/ Løping

1851 OppNed Norddal blir en del av Skyrunner Series Norway 2021

Gjennom fem spektakulære fjelløp i Norge skal fire vinnere kåres. Fjelløpet OppNed Norddal på Sunnmøre er et nytt tilskudd i den norske skyrunner-serien.

Sist oppdatert: 18. mars 2021 kl 16.28
opp ned norddal skyrunning
FJORÅRSVINNERE: Stian Angermund Vik og Målfrid Valdersnes vant OppNed Norddal i 2020. Foto: Hyke Studio
Lesetid: 3 minutter

Ved å få plass i Skyrunner-serien i Norge, havner fjelløpet 1851 OppNed Norddal i samme selskap som fjelløpene Sans Senja Skyrace, Stranda Fjord Trail Race, Tromsø Skyrace og Kårvatn Skyrace.

Opp Ned Nordal er et forholdsvis ungt fjelløp, som ble arrangert for første gang i 2017. Løypa er på totalt 24,4 kilometer, og går fra Norddal sentrum, via Rellingsetra og Daurmålsfjellet, opp på toppen av fjellet Torvløysa – og samme rute ned igjen.  

Løpet er, som navnet indikerer totalt 1851 høydemeter opp – og like langt ned igjen. 

17. juli går starten for 2021-utgaven.

 

– En mulighet vi ikke kunne takke nei til

2021 Skyrunners Series Norge har fire klasser: Seniorklasse for menn og kvinner, samt klasser for begge kjønn under 20 år. 

I fjor samlet arrangementet 150 deltakere. Ultraløper Stian Angermund Vik satte ny løyperekord på 2.29,31 timer, og arrangørene gir ultrastjernen en del av æren for å ha satt Norddal på skyrunning-kartet.

For løpsarrangørene gir Skyrace-serien både økte muligheter og utfordringer.  

– Noen måneder senere ble vi invitert til oppstartsmøte for en ny serie. Det vart stort og spennende for oss, og en mulighet vi ikke kunne takke nei til. Vi er i utgangspunktet et lite arrangement i en liten bygd. Men vi har jo en flott plass å vise fram, og eit flott og arrangement, sier Ole Magnus Melchior, primus motor for løpet. 

Motbakkeløp finnes det mange av, og de siste årene har det blitt flere og flere lengre løp på norske fjellstier. Skyrunner-serien har sitt eget regelverk, og er underlagt det internasjonale forbundet. 

– Noen av kravene, som helikoptertransport ut i løypa for forbundsrepresentanter, eget presseområde, garantert overnatting og deltakelse for internasjonale utøvere og lignende, så vi på som litt utfordrande. Men vi fikk garantier for at det ikkje ville bli håndhevet så strikt for den nasjonale serien, så de kravene som er skal vi fint klare å møte, forklarar Melchior.  

Kult, røft løp

Stian Angermund-Vik er en av Norges sterkeste løpere. I 2016 tok han VM-gull i Skyrace vertikal og maraton. Egentlig skulle 34-åringen løpt Dolomites Skyrace i Italia i 2020, så da den planen utgikk, søkte han seg fram til Norddal i stedet.    

– Jeg er glad for det nå. Det er kortere fjelløp som gjerne foregår i litt teknisk, røffere terreng som jeg har falt for i utlandet. Og det er den type løp det er litt mer fokus på i den norske Skyrace-serien. Det er fortsatt en ganske fersk serie, så jeg håper at det er mange som vil bli med her, sier Stian til utemagasinet.no. 

Planen er egentlig Golden Trail Series i 2021.

– Blir det ikke noe av, så vil jeg nok løpe den norske Skyrace-serien, forteller han. 

OPPNED NORDDAL fjelløp sunnmøre
FLOTT FJELLTERRENG: Norddal er ei lita bygd i indre Sunnmøre, mellom Eidsdal og Tafjord. Løpet følger traseen opp mot Torvløysa. Foto: Hyke Studio

200 deltakere 

Det knytter seg naturligvis en del spenning med  tanke på koronasituasjonen, som gjorde at det ene løpet etter det andre ble avlyst i 2020.

– Foreløpig har vi en deltakerbegrensning på 200 personer. Så får vi se hvordan det utvikler seg. Vi har noen års erfaring med dette arrangementet, så vi håper det ellers skal gå fint rent praktisk. Så håper vi å få noen av storkanonene, ikke minst de lokale, som kan komme på besøk for å utfordre løyperekorden. Det bor mellom annet en kjent spreking i Måndalen som er kapabel. Kanskje han blir fristet, sier Ole Magnus Melchior.

oppned norddal fjelløp sunnmøre løypeprofil
LØYPEPROFIL: 1851 meter opp – og ned igjen. Illustrasjon: OppNed Norddal

 

SKYRUNNER NORWAY SERIES

Skyrunner Norge-serien er underlagt det Nordic Skyrunning Federation, som organiserer skyrunning eller fjelløpet i de nordiske landene. Serien er basert på de samme prinsippene som den internasjonale serien. Den norske serien ble opprettet i 2019 og representerer en nasjonal plattform for utøvere innen skyrunning eller fjelløping i Norge, der mange av utøverne også hevder seg sterkt inernasjonalt. I hvert løp gis det poeng til de ti beste plasseringene på resultatlista.

Sans Senja Skyrace

10. juli

Senior + U20: Skyrace 26 km 

1851 OppNed Norddal Skyrace

17. juli

Senior + U20: Torvløysa Skyrace 

Stranda Fjord Skyrace

7. august 

Senior + U20: 25 km

Tromsø Skyrace

5.-7. august 

Senior: Tromsdalstinden 32 km

U20: Bønntuva 15 km

Kårvatn Skyrace

21. august

Senior: 43KM

U20: 29 km

Publisert 18. mars 2021 kl 16.28
Sist oppdatert 18. mars 2021 kl 16.28
annonse
Relaterte artikler
Test av Scott Supertrac Ultra RC
Test av Scott Supertrac Ultra RC

Test av Scott Supertrac Ultra RC

simen holvik badwater 135
Tips fra ultraløper Simen Holvik:

Simen Holvik om hvordan forberede seg til ultraløp

patagonia slope trail runner vest 2024
Test av Patagonia Slope Trail Runner

Lett løpevest fra Patagonia

vj ace dame
Test av vinterpiggsko

Vinterpiggsko med demping

annonse
emelie forsberg uu
Fjelløper Emelie Forsberg:

Om å ta leken på alvor

Ultraløperen Simen Holvik

– Jeg ville løpe fra døden

pytho 6 2023
Joggesko for sti/grus

 Test av Icebug Pytho 6 

Lokket til seg eliteløperne

Høstløping i Hemsedal

løping i fjellet
Stiløpeturer – turtips

Forslag til fjelløpeturer i Norge

jotunheimen trail run
Jotunheimen Trail Run

Nytt fjelløp i Jotunheimen

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen