Avanserte turklokker med en rekke smartfunksjoner gjør at den gode, gamle klokken har blitt byttet ut med en liten datamaskin. Den kan blant annet fortelle deg hvor du er, hvor du skal, hvordan du kommer deg dit, hvor lang tid du har igjen, hva slags vær det er, og når sola går ned. Når du har kommet frem kan du gjenoppleve turen til den minste høydemeter, og samtidig få beskjed om hvor lenge du bør hvile før du fortsetter. Og så kan du jammen fortsatt se hva klokka er. 

Klokkene kommer med mange ulike funksjoner, men det er to hovedretninger: trening og tur (navigasjon). I tillegg begynner det å bli vanlig at klokkene kan kommunisere med mobilen ved å ta i mot meldinger, lese mail, se når noen ringer, styre musikk og en god del mer. Med mange andre produkter må man ofte velge et kompromiss mellom to ulike goder, men i klokkenes verden er det fullt mulig å få det beste fra begge retninger i en og samme klokke, noe de beste klokkene i denne testen har lyktes relativt godt med. Utfordringene med å trykke mest mulig funksjoner inn i en liten klokke er at det skal et veldig godt menysystem til for at det fortsatt skal være oversiktlig, og mange funksjoner som kjører samtidig vil gå utover batteritiden. 

Annonse

Kan en klokke erstatte den ordinære GPS’en? Nesten alle klokkene i denne testen er avanserte navigasjonsverktøy, som har like mange – eller flere – funksjoner enn ordinære GPS’er. Mulighet for detaljerte kart er en av de store forskjellene på en GPS og en klokke. Garmin Epix er foreløpig den eneste klokken som har tatt opp kampen om detaljerte kart, men også den kommer litt til kort overfor ordinære GPS’er, mye pga skjermstørrelsen. Er du aktiv bruker av kartene på GPS, kan foreløpig ikke en klokke erstatte dette. En GPS har videre fordeler med tanke på batteritid, og ikke minst det at du enkelt kan bytte batterier. Antennen på en GPS er som regel bedre enn på en klokke og dette gir raskere oppkobling og litt bedre nøyaktighet. 

GPSklokke-8159

Det er med andre ord en del fordeler med en GPS fremfor en klokke, men samtidig er det mange turer hvor klokken fint kan erstatte GPS’en. Nøyaktigheten på en klokke er mer enn god nok til normalt turbruk, og batteritiden er god nok til dagsturer og langhelger – så lenge du er litt bevisst på hvor mange funksjoner du bruker, og hvor ofte posisjonen skal lagres. Bruker du GPS’en primært som en sikkerhet hvis du skulle komme ut av kurs, så har du strøm nok til ordentlig langtur. I tillegg er en klokke mindre og mye mer praktisk å ha med seg en de fleste GPS’er.
Og helt til slutt: hverken en GPS eller klokke kan erstatte kart og kompass på tur! 

OM TESTEN

UTE har brukt alle klokkene både til trening og tur, og vi har lagt vekt på hvordan de praktisk fungerer, samt vurdert hvilke muligheter som ligger i klokkene. Vi har ikke muligheten til å liste opp og gi en vurdering av hver enkelt funksjon, da ville testen fylt hele bladet, men vi har trukket ut det vi mener er det mest vesentlige for hvert produkt, og gitt en helhetsvurdering av de funksjonene klokken har.

GPSklokke-8131

Vi har vurdert følgende punkter:

  • Trening handler om hvor godt klokken fungerer som et treningshjelpemiddel. Her har vi vurdert praktiske ting som hvordan den rent fysisk eri bruk (knapper, skjerm, størrelse osv.) og hva slags treningsfunksjoner og tilkoblingsmuligheter klokken har.
  • Tur og navigasjon er den kategorien vi har vektet mest. Her har vi vurdert hvor godt klokken fungerer som et hjelpemiddel til å finne frem (og tilbake) på fjellet, og hva slags annen relevant turinformasjon den gir.
  • Brukervennlighet dreier seg om hvor enkel klokken er i bruk. Menysystemet er en viktig faktor her. I tillegg ligger batterikapasitet, fysisk størrelse og kommunikasjon med app/nettside under dette punktet. 
  • Batteritid avhenger av en rekke innstillinger og hvor aktivt du bruker skjermene. Vi har tatt med batteritid på tre ulike innstillinger: Batteritid med normal GPS / Battertid med GPS på maks sparemodus / Batteritid kun i klokkemodus. Prisen som er oppgitt er veiledende pris på standardutgaven, uten tilleggsutstyr. 

GPS står for Global Positioning System, og er et amerikansk satellittnettverk som består av 24 satellitter som går i bane rundt jorda. For å finne posisjonen din (lengde- og breddegrad) må en mottaker ha kontakt med minst 3 satellitter. Skal den i tillegg finne høyde må det en fjerde satellitt til. I snitt er dette det mest nøyaktige posisjonssystemet.
GLONASS står for Global Navigation Satellite System, og er det russiske alternativet til GPS. Dette systemet består også av 24 satellitter, og fungerer på samme måte som GPS. Globalt er GLONASS et lite hakk bak når det kommer til nøyaktighet, men på grunn av posisjonen til satellittene har systemet litt bedre nøyaktighet langt sør og nord enn GPS. Forskjellene i nøyaktighet er ikke så store at vi som private brukere merker store forskjeller fra det ene eller andre systemet.
Flere av klokkene i testen kombinerer disse to systemene, og får tilgang til langt flere satellitter og dermed både bedre nøyaktighet og raskere oppkobling. Økt nøyaktighet kommer til prisen av noe økt batteribruk.