Emma Forsell og Linnéa Grahn forbereder seg til en skikkelig langtur. Førstkommende mandag drar de avgårde for en 860 kilometers løpetur gjennom Skottlands villmark. 

– Det startet som en liten tanke. Skottland er fantastisk med lite eksponert natur, trolsk og magisk. Vi vil løpe fra nord til sør. Ikke den tradisjonelle vandringsleden, men en egenkomponert variant med litt tøffere terreng og noen avstikkere underveis, forteller Emma.

Annonse

Første uken går med til å ordne matpakker og logistikk. 16. juni starter de to jentene løpeturen fra Cape Wrath, nordvest i det skotske høylandet. De første 40 milene går i fjellterreng, senere blir det asfalt, stier og gangveier. De skal også oppom Ben Navis (1344 moh.), det høyeste fjellet på de britiske øyer. Det høres kanskje ikke så heftig ut, men fjellet er dekket av tåke 355 dager i året, og er beryktet for ugjestmilde værforhold. Målgang blir i Mull of Galloway. 

– Sekken kommer til å veie 6-8 kilo, og terrenget vil naturligvis avgjøre hvor mye løping det blir, forteller Emma, som antar at turen kommer til å ta omtrent tre uker. 

Jentene regner med å springe fire mil om dagen, altså omtrent en maraton. De kommer til å ha noen depoter underveis, samt to større stasjoner med mat og utstyrsskift. Ellers skal de frakte sin egen utrustning med telt og sovepose underveis.

Skjermbilde 2015-06-04 kl. 13.42.39

1. Emma Forsell bor på Geilo. Hun bruker mye av tiden på sine huskyer, og jobber som massør i tillegg til å drive Mind for adventure. 2. Linnéa Grahn har jobbet guide i Arktis som ekspedisjonskoordinator for Ola Skinnarmo (svenskenes svar på Børge Ousland), og studerer Sportsmanagement i Stockholm. 

Emma kommer opprinnelig fra Sverige, men har bodd mange år i Canada og New Zealand, og jobbet som skiinstruktør når hun ikke kjørte på ski selv. Nå bor hun på Geilo hvor hun blant annet driver den ideelle foretaket Mind for adventure. I tillegg konkurrerer hun aktivt i Adventure Racing, og var navigatør på ett av de få rene damelagene under VM i Costa Rica i 2013.  

– Det har blitt et godt miljø i Sverige, og det har gått veldig fort. Det er ikke like utbredt i Norge, men det finnes enorme muligheter for perfekte konkurranser her. I Norge er det foreløpig mest triathlon-inspirerte konkurranser, sier Emma.

I Adventure Racing – eller eventyrløp om vi skal oversette direkte til norsk – er det opp til arrangørene å velge hvilke utfordringer deltakerne skal få prøve seg på. Ofte inngår sykling, sekvenser med terrengløping og vannsport, enten det er kajakk, kano eller svømming, men det kan også inneholde alt fra klatring, rulleskøyter eller å bygge en flåte for å krysse en elv. I tillegg til kondisjon og utholdenhet må du også kunne navigere med kart og kompass. Lagene består som regel av 3–4 deltakere som følger hverandre fra start til slutt, og hele laget må gjennomføre. Hvilke aktiviteter de begir seg ut på, vet de ikke på forhånd.

– Det er det nærmeste man kommer en ekspedisjon, og det er det som gjør det så spennende. Det er mye logistikk mye fiksing og planlegging som ligger bak, og det er det som er drivkraften. Det er så mye mer enn prestisjen det er å gjøre det bra. Det gir en utrolig dimensjon å kunne ta seg 300-400 kilometer fram av egen kraft og med alle elementer som naturen byr på, sier Emma.

«Det gir en utrolig dimensjon å kunne ta seg 300-400 kilometer fram av egen kraft og med alle elementer som naturen byr på». 

Emma Forsell

Skjermbilde 2015-06-04 kl. 14.09.14

LØPERUTA 860 KM

Skjermbilde 2015-06-04 kl. 11.40.46

• Capte Wrath Trail til Fort William.
• Bestigning av Ben Nevis (1344 moh.), Skottlands høyeste fjell.
• West Highland Way till Dumbarton og gjennom Glasgow-området. 
• Deretter passerer de Clyde Muirsheil Regional Park, videre mot Ayreshite Costal Path til landets sydligaste spets, Mull of Galloway.

 – Vårt mål har vært å finne en kombinasjon av egne ekspedisjoner og eventyr og gjøre dem på en måte som viser at det er mulig å gjennomføre drømmene sine. Den magien og følelelsen det gir å være ute i naturen er ganske ubeskrivelig. For oss handler det om å presse grenser, kjenne at man kommer ut av komfortsonen og overvinne begrensninger, forteller Emma.

Turprosjektet gjennom Skottland er først og fremst en tur, og Emma og Linnéa har invitert med seg andre jenter til å bli med på deler av turen. Både skotske, norske og svenske jenter møter dem underveis, først og fremst er dette jenter fra adventure racing-verdenen.  

– Vi gleder oss. Det har blitt mye løping med sekk, og trening for å minimere skaderisikoen. Men vi løper ikke for å sette noen rekord. Det handler først og fremst om å løpe, og oppleve den skotske naturen slik vi liker å gjøre det, sier Emma. 

Skjermbilde 2015-06-04 kl. 11.32.19
Skjermbilde 2015-06-03 kl. 14.05.01
Skjermbilde 2015-06-04 kl. 14.06.11