Fredrik har lenge hatt lyst til å dra tilbake til Uganda, etter en kort visitt tidligere. Nå kom muligheten, og han bestemte seg for å dra avgårde i januar. Med seg tok han store sekker og bager, fyllt med enda flere sekker, jakker, bukser og annet utstyr, som UTE har samlet inn til guider og bærere i landet. Utstyret hadde vi bestemt oss for å gi til Rwenzori Trecking Service, og Fredrik tok på seg jobben med å ta med seg alt utstyret på flyet. Vel fremme ble han like godt med på fjelltur.

Les mer om UTEs engasjement i Uganda

Annonse

– Jeg ble møtt av John Hunwick (eier av Rwenzori trecking services RTS) på flyplassen i Entebbe. Han tok hjertelig mot de sju sekkene og bagene sendt fra Ute. To dager senere passerte vi halve landet og endte opp i Kilembe hvor RTS har sin camp. Der leverte vi deler av utsyret til bærerne og guidene (jeg overlot alt ansvar til John når det kom til hvem som burde ha hva). Etter mitt møte med bærere og guider, er jeg ikke i tvil om at det kommer godt med. Varme og vannavstøtende klær og ordentlige sekker kommer virkelig godt med i det vanskelige klimaet oppe i fjellene. Flere av guidene har fortsatt veldig enkelt, og i mine utrente øyne, for kaldt utstyr.
Dagen etter bar det til fjells. Første dag gikk de opp 1700 høydemeter gjennom tropisk regnskog opp til den første campen i fjellene, Kalalama Camp på 3100 meter. Her har RTS satt opp to hytter med elleve sengeplasser. Treretters middag fikk de også. 
– De to neste dagene fortsatte klatringen, og det ble to netter i de gamle teltene som nå er i ferd med å fases ut. Dag fire klatret jeg opp på Weismanns Peak (4670 moh og mitt høydepunkt), før jeg møtte John igjen på den nye campen han bygger på 4100 moh. Den nye campen har to hytter med sengeplass til atten, en kjøkken- og spiseromhytte samt en toaletthytte. Ganske så imponerende, særlig med tanke på at alt materiell bæres opp. John har også fått satt opp hytter på camp 4 og 5, men disse er ikke ferdige i skrivende stund. Opprinnelig skulle jeg være hos John på den nye campen et par dager, men null grader og 70% luftfuktighet gjorde at jeg valgte å dra ned igjen. Kaldt kan jeg ha det i Norge. 
En fjelltur i Rwenzori er virkelig noe for seg selv. Geografisk ligger det på grensen til Kongo, et spennende og turbulent område av Afrika. Naturen er en stor stor opplevelse. På vei oppover går du gjennom fem forskjellige klimatiske soner, fra regnskog til alpint klima, forteller Fredrik.
– Bare det å nå Camp Kalalama og se utover den kuperte regnskogen man nettopp har tråklet seg gjennom, er en vanvittig opplevelse. Å komme seg opp på en av toppene gir også en uforlignelig opplevelse med isbreene, fjellene og Kongo i bakgrunnen. Jeg fikk dessverre ikke sett noen dyr der oppe, men hørte sjimpansene hyle i bakgrunnen. Fuglene er også et kapittel for seg. Fredrik skryter også av organisasjonen RTS.– RTS virker å være en seriøs organisasjon og en viktig motvekt til den konkurrerende operatøren, RMS, som har et meget rufsete rykte. RTS bidrar også med en kjærkommen sjanse til å tjene penger for folk i Kilembe og omegn. Flere av de unge bærerne jeg snakket med, sparte for eksempel opp penger til skolegang (sa de til meg i alle fall). Guidene hadde generelt sett god kunnskap om fjellene, naturen og de fikset næringsrik og god mat der oppe. Alle turistene får fem bærere i utgangspunktet, det gjør at det alltid er mye folk på campene. De holder seg gjerne for seg selv, men det gir noe ekstra å ha lokale folk rundt deg på vei oppover. Alt i alt er det en av de største opplevelsene i livet mitt. 

Bli med UTE på lesertur til Uganda!

Frister det å være med på tur til Uganda?
Sammen med Inspiratour arrangerer vi i mai en lesertur til dette spennende område.