/ Løping

Fra topp til topp

Om du liker lange løp, opp- og nedløp, eller du klarer deg med èn motbakke: ulike typer fjelløp dukker opp overalt.

Sist oppdatert 1. juli 2015 kl 12.56
RALLARVEGSLØPET: Nye opplevelser venter langs den naturskjønne Rallarvegen. Foto: Espen Ringom/Rallarvegsløpet
RALLARVEGSLØPET: Nye opplevelser venter langs den naturskjønne Rallarvegen. Foto: Espen Ringom/Rallarvegsløpet

I 2014 var det ikke mindre enn 163 registrerte motbakkeløp i Norge. Samtidig satte Oslo Maraton og Det Norske Fjellmaraton rekord i antall deltakere. Dette er fortsatt den dominerende trenden, men nå begynner også løpene over flere fjell og topper å gjøre seg gjeldende. Og ved å løpe i fjellet, får du mer enn en konkurranse. Med på slitet får du flotte naturopplevelser.

LES OGSÅ: Inspirajsonsløping

Oscar Almgren
Oscar Almgren

Oscar Almgren har sammen med en kamerat lenge hatt lyst til å arrangere et fjellløp på Stranda i Møre og Romsdal.
– Vi har løpt mye i området og synes det er helt rå natur og omgivelser her. I tillegg har vi lyst å vise hva slags kul plass Stranda er om sommeren, ikke bare på vinteren.

I år kaster de seg på trenden, og arrangerer for første gang Stranda Fjord Trail Race, et fjelløp som går i variert terreng over tre topper, 2600 høydemeter og tre kilometer. 
–  Det her er for alle som vil prøve seg på en utfordring i fjellet. Vi arrangerer jo to løp samme dagen, et som er et klassisk motbakkeløp med start i Stranda sentrum og målgang på Roaldspaviljongen, og så den lengre varianten, forteller Almgren.

Han mener naturen er såpass unik at alle kommer til å nyte turen. 

– Det blir uten tvil i en klasse for seg selv. På en del plasser løper man langs stien med kun 1 meter ved siden av seg før det stuper 1000 meter rett ned i fjorden. Men en av de beste tingene med dette løpet er jo målgangen oppe på paviljongen – alle løperne får klesskift transportert opp til målgang, og kan etter det nyte en matbit og usikt på pavlijongen. Etter premieutdelning blir det transport med gondolen ned til parkeringen og videre buss tilbake til Stranda hotel. 

LES OGSÅ: Nødt til å løpe

Stranda Fjord Trail Race arrangeres for første gang i år.
Stranda Fjord Trail Race arrangeres for første gang i år.

I Oppdal har de lenge hatt motbakkeløpet Fjellenern, og i år velger de å utvide satsningen. Trollheimen Fjellmaraton går av stabelen 12. september. 

– Et fjellmaraton har lenge vært ønsket, og endelig får vi realisert dette, forteller daglig leder, Janette Hargin. –  Oppdal stiller i verdensklasse når det gjelder lett tilgjengelig stinett. Det er nettopp derfor det passer så godt å arrangere et fjellmaraton her. Jeg har stor tro på at vi har valgt en løype som passer for både eliteløperen og mosjonisten, mener Hargin. 

I oppdalsfjellene blir det tre distanser. I tillegg til maratondistansen vil du kunne melde seg på distansene 21 kilometer og 10 kilometer, med eller uten tidtaking. Turen starter ved Gjevilvasshytta, og herfra går løypa i variert terreng med stigninger, flatere etapper og nedoverbakker

Trollheimen Fjellmaratin arrangeres for første gang i år. Foto: Martin I. Dalen
Trollheimen Fjellmaratin arrangeres for første gang i år. Foto: Martin I. Dalen

– Man kan ofte ha lyst til å løpe lengre turer i fjellet, men man vet ikke helt hvor og det krever delvis mye planlegging. Her får man alt tilrettelagt, med løypevalg og matstasjoner. Dessuten er det alltid en motivasjon ved det å melde seg på, da får man noe å trene frem imot. 

For maratonløperne har Hargin ett godt råd.

– Forbered deg på å løpe. Kroppen vil settes på prøve underveis, både når det gjelder kondisjon, koordinasjon, balanse og styrke. Et maraton på teknisk sti og med stor høydeforskjell er mer utfordrende enn asfaltløp. Dette er en real test for å se hvor mye kroppen din tåler. 

LES OGSÅ: Løpingens lidenskap og lidelse

HER ER NOEN AV LANDETS FLOTTE FJELLØP:

MOTBAKKELØP

Visste du at det finnes langt over hundre mulige motbakkeløp i løpet av sesongen? Se oversikten her!

HORNINDAL RUNDT
Dato: 4.-5. juli

Hornindal rundt er et tradisjonsrikt toppturkonsept, som fra 2010 også arrangeres som ultraløp. Løypa går innom 20 trimposter på fjelltopper i Hornindal. Samlet er turen 75 km og har en høydeforskjell på 5200 meter. Makstid 30 timer. Du kan også ta kortløype på 38 km. Arrangert første gang i 2010.

RALLARVEGSLØPET
Dato: 18. juli 

To-dagers løp som tar deg 81 kilomete rover Rallarvegen. Start første dag er ved togstasjonen i sentrum av Flåm, og målgang er på Finse. Distansen er 54 km og går fra havnivå opp til 1334 moh og så ned til mål på 1222 moh. Dag 2 har start på Finse med målgang ved Haugastøl. Distansen andre dag er 27 km og har et netto fall på ca. 200 høydemeter. Arrangert første gang i 2003.

OPPDAG BLEFJELL: Nytt løp som tar deg gjennom det beste på Blefjell.
OPPDAG BLEFJELL: Nytt løp som tar deg gjennom det beste på Blefjell.

BLEFJELLS BESTE
Dato: 18. juli

Nytt ultraløp i 2015. Det har fått navnet Blefjells Beste, fordi man underveis passerer flere av de flotteste plassene på "Store-Ble". Løpet har start og mål fra hytta Bestebu, som ligger ved Klengstøl langs Store-Bleveien. Troll-løypagår vesentlig i fjellterreng, er ca 52 km lang og har ca 2000 m samlet stigning/fall. Arrangeres første gang i 2015.

MERÅKER MOUNTAIN CHALLENGE 
Dato: 1. august. 

Meråker Mountain Callenge er et vandrerløp over flere dager og ni topper, med kun 2 prosent av løpet på vei. Mål etter den 70 km lange ferden er på Teveltunet Fjellstue.

TROMSØ SKYRACE
Dato: 31. juli - 2. august

Fjelløp etter initiativ fra verdenstoppløperne Kilian Jornet og Emelie Forsberg. De lengste løpene ble raskt fulltegnet i høst, der løpet på Hamperokken og Tromsdalstinden er på 45 km og 4400 høydemeter. Det arrangeres også miniskyrace på 19 km med 1600 høydemeter opp/ned pluss et rent motbakkeløp med 1044 m stigning på 2,7 km. Arrangøren har satt et samlet tak på 600 deltakere, fordelt med 200 på hver distanse. Arrangert første gang i 2014.

FANARÅKEN OPP
Dato: 8. august

Start ved Turtagrø Hotel 868 moh. Mål på Fanaråken, Nord-Europas høyestliggende turisthytte.
Totalt: 8,4 km. Antall høydemeter: 1200. Konkurranseklasse og mosjonsklasse (uten tid). Arrangert første gang i 2002.

STORSYLEN OPP
Dato: 8. august

Et motbakkeløp som går fra Nedalshytta i Tydal og opp til Storsylen som ligger 1762 moh. og er Sør-Norges høyeste grensefjell. Løpet har en stigning på 1000 høydemeter, en trasé på ca. 11 km og arrangeres med både mosjons- og konkurranseklasse. Arrangert første gang i 2009.

SKARVET OPP
Dato: 16. august

Motbakkeløpet på Geilo ble sist arrangert i 2005, men dukker opp i ny drakt i år. Løpet starter på Prestholt og tar deg 2,3 km opp på Hallingskarvet, og det finnes egen turklasse. Oppfordringen er å gå hele Prestholtrunden på 6 km etterpå, for å unngå motgående trafikk når du skal ned. 

STRANDA FJORD TRAIL RACE
Dato: 22. august

Stranda Fjord Trail Race er 33 km langt, med 3 topper og totalt 2600 hm stigning. Løpet gir deg finfin fjordutsikt, og har målgang oppe på Roaldspaviljongen høyt over Stranda sentrum. Løpet har to klasser, og light-versjonen går over 8,5 km og 1230 høydemeter. Arrangeres første gang i 2015.

FOLGEFONNA OPP
Dato: 22. august

Motbakkeløp fra fjord til fonn. Løpet starter ved fjorden i Sundal i Mauranger og tar deg opp til Fonnabu 1460 moh. Løypa er 11 km lang. Det er egen mosjonsklasse i tilegg til konkurranseklassen. Folgefonna junior (11–14 år) følger same traseen 5 km opp til Gardshammar (745 moh.). Arrangert første gang i 2012.

HILLEKNUTEN1209
Dato: 22. august

En sportslig fest i Sirdal som passer for enkeltdeltakere og hele familien. Du velger selv om du vil gå eller løpe opp til Sirdals landemerke, Hilleknuten. Løypa er 4,7 km for aktiv klasse med tidtaking og 3,7 km for mosjonklasse uten tidtaking. Gratis behandling av muskler og ledd når du kommer i mål.

NYKOMMEREN: Svolvær High5 arrangeres for første gang i år. Foto: Svolvær High5
NYKOMMEREN: Svolvær High5 arrangeres for første gang i år. Foto: Svolvær High5

SVOLVÆR HIGH5 LOFOTEN
Dato: 29. august

Et fjelløp/turmarsj i verdens minste storby – Svolvær. Løpet starter på torget. Herfra kan du se alle fem toppene som skal bestiges. Fløya (590 moh.), Blåtinden(621 moh.), Nattmålstuva (477 moh.), Kongstinden (386 moh.), Tjeldbergtinden (367 moh.). Totalt 2000 høydemeter. Alternativt en to-topps tur med Tjeldbergtinden og Kongstinden for de som ønsker det. Arrangeres første gang i 2015.

NORDMARKSTRAVERN 
DATO: 5. september
Et skosgløp gjennom Nordmarka i Oslo, som fortjener en plass på lista. Her finnes det flere løypemuligheter, men heltravern har en løype på 30 km opp og ned gjennom marka fra Stryken til Sognsvann. For kort? Da kan du melde deg på dobbelt-travern og løpe tilbake samme veien!

TROLLHEIMEN FJELLMARATON
Dato: 12. september

Nykommer i Oppdal, der du finner tre distanser hvor de tøffeste prøver seg på ca 42 kilometer fordelt over ca. 2200 høydemeter. Motbakkeløpet Fjelleneren, med mål på toppen av Hovden, har vært arrangert siden 2009, og nå kan du også løpe maraton på stier i fjellet. Arrangeres første gang i 2015.

OSLOS BRATTESTE
Dato: 26. september

Wyllerløypa–Tryvannstårnet. En av de største motbakkeløpene i Norge. I fjor fullførte 3500 løpere. 2,7 km med 407 meter stigning. Arrangert første gang i 2009.

STOLTZEKLEIVEN OPP
25–26. september

Det tradisjonsrike trappeløpet i Bergen. Løypa har en stigning på 313,5 meter og går over ca. 800 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet. De raskeste bruker i overkant av åtte minutter opp. Arrangert første gang i 1979.

RAKT UPP
Dato: 7. november

Familievennlig motbakkeløp som arrangeres samme helg som Rakfiksfestivalen på Fagernes. Alderspennet er fra 5 til 66 år. Start i Fagernes sentrum og mål på Valakamben. Konkurransedistansen er ca. 2,9 km med 385 høydemeter. Turen ned igjen er ca. 5 km, så totalt blir det ca. 8 km. Arrangert første gang i 2011.

Publisert 29. juni 2015 kl 12.04
Sist oppdatert 1. juli 2015 kl 12.56
annonse
Relaterte artikler
vj ace dame
Test av vinterpiggsko

Vinterpiggsko med demping

emelie forsberg uu
Fjelløper Emelie Forsberg:

Om å ta leken på alvor

Ultraløperen Simen Holvik

– Jeg ville løpe fra døden

pytho 6 2023
Joggesko for sti/grus

 Test av Icebug Pytho 6 

simen holvik badwater 135
Slik forbereder du deg til utraløp

Simen Holvik om hvordan forberede seg til ultraløp

annonse
Lokket til seg eliteløperne

Høstløping i Hemsedal

løping i fjellet
Stiløpeturer – turtips

Forslag til fjelløpeturer i Norge

NNormal Kjerag
Testet: NNormal Kjerag

NNormal Kjerag

jotunheimen trail run
Jotunheimen Trail Run

Nytt fjelløp i Jotunheimen

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
Test av Inov8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

Xreid 2013-2023

Når leken er god

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen