp for to. Kjelen rommer 1 liter, men det anbefales ikke å fylle den helt opp. I selve kjelen står det maks 0,5 liter, men vi testet den med opp mot 0,75 liter uten problemer.

Fordelen med en så stor kjele er at du får plass til en 250 grams gassboks i kjelen når du pakker den ned. I praktisk bruk er Alpine Pot veldig grei, den er enkel å montere, tennes enkelt ved en piezotenner og kjelen er grei å ta av og på takket være et godt håndtak og et varmebestandig yttermateriale.

Det eneste UTE har å utsette på brukervennlighet er at vi gjerne skulle hatt et lokk som gjorde det mulig å drikke rett fra kjelen.

Når det gjelder koking av vann klarer den ikke helt å måle seg med de beste, det tok rundt 3 minutter å koke opp en halvliter vann innendørs, og i felt tok det opp mot det dobbelte. Heller ikke gassforbruket er blant det beste. Når det er sagt så er denne brenneren en tusenlapp billigere enn den dyreste i testen.

 

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 15.04.38

Jetboil
SOL

Pris: 1499 kroner
Vekt: 313 gram, 0,8 liter
nett: www.cirdan.no

Liten og effektiv: Jetboil SOL er brenneren for deg som liker å lage mat alene. Kjelen har plass til 0,8 liter, men skal du unngå søl ved koking bør du ikke ha mye mer enn 0,5 liter.

Det holder til en porsjon mat. Fordelen med SOL er at den under gode forhold gir deg en halvliter kokende vann på ca. 2 minutter.

Den bruker litt mer gass enn noen av de andre brennerne, ca. 90 gram på en time, men på grunn av en rask koketid er den både økonomisk og effektiv.

Brenneren er mindre enn de andre i testen, noe som gjør den til den desidert letteste. 313 gram er bra for et helt kokesystem.

Under transport får du plass til alle delene og en liten gassboks (100 gram) i koppen. Det største problemet UTE hadde med SOL var at det kunne være vanskelig å skille kjelen fra brenneren, særlig når systemet var varmt.

Dette trekker litt ned på brukervennligheten på et ellers veldig enkelt og godt system. SOL har piezotenner, varmebeslag og et lokk som gjør at du kan drikke rett fra kjelen.

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 15.08.03

MSR *Testvinner komplette kokesystem
Reactor Stove

Pris: 2399 kroner
Vekt: 495 gram, 1,7 liter
nett: www.vertikal.no

Kraftplugg: MSR sin Reactor Stove er den største og raskeste brenneren i testen, en halvliter vann er kokt opp på knappe 90 sekunder (innendørs). Det tar noe lenger tid når det blåser og er kaldt, men fortsatt slår den de andre brennerne klart.

Reactor Stove bruker mye gass på kort tid, men er likevel brenneren som bruker minst gass per liter oppkokt vann. En stor kjele betyr at du enklere kan varme opp mer vann, og det er ikke noe problem å koke en liter om gangen.

Under transport får du plass til en 250 grams boks nede i kjelen. Ulempen er at stort også betyr tungt. Ca. 500 gram gjør at den ikke er førstevalget hvis du er alene på tur og ønsker å spare vekt.

Er dere derimot flere, sparer dere fort inn vekten ved at dere kun trenger et kokesystem. Brenneren mangler et varmebestandig yttermateriale, men et godt håndtak veier i stor grad opp for det.

De to tingene vi har å utsette på Reactor Stove er at den kan oppleves som litt ustødig og at den har en stiv pris.
 

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 15.12.42

Primus
Eta Solo

Pris: 999 kroner
Vekt: 403 gram, 0,9 liter
nett: www.primus.no

Lite gassforbruk: Her har du en enkel og god brenner fra svenske Primus. Eta Solo er som navnet antyder beregnet for en person. Kjelen rommer ca. 0,9 liter, men du skal ikke så veldig langt over halvliteren før det begynner å bli søl.

Brenneren er ikke blant de raskeste, men til gjengjeld er den meget sparsom med gassen og totalt sett er Eta Solo forholdsvis drivstoffeffektiv.

Brenneren er enkel å montere, men klypene på siden som holder kjelen fast til brenneren kan være litt vanskelig å betjene når systemet er varmt.

Det var flere ganger vi hadde problemer med å løsne kjelen. Bortsett fra det er den enkel å tenne ved hjelp av en piezotenning, den har varmebestandig omslag og et lokk med åpning som gjør at du kan drikke rett fra kjelen.

Du får fint plass til en 100 grams gassboks og alt tilbehør i kjelen når du pakker den sammen. Til å romme 0,9 liter tar kokesystemet lite plass i sekken, og vekt på ca. 400 gram gjør den til et lett alternativ når du er på tur alene. Eta Solo er også et svært prisgunstig alternativ.

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 15.21.28

MSR
Pocket Rocket

Pris: 499 kroner
Vekt: 87 gram
nett: www.vertikal.no

Raskest: Pocket Rocket er en av de mest populære små gassbrennerne på markedet. I testen var den raskest til å koke opp 0,5 liter vann både inne under kontrollerte former og ute i ruskevær, samtidig er den blant de mest støyende brennerne i testen.

Pocket Rocket bruker mye gass i forhold til en del av de andre brennerne i testen, men siden den varmer opp vannet raskere blir den likevel forholdsvis gasseffektiv.

Selve brennerhodet er lite, noe som gjør at flammen blir konsentrert. Den fungerer meget bra til vann, men matlaging krever fort mye røring om maten ikke skal bli brent.

En ulempe med brenneren er at den blir forholdsvis høy og kan oppleves som ustabil. Armene som skal støtte kjelen er sårbare under transport og er du uforsiktig har du plutselig en bøyd eller brukket arm.

Brenneren kommer med et eget plastetui, og dette bør du bruke slik at du unngår skader. Pluss for å være den enkleste brenneren å montere.

 

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 15.25.10

Primus *Testvinner av toppmonterte brennere
ExpressStove Ti

Pris: 799 kroner
Vekt: 82 gram
nett: www.primus.no

Effektiv: I ExpressStove Ti fra svenske Primus har du en stabil og solid brenner. Den har tre armer for kjelesøtte som enkelt lar seg folde sammen under transport, og som i bruk gir den beste støtten blant brennerne i testen. Brenneren er også den eneste av de små brennerne i testen med piezotenner, denne er enkel i bruk og tenner stort sett hver gang. En piezotenner trekker vekten litt opp, men ikke mer enn at den er på høyde med de fleste andre brennerne i testen.

Ved maks effekt er ExpressStove den brenneren i testen som bruker minst gass, samtidig som den er blant de raskeste til å varme opp en halvliter med vann. Dette gjør at den er den mest kostnadseffektive brenneren under de forholdene vi testet den i.

Brennerhodet er forholdsvis stort, men får ikke helt den samme spredningen som enkelte av de andre da det er konkavt og mye av flammene konsentreres mot midten. Jevnt over er dette en meget god brenner.

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 15.28.35

Optimus
Crux Gas Stove

Pris: 699 kroner
Vekt: 87 gram
nett: www.nordic-outdoor.no

Stort brennerhode: Optimus er et svensk merke som har laget brennere i over 100 år. Crux er en toppmontert brenner med en del spennende løsninger. Kjelestøttene er foldbare, noe som gjør at tuppene blir svært godt beskyttet under transport.

UTE opplever dem dessverre som litt trege å få ut og inn, samt at de ikke er blant de som gir best støtte til kjelen. Brennerhodet er stort og gir en god spredning av flammen. Dette er meget bra for matlaging, men under våre tester med koking av vann var brenneren blant de tregeste og minst effektive.

I mye vind og temperaturer rundt null hadde vi problemer med å få kokt opp en halvliter vann. En fordel med brennerhodet er at du kan brette det til siden slik at hele brenneren blir flatpakket, og at du ved hjelp av medfølgende pakkpose kan pakke bort hele brenneren på undersiden av en normal gassboks.

Crux får et ekstra pluss for å være en svært stille brenner i bruk.

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 15.30.42

Kovea
Supalight Titanium

Pris: 599 kroner
Vekt: 56 gram
nett: www.bisontelt.no

Lettest: Hvis vekt er viktigst er denne brenneren fra koreanske Kovea et meget godt alternativ. Alt er laget av titan og UTE veide den til kun 56 gram. I sammenpakket tilstand tar den svært lite plass og kjelestøttene er godt beskyttet da disse enkelt lar seg folde innover og samles på en side. Kjøper du brenneren separat får du med en enkel tøypose til å pakke brenneren i, Med denne er brenneren meget godt beskyttet under transport. Brenneren er blant de laveste i testen, og lavt tyngdepunkt kombinert med gode kjelestøtter gir en forholdsvis stabil brenner.

Lav vekt går litt på kompromiss med effektiv gassbruk. Brenneren var blant de tregeste til å koke opp vann og heller ikke blant de mest drivstoffeffektive. Brennerhodet er lite, men formen på det gjør at det likevel sprer varmen forholdsvis mye. Supalight når ikke helt til topps som allroundbrenner, men for deg som teller gram er dette et utmerket valg