Garmin er kongene i denne prisklassen. De har både de mest sportsorienterte superklokkene i Forerunner-serien, samtidig som de også har en fot i livsstil- og moteverdenen med Fenix-serien med klokker.
Polar skiller seg ut med måling av løpe-watt uten ekstern måler og med lav vekt på selve klokka. Suunto sin toppmodell 9 har stor, lyssterk berøringsskjerm og lang batteritid.
Synes du disse klokkene er for dyre? Sjekk våre andre oversikter over pulsklokker.
Klokker fra 1000-2000 kroner.
Klokker fra 2000-3000 kroner.
Klokker fra 3000-5000 kroner.

LETT OG NETT: Forerunner 745 er en avansert klokke som likevel er lett på armen. Kommer også i flere farger.
Garmin Forerunner 745
Pris: 5999 kroner
GPS-System: GPS, GLONASS, Galileo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Ja
Sportsprofiler: Ja
Løpsteknikk: Ja m/eget brystbelte
Navigasjon/Kart: Ja, navigasjon etter spor
Løpewatt: Kun med egen fotmåler
Berøringsskjerm: Nei
Strava live-segmenter: Ja
Batteritid: 7 dager i smartklokkemodus, 6 timer med både GPS og musikk, 16 timer trening med GPS, 21 timer med UltraTrac-funksjonen påskrudd.
Forerunner 745 er nærmest som en oppdatering av Forerunner 645 å regne. Den har alle funksjonene fra 645, samt nyhetene som også Forerunner 245 har fått.
Av høydepunkter er det en egen Track-funksjon som gjør klokken mer nøyaktig når du løper rundt og rundt på en bane. Den har oksygenmetningsmåling som på 245, og har i tillegg en funksjon som gir deg råd om hva den neste treningsøkten din bør bestå av. For å komme frem til dette ser klokka på hvor mye du har trent til nå, hvilepulsen din, stressnivået, søvnnivået og hvordan du har trent i det siste. Samtidig gir klokka også mer presise og tilpassede råd om hvor mye hvile du trenger. Ikke bare ut fra restitusjonstid, men også beregnet utifra de samme variablene som den anbefaler trening etter.
745 har musikk rett på klokka. Du kan laste opp Spotify til klokka og la den spille i vei. Når du er koblet til med høretelefoner kan du også svare på telefonanrop via klokka og lese SMS og andre meldinger på klokkeskjermen.
Klokka kan gi deg værmelding og vise kalenderen din, som du synker med mobilen. Den har også barometer og kompass og en hel mengde forskjellige sportsprofiler. 745 kobler du også lett opp mot watt-målere på sykkelen din. Med Forerunner 745 kan du også følge Strava-segmenter i sanntid og konkurrere både med deg selv og andre, selv om du trener alene.
Klokka har plass til 200 timer med treningsdata. Batteritiden er oppgitt til 7 dager i smartklokkemodus, 6 timer med både GPS og musikk og 16 timer trening med GPS. Skrur du på UltraTrac-funksjonen øker batteritiden under trening til 21 timer. Da tilpasser klokka GPS-loggingen automatisk for maks utnyttelse av batteriet.
De viktigste forskjellene mellom Forerunner 745 og storebror Forerunner 945 er de ferdig opplastede kartene og mulighet til å laste opp flere topo-kart på 945, samt bedre batteri og større lagring på 945.

TOPPMODELL: Garmin Forerunner 945 er toppmodellen i treningsserien Forerunner.
Garmin Forerunner 945
Pris: 6599 kroner
GPS-System: GPS, GLONASS, Galileo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Ja inntil 2000 sanger
Sportsprofiler: Ja
Løpsteknikk: Ja m/eget brystbelte
Navigasjon/Kart: Ja med fargekart ferdig installert
Løpewatt: Kun med egen fotmåler
Berøringsskjerm: Nei
Strava Live-segmenter: Ja
Batteritid: Som smartklokke 14 dager, trening med musikk/GPS i opptil 10 timer, uten musikk i 36 timer, 60 timer med UltraTrac-funksjonen påskrudd.
Forerunner 945 er Garmins desiderte toppmodell for den aktive og allsidige idrettsutøveren. Den har ikke samme robuste og moteriktige utseende som Fenix-klokkene, men er spekket med nyttige funksjoner for dem som liker å trene og bedrive friluftsliv.
Hovedoppgraderingen fra forgjengeren 935 er at den nå har plass til musikk, kan brukes med Garmin Pay, samt har eget ferdig opplastet kart du kan navigere etter ute i terrenget. Du kan så klart også forberede ruter på forhånd og laste dem opp til klokka for så å følge dem på tur.
I motsetning til på 935 der du bare får en strek å følge på skjermen gir 945 deg et ordentlig kart som gjør det lettere å orientere seg.
Alle sportsprofilene kan tilpasses og du kan endre på visningsvalgene for profilene underveis i en økt uten å bruke app på mobilen eller stoppe økta.
Ved bruk av Garmins pulsbelter Run eller Tri kan du få opp informasjon om løpsteknikk underveis i økta, og i ettertid. Du kan også registrere watt under løping hvis du laster ned en egen watt-app fra IQ-Connect.
Forerunner 945 har også fått måling av oksygenmetning i blodet og beregner hvor godt du er akklimatisert til både varme og høyde. Forerunner 945 er regnet som en triatlonklokke og har derfor også et vell av sykkel- og svømmefunksjoner, samt muligheten for å veksle mellom forskjellige aktivitetsprofiler i samme økt. Klokka bruker både blåtann og ANT+ for å koble opp mot eksterne sensorer.
Forerunner 945 har også en livetrack-funksjon som gjør det mulig for andre å følge deg i sanntid. Klokka har også en varselfunksjon hvis du skulle gå på trynet underveis på tur.
Batteritiden er også økt fra 935. Forerunner 945 fungerer som smartklokke i 14 dager per lading. Du kan trene med musikk i opptil 10 timer og uten musikk i hele 36 timer mellom hver lading. Slår du på Ultratrac-funksjonen kan du tyne batteritiden under aktivitet til opp mot 60 timer.
Kobler du deg på et av Garmins avanserte pulsbelter, HR Run eller HR Tri får du også muligheten til å følge med på løpsteknikken, samt registrere en måling av løpskraft oppgitt i watt.
Kartmuligheten og den økte batteritiden er viktigste oppgraderinger fra Forerunner 745.

TØFFERE: Fenix 5X fra Garmin har metallhus og tøffere utseende enn Forerunner-klokkene.
Garmin Fenix 5/5X
Fra: 5999/6599 kroner
GPS-System: GPS, GLONASS, Galileo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Ja på 5S/5X
Sportsprofiler: Ja
Løpsteknikk: Ja med Run-pulsbelte
Navigasjon/Kart: Ja, kart installert på 5X-versjonen
Løpewatt: Ja, med Run eller Tri-pulsbelte og nedlastbar app
Berøringsskjerm: Nei
Strava live-segmenter: Ja
Batteritid: Opptil 12 dager som smartklokke med pulsmåling, 20 treningstimer med puls og gps, opptil 35 timer uten pulsmåling på håndleddet
Fenix 5 og den oppgraderte Fenix 5X er en noe eldre Garmin-modell som egentlig er blitt erstattet med Fenix 6. Fenix 5 har de aller fleste avanserte treningsfunksjonene som vi finner på de dyreste Forerunner-modellene, men i et mer robust metallhus. De oppgraderte og fornyede versjonene av Fenix 5, Fenix 5X plus og Fenix 5X har muligheter til å bruke kart på skjermen samt laste opp musikk direkte til klokka. Basismodellen Fenix 5 har ikke disse funksjonene.
Kartfunksjonen på 5X lar deg navigere etter gode topografiske fargekart rett på klokka. Med Fenix 5 må du klare deg med strek-navigering.
Fenix 5X-versjonene med safir-glass har også Wi-fi og oksygenmetningsmåling gjennom pulsmåleren på håndleddet.
Fenix 5-klokkene har solid batteritid og kan kobles opp med de aller fleste tredjepartsmålere for løping og sykling. Klokka mottar signaler både via Blåtann og ANT+ og er derfor kompatibel med flere typer målere. Sykler du på smart-rulle kan du logge på klokka parallelt som du sender signaler fra rulla til en iPad eller tilsvarende.
Fenix 5-klokkene har også muligheten til å bruke Garmin Pay for betaling på bankterminaler. Du kan også laste ned nye programmer og funksjoner til klokka via Garmins egen app-butikk, Connect-IQ.
Alle sportsprofilene kan tilpasses og du kan endre på visningsvalgene for profilene underveis i en økt uten å bruke app på mobilen eller stoppe økta.
Ved bruk av Garmins pulsbelter Run eller Tri kan du få opp informasjon om løpsteknikk underveis i økta, og i ettertid. Du kan også registrere watt under løping hvis du laster ned en egen watt-app fra IQ-Connect.
Forskjellene på Fenix 5X og Forerunner 945 handler først og fremst om utseendet og den ekstra robuste konstruksjonen på Fenix-serien. Denne øker også vekten, noe som kan være ubehagelig ved terreng- og grussykling.

POLARS MEST AVANSERTE: Vantage V2 er tilpasset aktiv trening, løping og sykling og gir deg en rekke beregninger på form og fysisk status.
Polar Vantage V2
Pris: 5 299 kroner
GPS-System: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Nei
Sportsprofiler: Ja, opptil 130 forskjellige
Løpsteknikk: Nei, men watt
Navigasjon/Kart: Ja, navigasjon
Løpewatt: Ja uten bruk av ekstern måler
Berøringsskjerm: Ja
Strava Live segmenter: Ja
Batteritid: 7 dager i klokkemodus med kontinuerlig pulsmåling, 40 treningstimer med GPS og puls - opptil 100 treningstimer med sparefunksjoner påslått
Polar fronter siste generasjon Vantage, Vantage V2 som deres mest avanserte treningsklokke. Den deler mange av funksjonene med den hakket rimeligere Grit-X, men er lettere og nettere i utforming, samtidig som den er mer spesialtilpasset løping og trening enn friluftsliv og ultra-konkurranser enn metallklokken Grit-X.
Polar har fylt opp Vantage V2 med en rekke muligheter for å teste egen form og fysiske status. Funksjonen Training Load Pro, som den deler med Grit-X lar deg holde tritt med belastningen du har påført kroppen, både kardiovaskulært, altså på hjerte og lunger, men også muskulært. Vantage V2 byr i tillegg på flere formtester kun med pulsmåling på håndleddet. Klokka har også egne protokoller for gjennomføring av løpetest og sykkeltest. Begge disse testene finnes kun på Vantage V2.
Vantage V2 gir deg også en løpsberegning etter hver løpetur, oppgitt i Vo2-maks, samt hvilket løpsnivå dette tilsier. Vær obs på at Polars Elite-definisjon er ganske raus. Du skal ikke veldig langt opp på 50-tallet i O2-opptak før Polar ser på deg som elite.
Vantage V2 gir deg beregning av løpe-kraft oppgitt i watt uten bruk av ekstern sensor. Den har muligheten til å foreslå styrke og tøyeøvelser med illustrasjoner for hver øvelse og foreslår treningsøkter som passer etter hvilken grad av uthvilthet kroppen din er i. Du kan styre musikkspilleren på telefonen din, men ikke lagre musikk direkte på klokka. Polar har heller ikke noe tilsvarende Garmin Pay.
Polars mest avanserte klokke har søvnmåler som gir deg en rask oppdatering rett på klokkeskjermen, samt egen avspenningsøvelse for å få deg til å stresse ned. Restitusjonstesten for beina, som klokka utfører ved at du gjør noen spensthopp, kan fortelle deg om hvor uthvilt beina dine er før du går i gang med en ny økt.
Polar satser med Vantage V2 først og fremst på veldig idrettsspesifikke funksjoner for løping og sykling. Mange tester og beregninger bør sikre at du ikke blir overbelastet, men du må gi klokka tid til å bli kjent med deg og kroppen din før verdiene fungerer optimalt.
Som alle Polars klokker mottar Vantage V2 kun signaler sendt med blåtann. Du kan derfor ikke bruke ANT+-sensorer med Vantage V2. Noen smartruller har en begrensning på antallet blåtann-tilkoblinger den kan ha og du kan oppleve å måtte velge mellom å logge økta på Ipaden, eller klokka, ikke begge deler.

EKSTRA BATTERITID: Suunto 9 byr på ekstra lang batteritid og lyssterk berøringsskjerm.
Suunto 9 Baro
Pris: 6 999 kroner
GPS-System: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BEIDOU
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon: Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Nei
Sportsprofiler: opptil 80
Skrittlengde på løping: Nei
Navigasjon/Kart: Ja, med spor på klokka
Løpewatt: Hvis den kobles med Stryde fotsensor eller tilsvarende
Berøringsskjerm: Ja
Batteritid: 7 dager som smartklokke med kontinuerlig pulsmåling, 25-120 timers treningstid med GPS og puls
Suunto 9 og 9 Baro er samme klokka. Baro-versjonen har som navnet tilsier også barometer for mer nøyaktig høydemåling og mulighet til å måle lufttrykk og dermed tolke værutvikling.
Suunto 9 er en stor klokke med metallring rundt skjermen. Du kan tilpasse utseendet på klokka ved bestilling fra Suunto og bestemme farge på metallring, reim, mm.
Suunto 9 er en avansert treningsklokke med de aller fleste funksjoner du kan ønske deg. Den har ekstra nøyaktig gsp takket være ny gps-chip og mulighet til å bruke satellitter i QZSS-, BEIDOU-systemene, i tillegg til de tre standard-systemene. Sammen med den gode ruteplanleggeren på Suunto sin egen app gjør dette Suunto 9 til en god klokke å navigere etter, til tross for at den ikke har kart på klokka.
Den har til gjengjeld en ekstra funksjon som Suunto kaller Fusedtrack. Denne gjør at klokka lettere følger løypa du løper, går eller sykler ved å kombinere gps-infoen med bevegelsesinformasjon fra klokka. Denne funksjonen øker også klokkas batteritid da den lar deg skru ned nøyaktigheten på gps-målingene uten å miste sporet. Det vil dog kunne gå utover antall kilometer, meter og høydemeter du får registrert i løpet av en økt. Suunto 9 er uansett en av gps-klokkene med best batterikapasitet på markedet. Uten å gå ned på gps-nøyaktigheten kan du trene i 25 timer sammenhengende. Justerer du ned hvor ofte gps-en skal logge kan du øke treningstiden til hele 120 timer.
Skjermen på Suunto 9 er en lyssterk fargeskjerm som også er berøringsskjerm. Noen vil like dette, andre foretrekker å kun bruke knapper. Suunto 9 har ikke mulighet til å lagre musikk på selve klokka. Du må ha med mobilen, men du kan kontrollere spilleren fra klokka.
Sportsprofilene kan tilpasses i Suunto-appen og du kan ha opptil 7 informasjonsfelter per visningsvindu under trening.
Suunto 9 har også alle hverdagsfunksjonene som søvnmåler, restitusjonsmåler og skrittmåler. Den gir deg også en formberegning i form av et Vo2-tall.
Håndleddspulsmåleren er ikke like nøyaktig som på Polar og Garmins toppmodeller.

TØFFEST: Garmin Fenix 6 Pro Solar har alle de mest avanserte funksjonene du kan få på en treningsklokke i dag. Topo-kart og solid metallhus gjør den velegnet til eventyrlige friluftsopplevelser.
Garmin Fenix 6/Fenix 6 pro Solar
Pris: fra 6 599 til 10 799 kroner for solar-versjoner med solceller og safir-glass
GPS-System: GPS, GLONASS, Galileo
Håndleddspuls: Ja
Programmerbare intervaller: Ja
Tredemøllefunksjon:Ja
Barometer: Ja
Smartfunksjoner koblet til telefon: Ja
Musikk på klokka: Ja
Sportsprofiler: Ja
Skrittlengde på løping: Ja, med Run/Tri pulsbelte
Navigasjon/Kart: Ja
Løpewatt: Ja, ved bruk av Run eller Tri-pulsbelte
Berøringsskjerm: Nei
Strava Live-segmenter: Ja
Batteritid: Opptil 21 dager som smartklokke, 60 timer treningstid med gps, 15 timers treningstid med gps og musikk, opptil 46 dagers gps-tid i ekspedisjonsmodus - batteritidene kan økes med 10-30% ved bruk av solcellepanelet på klokka i dagslys.
Garmin Fenix 6 og Fenix 6 Pro Solar er Garmins toppmodell for trening og friluftsliv, hvis vi ser bort fra livsstilsklokkene i Marq-serien.
Fenix 6 er en avansert smartklokke med 32 gigabyte med intern lagring av data og musikk. Den har alle Garmins trening- hverdagsfunksjoner. Den sporer stressnivåene dine gjennom dagen og kan fortelle deg om du er akklimatisert til høyde vha oksygenmetningsmåleren i pulssensoren.
Fenix 6 kan bruke en mengde eksterne sensorer og mottar både Ant+ og Blåtann-signaler. Den kobler seg også opp på wi-fi-nettverk.
Den interne musikkspilleren kan lagre opptil 2000 sanger. Som med de fleste andre avanserte Garmin-klokker kommuniserer den også med andre Garmin-enheter via TrueUp og Connect-appen. Dette gjør at formberegning og treningsstatus på klokka også tar hensyn til trening gjort med en annen Garmin-enhet, f.eks en sykkelcomputer.
Klokka gir deg mulighet for å følge forhåndsprogrammerte treningsøkter både for yoga, pilates og styrke. Klokka gir deg da animerte øvelser på skjermen og kan telle antallet repetisjoner.
Etter hver treningsøkt vil klokka beregne hvor effektiv økta har vært og hva du har oppnådd med økta.
Klokka kommer ferdig med flere opplastede kart, inkludert kart over flere skianlegg. Du kan også laste opp egne kart til klokka for enkel navigasjon og følging av løyper. Egne sykkelkart og egne terrengsykkel-kart med nivå på løypene du sykler er også tilgjengelig.
Solar-versjonen av Fenix 6 har solceller i klokkeskjermen. Disse kan gi deg ekstra batteritid hvis du er ute i dagslys med klokka synlig.