Året er 1975. Norge er godt i gang som dominerende skinasjon og Oddvar Brå er den store helten.

I julepresang kjøper Trine Gotaas skidress til hver av sine to sønner og ei ny skijakke til mannen. Den jakka er i bruk fremdeles, men nå av sønnen Thor.

Annonse

– Far ville aldri kjøpt den sjøl, men muttern ville at han skulle ha litt finere skiklær. Jeg antar at den kosta en hundrings og det var ikke det billigste. Men den er solid og det er helt latterlig at den ser så ubrukt ut etter å ha vært så mye i bruk som den har. 

Hvorfor overtok du den?

– Jeg fant den på bror min sitt rom hjemme i Brumunddal en gang jeg skulle ut og trene. Da hadde den ligget til modning. Jeg har det slik med klær. Jeg liker ikke nye ting, jeg liker ikke nye klesplagg og er ikke opptatt av det. Men denne liker jeg. Den er vindtett og passe varm. Da jeg var 10 år hadde de beste løperne fargerike dresser, mens Oddvar Brå hadde ei slik jakke. Oddvar gliste da han så meg bruke den fremdeles, for han gjør ikke det.

Hva krever du av ei langrennsjakke? 

– Jeg er opptatt av det funksjonelle og praktiske. Jeg blir kokvarm, og jeg liker ikke å ha på meg så mye klær. Jeg er oppvokst i et kuldehøl (Brumunddal red.anm.) og synes 10-15 minusgrader er helt suverent. Jeg pleier å ha korte bukser, kondomdress under treningsbukse og jakka. Jeg synes det er fint med flere tynne plagg. Jakka må ha to lommer. Jeg har alltid med meg skismurning og skrape. Ikke nødvendigvis til meg selv, men hvis jeg skal hjelpe folk.

Er det noe du absolutt ikke liker med klær?

– Knitring. Går du og hører på jakker som knitrer blir du irritert. Ellers så får jeg mye brukte klær av folk, av en eller annen grunn. Mye ligger til modning. Jeg gidder ikke gå med Norge på ryggen, så de plaggene gir jeg videre. Bortsett fra en landslagsdress fra 2007 som er veldig god og veldig varm. Den bruker jeg som mellomlag på sjuende året.

Er ikke dette å være opptatt av klær, Thor?

– Nei, det er virkelig ingen del av mitt univers. Jeg har alltid gjort som jeg har villet. Jeg har hatt kjærester som bare har gitt opp. Kona bare gliser. Å vite hva du vil er frihet for meg. Klær må være gode å bevege seg i. Da blir man fri i tankene og fri i kroppen. Jeg har flere jakker, men det er denne jeg liker best og jeg har brukt den i 20 år, den er så god. Jeg føler meg fri i den.

Hva med faren din?

– Han bruker en gammel grønn genser. 

Harde fakta

  • Merke: Norheim 
  • Modell: Vanskelig å si. Navnet er vasket bort
  • Alder: 42 år 

1975: Far fikk jakka i julegave av mor. Sønnene fikk skidresser
1987: Hard intervall, Veldre. Jakka er ytterste lag i 32 minusgrader.
1996: Maling av låven. Sommeren Vebjørn Rodal vant VM-gull.
1995: Sykkelrittet Trondheim-Oslo. Veldig fin å sykle med. Passe trang.
1997: Sykkelrittet Trondheim-Oslo
2003: Hard intervall for å teste lungene 
2017: Jevnlige løpeturer 

Skjermbilde 2017-05-04 kl. 12.50.07

GODT BRUKT

UTEs spalte der vi hyller godt brukt friluftslivsutstyr. Har du klær eller utstyr som har vært lenge i bruk, som du ikke klarer å kvitte deg med, som kunne passet i denne spalten? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss en e-post