Sunnmøre leverer på alt, inkludert flott løpsterreng med både fjell- og fjordutsikt. Fotograf og fjelløper Håvard Myklebust har lang og rask fartstid frå fjellstiane her, og kanskje dei beste innsidetipsa til kva du kan gjere etter tur.
STEIKE TA: Vinsåshornet leverer storslått panorama-utsikt over Geirangerfjorden.
Lesetid: 5 minutter
Sunnmøre har både fjord og fjellstiar som kan nås med joggesko. Men korleis er det å springe her?
Fjelløper og sunnmøring Håvard Myklebust svarer:
– Bratt og rått! Neida, det er ein god miks frå det heilt enkle på Runde og Lidaveten, til moderat mot Sandhornet og meir krevjande til Vinsåshornet og Holmshornet. Fellesnevnaren for dei mest sentrale fjella på Sunnmøre er at det ofte er kort og bratt rett opp frå havnivnå. Det gjer at ein del av turen er lite eigna til løping eller fart med mindre ein er i veldig god form. I ytre Sunnmøre er det lågare og slakare fjellformer som er mykje betre eigna til fart og flyt. Runde og Lidaveten er gode eksempler på det. Sandhornet også er jo faktisk ein løpstrasé. Vinsåshornet og Holmshornet er nok mest eigna som fjelltur, men for mange er det nettopp slike toppar som har fått auke i besøk av supermosjonistar og ivrige toppsamlarar med enkel oppakning i form av fast’n lite-konseptet, inspirert av Kilian Jornet og fleire.
– Er det tydelege stiar og skilting, eller primært bushing og GPS for å ta seg fram?
– Dei nevnte turane er skilta og god sti på, dette er populære turar med unntak av Holmshornet. Turen til Holmshornet følger skilting til Dalegubben. Dei fleste turane i toppturbøkene på Sunnmøre er generelt sett godt merka og har sti. Sankar du på dei mest utilgjengelege og lite besøkte toppane utanfor allfarveg må ein påberegne noko navigering og bushing.
– Kva gjer ein etter endt løpetur?
– Det er fint å ta seg ein dukkert i Gjørvavika etter turen til Vinsåshornet i Geiranger, Maude ved Øye i Norangsfjorden, Kapteinskvia på Sæbø etter turen til Holmshornet (eller Dalegubben) eller i jettegrytene under Høgebrua etter tur til Sandhornet. Kanelbollane til Hygge by Uteguiden på Stranda kan anbefalast! Det samme gjeld Geiranger Bakeri i Geiranger. Dei har også avdeling i Hellesylt og Sykkylven. Ein får kald øl og grillmat på Urke Kaihus i sommar. Treng eg nevne huska og vertshuset Christian Gaard på Trandal? Apropos huske, så finn ein også ei slik i Gunnarråsa på veg mot Holmshornet/Dalegubben. Willys i Myrvåg (Herøy) har Søre Sunnmøres beste take away-sushi. Det ryktast at han også har Norges beste skillingsboller, men desse er det få som har sett og smakt (alltid utsolgt!).
Start på hellelagt sti oppover til Brekkesetra, før du får fantastisk utsikt over Ørsta, fjordene og øyene i horisonten over Kråkenakken videre til topps. Her er det God sti for fjelløping hele veien.
Turen kan gjøres som rundtur i løypetraseen til Ørsta Fjellmaraton, med overgang til Mosetra og seterveien ned igjen til Øvre Mo.
Hvor: Sandhornet over Ørsta sentrum
Distanse: 4 kilometer til topps og 770 høyde-meter. 14 km rundtur.
Høyde over havet: 909 meter
Tid: 2-3 timer.
Fjordutsikt: Ja.
2. Lidaveten
Kort og fjordnær topp med gode solforhold.
Lidaveten smelter tidlig frem på våren og er ofte en av de første toppene i området som får besøk av fotturister og ivrige mosjonister. Plasseringen gjør at toppen har gode solforhold sent på kveld.
Denne toppen var et viktig kommunikasjonsknutepunkt den tida vardebrenning var den mest effektive varslingen. På toppen er det en flott varde.
Alternativ start fra grusveg på Eidem som er noe kortere – men skyggefull på kveldstid. Turen kan kombineres med Helgehornet for den som ønsker å utvide løpeturen.
Hvor: Lidaveten ved Berkneset på grensen mellom Volda og Ørsta.
Distanse: 2 kilometer til topps og 550 høyde-meter.
Høyde over havet: 592 meter
Tid: 2 timer
Fjordutsikt: Ja
3. Runde Fyr
Nyt fugleliv, storebåra, vestlandsvær og solskin på kanten mot Norskehavet.
Lett og trivelig løpeterreng på sti, trebruer og heller blant strå og myrull.
Turen går i et område som er både fuglefredingsområde og naturreservat med begrenset ferdsel. Les informasjonstavler, løp bare på stiene og følg skilting. Man kan overnatte i fyret – se Ålesund Sunnmøre Turistforening (DNT).
Hvor: Runde Fyr på Runde ved Herøy
Distanse: 3,5 kilometer og 250 høydemeter en vei.
Høyde over havet: 14 meter
Tid: 2 timer
Fjordutsikt: Ja!
4. Vinsåshornet
Luftig og storslått utsikt høyt over verdensarvfjorden.
Vinsåshornet er foruten om fjellgårdene langs fjorden en av få enkelt, tilgjengelige turmål i den trange fjordbygda Geiranger. Turen er bratt og har mye stigning, men som rundtur via Grinddalen på returen er det fint løpeterreng flere steder over hornet.
På stien mot Vinsåshornet vil en passere flere historiske severdigheter, seterliv og 5-6000 år gamle kulturminner i tillegg til storslått natur. En tur innom (bak!) Storsæterfossen er også verdt et besøk.
Hvor: Vinsåshornet i Geiranger, Stranda.
Distanse: 6 kilometer og 1065 høydemeter.
Høyde over havet: 1344 meter
Tid: 4 timer
Fjordutsikt: Ja
5. Holmshornet
Holmshornet ligger utilgjengelig til høyt over Hjørundfjorden i Ørsta og byr på skyrunning for den kresne fjelløperen.
Ruta følger samme vei som den mer kjente toppen Dalegubben, men fra 1200 meters høyde starter en kilometer lang og smal fjellegg 1200 meter over fjorden, som utrolig nok er bred nok til at et menneske kan bevege seg bortover i ekte Kilian-løpestil.
På tørre dager går det an å klyve denne eggen tur-retur med lett oppakning, men mange vil foretrekke sikring med tau på en passasje dersom man vil helt til topps.
Turen kan kombineres med Dalegubben 1344 moh. og følger ruta opp fra Sæbø sentrum og Gunnarråsa.
Hvor: Holmshornet ved Sæbø, Hjørundfjorden i Ørsta.
Distanse: 5 kilometer til topps og 1300 høydemeter.
Høyde over havet: 1198 meter
Tid: 4 timer
Fjordutsikt: Ja!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.