Hallingskeid var tilholdssted til mange av rallarene da Bergensbanen ble bygget. Under byggeperioden oppstod det et lite samfunn og mange av bygningen stammer fra den tiden.

I dag bor det ingen på Hallingskeid, men Turistforeningen (DNT) eier og driver to av hyttene.

Annonse

Hytta er et glimrende utgangspunkt for toppturer, eller som et stopp på en rundtur. Hytta ligger noen hundre meter fra Hallingskeid stasjon på Bergensbanen.

Nærmeste «nabo» i øst er Finse. Det går ingen bilvei til Hallingskeid. Den enkleste veien er å ta toget enten fra Bergen eller Oslo, men vær oppmerksom på at ikke alle tog stanser på Hallingskeid.

Hallingskeid er et populært utgangspunkt, særlig for folk vestfra og det ikke er mer enn to og en halv time med tog fra Bergen.

Hytta ligger langs den populære sykkelturen over Rallarvegen, men er også et sted der vinteren kommer tidlig.

Hallingskeid – Skomanosi

Dette er en passe lang dagstur med en litt bratt start. En stor fordel tidlig på sesongen er at du kommer deg relativt raskt høyt og dermed større sjanse for bedre snø.

En grei rute er å ta utgangspunkt i sommerruten som er avmerket på kartet. På vinterstid er det og vanlig å gå litt lenger øst og heller gå via vannet «1278».

I begge tilfeller ender du opp ved vannet som ligger på 1414 og i begge tilfeller må du opp kneika fra hytta. De første 200 høydemeterne må du bare bite i seg og krysse frem og tilbake.

Etter det blir det noe slakere, men det fortsetter jevnt oppover helt til du er oppe ved vannet på 1414.

Er været usikkert eller formen ikke så god som du trodde, kan dette være et fint sted for lunsj og en eventuell retur.

For de som vil høyere og brattere, er det ikke veldig mye lenger til selve Skomanosi. Det går en grei rute opp både på sør- og nordsiden og dette kan godt gjøres til en rundtur ned til vannet igjen.

Vær oppmerksom på at vestsiden (mot vannet) er bratt og ikke et sted du vil rote deg ut på i dårlig sikt. Hele turen tar omtrent seks timer t/r.

 

Hallingskeid – Vossaskavlen

En flott tur enten som dagstur eller for å komme seg til Kaldevasshytta. Turen går lenge i samme høyde som hytta, eller litt lavere, så forvent omtrent samme mengde snø som utenfor hytta.

Turen følger kraftlinjene nedover dalen før du dreier mot vest og går innover mot øvre Grøndalsvannet. Det anbefales ikke å krysse over vannet tidlig på sesongen eller før du er sikker på at det er trygg is.

Alternativet er enten å finne et sted å krysse før vannet, eller ta sommerruten over broen på nordsiden av vannet. Ruten innover dalen følger sommerruten inn til Austmannatjørni.

Det er en forholdsvis bratt kneik mellom Grøndalsvannet og Austmannatjørni. Videre er det på vinterstid normalt å trekke litt lenger øst enn sommerruten fra Austmannatjørni og opp på platået over.

Følg sommerruten videre til 1444 og eventuelt også videre oppover breen. Ved 1542-punktet begynner det å gå nedover mot Kaldevass så hvis planen er å returnere til Hallingskeid kan det være greit å snu her.

Turen tilbake går samme vei som til. Hele turen tar rundt seks-syv timer t/r.

 

Hallingskeid – Finse (Rallarvegen)

Det å følge Rallarveien mot Finse er et fint alternativ når været ikke er helt topp eller om du ønsker å ta dagsturen mellom Hallingskeid til Finse.

Turen følger Rallarveien fra Hallingskeid østover. Turen tar deg opp til drøyt 1300 moh før det går nedover til Finse igjen.

Her er det egentlig bare å gå så langt dagsformen og været tilsier, bare husk at du skal tilbake igjen også.

Tidlig på sesongen er det stort sett greit å se hvor veien går, selv i dårlig sikt. Vær likevel forberedt på at været skifter fort og at det kan bli mye vind og snø også nede i dalen.

Treffer du med togtidene er det også en mulighet å gå hele veien til Finse og så ta toget tilbake.

Hele turen til Finse tar omtrent seks timer.

Hallingskeid (lokalet) (Large)
Julebord DNT-ung Bergen 100 (Large)

Hallingskeid

REISEN: Hallingskeid er en selvbetjent DNT-hytte som nås med tog eller med en dagstur på ski fra Finse, Geiterygghytta, Kaldevasshytta, Demmevasshytta eller Rembesdalseter.

OVERNATTING: Hallingskeid turisthytte drives av Bergen og Hordaland Turistlag. Leies kun ut til grupper - som da disponerer hele hytten alene. Hytten må bookes på bht@dnt.no.

Hytta har 23 sengeplasser. 16 på sovesal på loft, ett 4-sengsrom og ett 3-sengsrom, samt 10 ekstra madrasser. 

På hytta er det innlagt strøm og vann, samt et godt utstyrt proviantlager. 

SESONG: Vinteren kommer tidlig og det er ikke uvanlig med gode skiforhold i begynnelsen av november og til langt ut på sommeren.