Her begynner klokkene virkelig å bli avansert. Garmins klokker og Suunto 7 tillater lagring av musikk lokalt på klokka, slik at du slipper å ha med telefonen på tur hvis du bruker den til musikkspilling. Lagringskapasiteten for treningsøkter øker også i dette segmentet.
Blir klokkene i denne prisklassen for dyre, bør du se på vår oversikt over klokker fra 1000-2000 kroner og klokkene som koster fra 2000-3000 kroner.
Ønsker du deg enda flere funksjoner bør du ta en titt på klokkene som koster fra 5000 kroner og oppover.
Flere av klokkene i denne prisklassen tilbyr også muligheten for å laste opp kart, eller har kart lastet opp som standard. Dette gjør det enklere å bruke klokka til å finne frem i terrenget, samt finne nye ruter og løyper for å variere treningen.
I denne prisklassen gir også flere av klokkene nøyaktige farts- og distansemålinger når du løper innendørs, enten i tunnel eller på tredemølle. Polars klokker gir deg også målinger av watt på løping uten ekstern fotmåler.
Er du interessert i å konkurrere mot kompiser og andre på Strava ved hjelp av direkteoppdaterte segmenter får du også funksjoner for dette på Suunto 7 og Polars Grit X-klokker.

MED MUSIKK: Forerunner 245 har plass til musikk og mange treningsøkter.
Garmin Forerunner 245/245 music
Pris: 3599/4199 kroner
Satellitt-system: GPS, GLONASS, Galieleo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja - distanse og fart
Barometer: Nei
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Ja, 245 Music opptil 500 sanger
Sportsprofiler: Ja
Løpsteknikk: Ja med Run-pulsbelte
Navigasjon/Kart: Kart kan lastes opp - spor kan følges
Løpewatt: Nei
Berøringsskjerm: Nei
Kondisjonsberegning: Ja - og treningsutbytte for hver økt
Strava Live-segmenter: Nei
Batterikapasitet: 7 dager med konstant pulsmåling, 6 timer trening med musikk, 24 timer trening uten musikk.
Det er først og fremst Forerunner 245 Music som tilbyr en real oppgradering fra den enklere Forerunner 45. Forerunner 245 Music har som navnet tilsier plass til lagring av musikk lokalt på klokka. Dette betyr at du kan løpe med 500 sanger tilgjengelig uten å ta med deg telefonen på tur. Klokka parer du med et blåtann-headset for å få lyden inn i ørene.
Forerunner 245 er en mer moderne klokke enn 645 og er mer som rimeligere versjon av toppklokkene 745 og 945 å regne.
LES OGSÅ: Garmin med eksklusive entusiastklokker
Med musikkavspillingen i gang kutter du batteritiden til 6 timer. Uten bruk av musikk kan du trene opptil 24 timer mellom hver lading. I vanlig klokkemodus, med konstant pulsmåling på håndleddet varer klokka i 7 dager mellom hver lading. Som på Forerunner 45 er det plass til 200 timer treningsdata på Forerunner 245. Det er uansett superraskt å laste opp all informasjon til Garmin-appen på telefonen din. Dette skjer automatisk så fort du kommer i nærheten av telefonen hvis du har løpt uten.
Forerunner 245 måler både stress og kroppens grad av uthvilthet. Den måler også blodets oksygenmetning og sjekker søvnen din. Forerunner 245 har i tillegg kompass. Forerunner 245 gir deg ikke bare kondisjonsberegning. Den gir deg også en beskrivelse av treningsutbytte fra sist økt, samt en vurdering av om du trener passe hardt og om formen er stigende eller fallende. Den beregner også hvor fort du vil være i stand til å løpe på gitte distanser, 5000 m 10000 m, halvmaraton og maraton.
Bruker du Forerunner 245 sammen med Garmins eget Run-pulsbelte vil du også få tilgang på beregninger av løpssteg og teknikk. Klokka kan også kobles med fotpod for enda mer avanserte analyser.
Forerunner 245 har også Garmins TrueUp-funksjon som gjør at den tar inn statistikk fra andre Garmin-målere, f.eks sykkelcomputer, du har syncet med Garmin Connect og tar med dette i beregning av form og belastning på klokka. Kan kobles til Wi-fi-nett for raskere overføring.

Garmin Vivioactive 3
Garmin Vivioactive 3 music
Pris: 3199 kroner
Satellitt-system: GPS, GLONASS, Galieleo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja - distanse og fart
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Ja, opptil 500 sanger
Sportsprofiler: Ja
Løpsteknikk: Ja med Run-pulsbelte
Navigasjon/Kart: spor kan følges
Løpewatt: Nei
Berøringsskjerm: Nei
Kondisjonsberegning: Ja - og treningsutbytte for hver økt
Strava Live-segmenter: Nei
Batterikapasitet: 7 dager med konstant pulsmåling, 5 timer trening med musikk , 13 timer trening uten musikk
Vivioactive-serien til Garmin er mer mote- og smartklokkefokusert enn de mer rendyrkede treningsklokkene i Forerunner-serien.
Vivioactive 3 deler de fleste funksjoner med Forerunner 245, men har noe dårligere batteritid under trening, kun 13 timer, mot Forerunner 245 sine 24 timer. Vivioactive 3 har heller ikke wi-fi-oppkobling eller såkalt trackback-funksjon som guider deg tilbake til der du startet turen.
Vivioactive 3 har barometer for mer nøyaktig høydemåling, men har ikke måling av oksygenmetning i blodet som Forerunner 245 har. Vivioactive 3 har også golffunksjoner som ikke Forerunner 245 har. Vivioactive 3 har kun minne til 7 treningsøkter, sammenlignet med Forerunner 245 sine 200 timer med treningslagring.
Garmins klokker bruker både Blåtann smart og Ant+-protokoll for kobling til eksterne sensorer. Dette gjør det enklere å bruke flere målere parallelt.

AMOLED-SKJERM: Ekstra lyssterk skjerm på Garmin Venu
Garmin Vivioactive 4/Garmin Venu
Pris: 4599 kroner
Satellitt-system: GPS, GLONASS, Galieleo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Ja - 500 sanger- Spotify
Sportsprofiler: ja
Løpsteknikk: Ja - med Run brystbelte
Navigasjon/Kart: Navigasjon etter spor
Løpewatt: Nei
Berøringsskjerm: Ja
Kondisjonsberegning: Ja, og treningsutbytte etter økter - positiv/negativ - kroppsalder
Strava live segmenter: Nei
Batterikapasitet: 8 dager med konstant pulsmåling og 6 timer trening med musikk på Vivioactive 4
5 dager med konstant pulsmåling og 6 timer med trening med musikk på Venu
Vivioactive 4 og Venu er å regne som den samme klokka. AMOLED-skjermen på Venu er mer lyssterk og skarpere, noe som også suger mer batteri. Vivioactive 4 er oppgitt til å ha 8 dager med batteri som smartklokke og 6 timer med batteri for trening med gps, musikk og puls. Venu skal holde i 5 dager som smartklokke og i seks timer som treningsklokke med musikken på. Bortsett fra det er funksjonene disse klokkene tilbyr de samme. Venu er 43 mm i diameter, mens Vivioactive 4 kommer i enten 45 eller 40 mm.
Begge klokkene er mer smartklokker enn rene sportsklokker, men byr på et rikt utvalg sportsfunksjoner like fullt. Vivioactive 4 har kun lagringsplass til 7 aktiviteter på klokka. Venu kan lagre opptil 200 timer med trening.
Begge klokkene har 20 sportsprofiler på klokka som standard. Flere kan lastes opp via Garmins egne app-butikk Garmin IQ. Begge klokkene har mulighet for Garmin Pay, Musikk rett på klokka, enten lokalt eller Spotify og treningsøkter med animerte guide-videoer rett på klokkeskjermen. Pulsmåleren på håndleddet måler også blodets oksygenmetning for å vurdere om du er akklimatisert til høyde og varme. Klokkene har sovemåling, hvilestatus, stressmåling, innlagte pusteøvelser og selvfølgelig kondisjonsberegning. Egendefinerte økter laget i Connect kan lastes opp og følges. Ønsker du å måle fart og distanse under løping på tredemølle må du ha ekstern fotsensor i tillegg. Barometer for høydemåling og mulighet for å se utvikling i lufttrykk og vær.
Garmins klokker bruker både Blåtann smart og Ant+-protokoll for kobling til eksterne sensorer. Dette gjør det enklere å bruke flere målere parallelt.
Klokkene har også golf, og svømmefunksjoner i tillegg til alle de vanlige treningsfunksjonene for løping, sykling og friluftsaktiviteter som langrenn, alpint osv.

MED MUSIKK: Forerunner 645 var først ut med musikk lagret direkte på klokka.
Garmin Forerunner 645 Music
Pris: 4449 kroner
Satellitt-system: GPS, GLONASS, Galieleo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Nei
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Ja
Sportsprofiler: ja
Løpsteknikk: Ja - med Run brystbelte
Navigasjon/Kart: Navigasjon etter spor
Løpewatt: Nei
Berøringsskjerm: Nei
Kondisjonsberegning: Ja, og treningsutbytte etter økter - positiv/negativ
Strava live segmenter: Nei
Batterikapasitet: 7 dager med konstant pulsmåling, 5 timer trening med musikk og gps, 14 timer trening uten musikk
Forerunner 645 er en litt eldre klokke enn Forerunner 245. Den har noen funksjoner som du ikke får på 245, men går også glipp av et par av de helt nye funksjonene som oksygenmetningsmåling i blodet og den aller nyeste pulsmåleren i håndleddet. Den har også noe dårligere batteritid enn Forerunner 245. Battertiden er i følge Garmin 7 dager som smartklokke og kun 5 timer i treningsmodus med GPSen på. Forerunner 645 har også mulighet for Garmin Pay, noe ikke 245 har. Denne funksjonen lar deg bruke klokka til å betale med i bankterminalen i butikken. Da trenger du verken å ha med kort eller mobil for å bruke Vipps.
Forerunner 645 har også metallring rundt skjermen for en bedre look uten treningstøy.
Videre har klokka mulighet for måling av løpsteknikk ved bruk av eget pulsbelte i tillegg. Den har alt av helsemålinger og beregninger av søvnkvalitet og grad av uthvilthet, bortsett fra da oksygenmålingen av blodet. Visningsvinduer kan tilpasses rett på klokka og du får flere tilgjengelig sportsprofiler med 645 enn du får med 245. Stand Up Paddle, skigåing og roing er profiler som ikke er tilgjengelig på 245. Forerunner 645 gir deg en vurdering av dagsformen din etter noen minutter på løpetur. Denne tar utgangspunkt i både puls og løpsfart for å vurdere hvordan du ligger an i forhold til standardnivået ditt.
At Forerunner også har barometer gjør høydemålingene mer nøyaktige, samtidig som du også kan bruke klokka for å forutse utviklingen i været.
I denne prisklassen vil nok Vivioactive 4 og Venu føles som mer moderne pulsklokker enn Forerunner 645, selv om Forerunner 645 har en del løpespesifikke funksjoner du ikke får med Vivioactive og Venu, som fart og avstand innendørs og løpsteknikk ved bruk av Garmins Run-pulsbelte.
Garmins klokker bruker både Blåtann smart og Ant+-protokoll for kobling til eksterne sensorer. Dette gjør det enklere å bruke flere målere parallelt.
Ønsker du å bruke klokka som sykkelcomputer må du gå videre oppover Garmins rangstige hvis du ønsker watt-baserte beregninger og mulighet til å konkurrere med tidligere gjennomførte turer. Her gir Polars klokker i denne prisklassen bedre funksjonalitet.

MED FARGEKART: Suunto 7 kan bruke Google-apper og har eget fargekart.
Suunto 7
Pris: 4790 kroner
Satellitt-system: GPS, GLONASS, Galieleo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja - Google Wear OS - Apper kan lastes ned
Musikk på klokka: Ja lokalt lagrede sanger, eller kontroll av mobil
Sportsprofiler: Ja, mange også via tredjeparts apper.
Skrittlengde på løping: Nei - kun med ekstern måler.
Navigasjon/Kart: Ja, med veldig gode kart på klokka
Løpewatt: Nei, men kan kobles opp mot tredjepartssensorer.
Berøringsskjerm: Ja
Strava live segmenter: Ja - Strava-app kan brukes på klokka
Batterikapasitet: 2 døgn med konstant pulsmåling, 12 timer med trening med GPS
Suunto 7 er en avansert smartklokke som også har mange treningsfunksjoner. Den kan bruke appene fra Google Wear-universet og kan derfor stadig utvikles og oppgraderes med nye funksjoner og løsninger.
Klokka har metallring rundt den store lyssterke fargeskjermen. Klokka sitter tett på armen og bygger ikke alt for mye ut fra håndleddet.
Klokka er best for dem som bruker Android-telefon fra før, men byr også på mange funksjoner på tvers av mobilplattformer.
Superfunksjonen på Suunto 7 er de gode kartene du kan laste inn på klokka. Disse gir deg såkalt varmefunksjon rett på klokkeskjermen - altså viser deg turer der du er som er hyppig brukt.
Klokkas fargeskjerm er også berøringsskjerm. Dette gjør det lett å navigere rundt på kartene. For å få maks ut av klokkas muligheter som treningsklokke er det lurt å laste ned tredjeparts-apper som Google-fit, Strava osv i tillegg til Suunto sin egen app. Da får du muligheten til å følge animerte treningsøkter og øvelser. Du kan laste ned bl.a Nike og Adidas sine treningsapper i tillegg til Suunto og Google sine. Klokka har måling av puls i håndleddet, men denne er mindre stabil og nøyaktig enn på f.eks Garmin og Polars toppklokker. Ønsker du å bruke ekstern pulsmåler eller andre eksterne sensorer må disse pares via en tredjeparts-app som Google-fit - Suunto-appen snakker kun med håndleddsmåleren.
Batteritiden er litt begrenset. 12 timer med treningstid og opptil 2 døgn som smartklokke. Selv om klokka har supert kart mangler den såkalt track-back funksjon under navigering som lar deg finne tilbake til startstedet så fort som mulig.
Suunto 7 har ikke Ant+-protokoll for sending av signaler fra eksterne sensorer. Dette kan by på problemer hvis du f.eks ønsker å registrere innesyklingen på klokka samtidig som du bruker online-apper som Zwift.
Er du ute etter en avansert smartklokke med mange treningsfunksjoner og et godt kart for å navigere etter er Suunto 7 en klokke som du vil kunne tilpasse dine ønsker og behov med forskjellige apper

PERSONLIG TILPASNING: Du kan velge flere hus og remmer til Polar Grit-X
Polar Grit X
Pris: 4599 kroner
Satellitt-system: GPS, GLONASS, Galieleo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Nei
Sportsprofiler: Ja
Skrittlengde på løping: Ja
Navigasjon/Kart: Navigasjon etter spor med Komoot integrert
Løpewatt: Ja
Berøringsskjerm: Ja
Kondisjonsberegning: Ja - running index
Strava live segmenter: Ja
Batterikapasitet: 7 dager med konstant pulsmåling, 40 til 100 timer med trening med GPS ved bruk av sparefunksjoner
Polar Grit X er markedsført som en klokke tilpasset ultraløping og terrengsykling. Den har metallkasse som gir den et mer robust uttrykk enn søsknene i Vantage-serien. Grit-X har de aller fleste funksjonene til Vantage V-klokka, men har også beregninger for når og hvor mye du bør drikke og spise underveis på en tur eller i et løp. Klokka måler også hvor mange motbakker og nedoverbakker du har forsert på tur. De summerer opp bakkene og gir deg en oversikt over klatrefart i de forskjellige bakkene. Den kan også sammenligne bakkefarten din med tidligere økter.
Grit X har alle hverdagsfunksjonene som søvnmåler, aktivitetsmåler og hvilepulsmåler. I motsetning til på Garmins klokker får du på Polar søvnvurderingen rett på klokka. Polar Grit X gir deg også en beregning av løpe-kraft uten bruk av separat fot-pod, eller pulsbelte med ekstra sensorer. Dette gjør at du kan bruke watt som objektivt mål på intensitet også under løping. Fordelen med dette er at du da kan vite hvor høy intensitet du holder i motbakker og i terrenget - i situasjoner der fart ikke gir noe god pekepinn på innsats.
I tillegg til å gi deg en kondisjonsberegning etter løpeturene dine, har Polar Grit X egne tester for O2-opptak og grad av uthvilthet og muskulær belastning. Den vurderer også din muskulære belastning fortløpende etter hver økt, sammen med vurdering av kardiovaskulær belastning. Grit X-klokka lar deg også konkurrere på Strava-segmenter i sanntid. En funksjon som Polar har hatt i mange år er muligheten til å ta en mellomtid kun ved å slå på klokka. Du kan stille inn følsomheten på denne slik at den ikke tar mellomtider hver gang du treffer en dump på terrengsykkelen - eller bare ha funksjonen tilgjengelig på egne løpeprofiler. Fint på intervalløkter med hyppige mellomtider.
Grit X er oppgitt til å gi deg hele 40 treningstimer per lading. Bruker du klokkas sparefunksjoner kan du trene 100 timer med GPS-registrering. Grit X har et mer robust og røft utseende enn Vantage-klokkene fra Polar. Rådene om mat- og væskeinntak er unike funksjoner Polar er alene om. Polar er også den eneste produsenten som gir deg wattmålinger under løping uten bruk av ekstern fot-sensor. Grit X fungerer også bra med watt-målere på sykkel, og de tilgjengelige sykkelprofilene gir deg de fleste visningsmulighetene du ønsker med watt-basert trening.
Polars Grit-x har ikke Ant+-protokoll for sending av signaler fra eksterne sensorer. Dette kan by på problemer hvis du f.eks ønsker å registrere innesyklingen på klokka samtidig som du bruker online-apper som Zwift.
Grit-X er også vanntett til 100 meter - mot 50 meter for de fleste andre klokkene i dette segmentet.