/ Løping

Løpsleder Terje Lyngstad: – Dette er personlig for meg 

Sunnfjord Ultra er verken det største eller lengste ultraløpet i Norge. Men kanskje den aller mest engasjerte løpsarrangøren, etter masseskytingen under Oslo Pride.

Sist oppdatert: 30. juni 2022 kl 15.24
terje lyngstad
REN REFLEKS: Terje Lyngstad inviterer til «verdens lengste Pride» under Sunnfjord Ultra 9. juli. Foto: Steinar Bauge
Lesetid: 4 minutter

Enivest Sunnfjord Ultra arrangeres 9. juli i Førde for fjerde år på rad. Den engasjerte løpssjefen Terje Lyngstad har bestilt inn Pride-armbånd som et frivillig tilbud til alle deltakere og frivillige.     

 – Ryggmarksrefleksen slik jeg kjenner ultraløpsmiljøet er at vil vi ta vare på hverandre. Samholdet mellom løperne underveis, det passe på å ikke løpe fra de som sliter, det passer på de som ikke har det så bra. Det er så enkelt og det er så lite det  vi kan gjøre. Vi har bestilt pride-armbånd til deltakerne, sier Terje Lyngstad.  

Etter forsøket på massakre i Oslo natt til lørdag 25. juni har Politiet gått ut og frarådet støttemarkeringer flere steder i landet på grunn av en uavklart trusselsituasjon.

Arrangementet Ride with Pride skulle være en del av den øvrige Pride-markeringen i Trysil, men ble avlyst etter råd fra Politiet.

– Jeg har tenkt på det. Jeg har prøvd å være morsom å si at det er verdens lengste pride. Men det ville vært latterlig å kalle det for et tog eller parade. Her er det ingen plakater og det blir ikke et fargerikt show. Om Politiet vil fraråde markering, må vi forholde oss til det, sier Lyngstad. 

– Jeg så kommentarfeltene i min egen Facebook-feed etter hendelsen i Oslo. Ålreite folk jeg kjenner som hadde en holdning til skeive som jeg ikke forstod. For eksempel at skeive ikke bør lage fuzz og oppstyr fordi man ser hva det kan føre til. Jeg tenker at vi må reagere på det. Vi må faktisk stå opp for de som ikke har det så bra. Jeg har mange venner  i det skeive miljøet og det betyr noe for meg helt personlig, selv om jeg ikke er skeiv selv, sier han.

 

Hvordan er det å være skeiv i Sunnfjord? 

– Ikke så gærent, tror jeg. Jeg var teatersjef i Førde i 12 år, fra 2004-2015, og det er en kjent sak at det er mange skeive i teatermiljøet. Men i fylket vårt, som vi liker å kalle trivselsfylket, så ligger vi dårlig an på den statistikken. Det er ikke så mange andre likesinnete å være med.  

Hvilken sammenheng ser du mellom Pride og ultraløpere?
– Vanskelig å si. Jeg tipper at ultraløpsmiljøet speiler samfunnet ellers. Vi som liker å løpe langt har nok noen gener i oss med at vi ikke er opptatt av å løpe fort, men være sosiale og med å ta vare på hverandre.


Hvilke reaksjoner har du fått etter initiativet?
– Facebook-posten om initiativet har blitt likt mye mer enn hvem som skal levere energibarer og informasjon om løypetraseen. Slik merker jeg at folk liker det. jeg har ikke fått en eneste negativ kommentar. Vi har bestilt opp Pride-armbånd som et tilbud, ikke som et must. Jeg håper folk vil bære båndet med stolthet og glede.   

sunnfjord ultra
SUNNFJORD ULTRA: Løpet starter i Førde sentrum med målgang i Rivedal. Distansen er 53 kilometer og 1943 høydemeter.

Sunnfjord Ultra

Hvor: Førde – Rivedal

Etablert: 2018

Neste arrangement: 9. juli 2022

Distanse: 53 km

Høydemeter: 1941 m

Trasé: Løypa starter ved Spenst Førde og vekselvis fordelt med asfalt (19 km), grus (14 km) og avslutningsvis sti/krevende terreng (17-18 km). Løypa strekker seg parallelt med Dalsfjorden i Sunnfjord og traseen passerer to DNT-hytter underveis før målgang i bygda Rivedal.

Mer info: Enivest Sunnfjord Ultra

Vis mer

Kjenner du til andre tilsvarende initiativ? 

– Nei. Dette er jo noe politisk i form av et standpunkt. Jeg synes generelt at idretten skal være forsiktig med det, idrett skal ikke være polariserende. Men av og til, og særlig på det som handler om mangfold, så synes jeg ikke at det skal finnes en motstemme til det. For eksempel at skeive ikke skal ha det bra. Der synes jeg idretten heller skal stå opp, slik den for eksempel gjør mot rasisme. Jeg har alltid vært politisk engasjert i å gi uhørte stemmer en stemme og passe på hvordan vi tar vare på minoritetene våre.  

Fortell litt om Sunnfjord Ultra også.  

– Sunnfjord Ultra ble arrangert for første gang for fire år siden. Løpet er totalt 53 kilometer og starter i Førde sentrum. Traseen følger vestover, gjennom alt slags underlag du kan få i et løp: grus, asfalt, grus og avslutningsvis omtrent 20 kilometer med terreng på slutten. Der må du orientere deg via kart eller gps. Det er et dagsprosjekt som erfaringsvis tar mellom fire og femten timer. Du kan kalle det fra by til bygd, eller fra fjord til fjell til fjord til fjell til fjord igjen. Vi venter rundt 40 deltakere i i år. Løpet arrangeres samtidig med Hornindal Rundt og Hardangerjøkulen, så vi merker nok litt til den konkurransen, sier Terje Lyngstad. 

Publisert 30. juni 2022 kl 14.55
Sist oppdatert 30. juni 2022 kl 15.24
annonse
Relaterte artikler
patagonia slope trail runner vest 2024
Test av Patagonia Slope Trail Runner

Lett løpevest fra Patagonia

vj ace dame
Test av vinterpiggsko

Vinterpiggsko med demping

emelie forsberg uu
Fjelløper Emelie Forsberg:

Om å ta leken på alvor

Ultraløperen Simen Holvik

– Jeg ville løpe fra døden

pytho 6 2023
Joggesko for sti/grus

 Test av Icebug Pytho 6 

annonse
simen holvik badwater 135
Tips fra ultraløper Simen Holvik:

Simen Holvik om hvordan forberede seg til ultraløp

Lokket til seg eliteløperne

Høstløping i Hemsedal

løping i fjellet
Stiløpeturer – turtips

Forslag til fjelløpeturer i Norge

NNormal Kjerag
Testet: NNormal Kjerag

NNormal Kjerag

jotunheimen trail run
Jotunheimen Trail Run

Nytt fjelløp i Jotunheimen

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
Test av Inov8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen