UTE i Uganda

I UTE har vi engasjert oss i fjellturismen i Rwenzorifjellene i Uganda. Med støtte fra lesere og samarbeidspartnere vil vi forsøke å skape trygge arbeidsplasser for guidene og bærerne i det som har blitt kåret til verdens vakreste turområde.

Sist oppdatert 24. juni 2010 kl 16.00
Rwenzori-fjellene i Uganda. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Rwenzori-fjellene i Uganda. Foto: Matti Bernitz Pedersen

Rwenzorifjellene ligger sørvest i Uganda, og er kåret til verdens vakreste turområde av guidebok-forlaget Lonely Planet. I de rundt 5000 meter høye fjellene som utgjør grensen mellom det østafrikanske landet og DR Kongo finnes Afrikas største isbre, flere topper som aldri har blitt besteget og et unikt dyre- og planteliv. Likevel er turismen begrenset, og bare rundt 1000 turister går hvert år på tur i nasjonalparken. Rwenzorifjellene har siden 1994 vært på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste, men mellom 1997 og 2001 sørget en lokal opprørsgruppe for at turismen var ikke-eksisterende og at forvaltningen i regi av Uganda Wildlife Authorityav nasjonalparken brøt sammen.

Turismen tar seg sakte opp
Nå er derimot fjellene et trygt reisemål, og turismen er gradvis i ferd med å bli en viktig inntektskilde i området. Turismen er likevel ikke i nærheten av å være like etablert som på de andre turmålene i Øst-Afrika. Guidene og bærerne i Rwenzorifjellene jobber under svært utsatte forhold, og klærne og utstyret de bruker på de krevende turene er ikke laget for påkjenningene i regn, kulde, snø og store høyder.

Innsamling av utstyr
Etter en reportasjereise i 2007 har UTE engasjert seg i området. Ett av tiltakene har vært en innsamling av brukt fjellsportutstyr i Norge, og med hjelp fra lesere og samarbeidspartnere som Bergans og Crispi har vi sendt ned et par hundre kilo med fjellsportutstyr til ulike organisasjoner og bedrifter som jobber med fjellturismen i området.

Prosjekter
Samtidig har UTE, sammen med penger samlet inn på Highcamp og Fjellfilmfestivalen, bidratt til at det i 2009 ble bygget en fødestue på Mitandi (mitandi.com). Mitandi ligger nord i Rwenzorifjellene, og på en tidligere misjonsstasjon bor et norsk ektepar som har støttet skolebygging og drevet et fadder-program i området. Bidraget fra UTE, Fjellfilmfestivalen og Highcamp bidro til at fødestuen ble ferdig før jul i fjor, og nå er en jordmord ansatt på den lille klinikken. Et beløp av pengene som Fjellfilmfestivalen 2009 samlet inn er også overført til Community Development Through Sports (cdtsuganda.org), en liten organisasjon som organiserer sportsaktiviteter for unge mennesker som vokser opp ved foten av Rwenzorifjellene.

Kursvirksomhet
UTE reiste i 2009 igjen til Uganda for å se på muligheter hvor vi i enda større grad kunne engasjere oss i Rwenzorifjellene. Sammen med nystartete Rwenzori Trekking Services ser vi blant annet på muligheten for å finansiere ulike kurs som skal øke guidene og bærernes kunnskap innen førstehjelp, klatring, høydemedisin, generell guiding og fjellsikkerhet. Flere av guidene og bærerne som jobber i fjellene mangler i dag denne kompetansen, og et høyere kunnskapsnivå vil kunne bidra til at ytterligere flere turister ønsker å gå på tur i området.
UTE ser på en løsning der det fra Norges sendes ned en kompetent instruktør, som holder kurs som er åpne for alle aktørene som driver med turisme i området.

I tillegg har UTE planer om å sende ned mer utstyr, og vi samler derfor fremdeles inn bidrag fra samarbeidspartnere og lesere. Det er først og fremst behov for stegjern, isøker og isskruer, klatreseler, kraftige fjellstøvler, soveposer og vanntette jakker og bukser.

Du kan bidra
Har du pent brukt utstyr i god stand som du ikke bruker, setter vi pris på om du vil bidra med dette. Utstyret til Uganda sendes ned som bagasje med flyet til Entebbe/Kampala. Dersom du skal på reise til Uganda, og har mulighet til å ta med ekstra bagasje, er dette også et bidrag vi setter stor pris på.

Dersom du kan være interessert i å reise ned for å være frivillig instruktør i Uganda (for å bli vurdert må du minst være interessert i å jobbe i en måned). UTE vil dekke reise, overnatting og et symbolsk honorar. UTE ser også på mulighetene til å finansiere et bre- eller klatrekurs i Norge for en ugandisk guide. Dersom du er arrangør av et slikt kurs, og har plass til en ekstra deltager, setter vi pris på at du tar kontakt.

FAKTA - FJELLTUR I UGANDA
SE SELV: Den beste måten å bidra til at den sårbare naturen i Rwenzorifjellene bevares, samtidig som lokalbefolkningen får kjærkommne inntekter, er å reise dit selv, oppleve naturen og legge igjen reisebudsjettet på en bevisst og bærekraftig måte. Det er to operatører som har tillatelse på å guide inn til Margherita Peak (5109 moh), som er Afrikas tredje høyeste fjell (også kalt Mount Stanley og Mont Ngaliema). Rwenzori Moutaineering Services (RMS) har vært i området lengst og tilbyr turer fra Nyakalengija. I tillegg til selve turen til Margherita (syv-åtte dager), tilbyr RMS også rundturen Central Circuit / Bujuku-Mubuku Circuit på syv dager. Rwenzori Trekking Services (RTS) er et selskap som fikk lisens i fjor og som jobber med å etablere en ny rute og med nye hytter inn til toppen fra Kilembe, en liten by i den sørlige delen av området. Allerede i år starter selskapet med guidede turer til Margherita, og de tilbyr også flere kortere rundturer og turer til flere andre høye topper i Rwenzorifjellene.

Publisert 13. januar 2010 kl 12.27
Sist oppdatert 24. juni 2010 kl 16.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen