Mange smøreprodukter inneholder stoffer som kan være både helse- og miljøskadelige. Ofte kastes de rett i restavfallet, og folk blir miljøsyndere uten å være klar over det. Produktene skal nemlig sorteres som farlig avfall etter bruk.

LES OGSÅ: Norges eldste turrenn

Annonse

Hoper seg opp i mennesker og dyr

Før i tida kokte folk sammen de rareste blandinger for å få god glid og godt feste. Både sild, likfett, ørevoks, saueblod og smeltede grammofonplater ble brukt for å få godt feste på skiene. Den tiden er forbi. Nå har vi i stedet et mangfold av høyteknologiske skismøringsprodukter å boltre oss i. Uheldigvis har alt sin pris: Flere av dagens smøreprodukter inneholder stoffer som kan være skadelige både for mennesker, dyr og natur.

De «tradisjonelle» skismøringene som rød, blå og grønn stift inneholder normalt ikke miljøfarlige stoffer. Enkelte smøreprodukter derimot, som glider, skirens og voks, kan blant annet inneholde løsemidler, og perfluorerte og polyfluorerte stoffer.

Felles for disse stoffene er at de kan være både helse- og miljøskadelige. Miljøfarlige stoffer brytes nemlig svært sakte ned i naturen, og kan dermed hope seg opp og lagres i mennesker og dyr. Derfor må rester og tomemballasje leveres som farlig avfall.

Tips til sikker smøring

Det aller beste er å unngå skismøringsprodukter som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. Likevel finnes det flere forhåndsregler du kan ta.

Robert Stark, selger og smøreekspert ved Intersport i Oslo, har tidligere vært smører for verdenscupen i langrenn i Sverige. Han har gode tips å komme med:

«Jeg fikk fluorforgiftning en gang, og lå da syk med feber i to-tre dager».

Robert Stark, selger og smøreekspert hos Intersport Oslo

– Du bør bruke hansker når du smører, for miljøgiften som finnes i enkelte typer skismøring kan trenge inn i huden. Jeg fikk fluorforgiftning en gang, og lå da syk med feber i to-tre dager, forteller Stark.

Det finnes også finnes masker man kan bruke for å unngå å puste inn farlige stoffer. Han presiserer at dette spesielt gjelder skismøringsprodukter med høyt fluorinnhold, som for eksempel pulversmøring.
 

Nettsiden www.sortere.no er laget for å enkelt kunne gi forbrukere svar på hvor ulike produkter skal kastes. Her kan du også finne ut hvor du kan levere smøreproduktet ditt. 

«Smøreprodukter som inneholder miljøgifter er som regel merket med faresymboler. Disse skal sorteres som farlig avfall.»

– Smøreprodukter som inneholder miljøgifter er som regel merket med faresymboler. Disse skal sorteres som farlig avfall. Er du i tvil om skismøreproduktet ditt inneholder miljøfarlige stoffer, bør du levere det som farlig avfall for sikkerhets skyld, oppfordrer daglig leder i Retursamarbeidet LOOP, Marianne Holen.

LES OGSÅ: Slalom for de minste
 
LES OGSÅ: Langrenn for de minste