– Oslomarka er jo Norges mest benyttete friluftsområde, men det er ikke så mange som går på ski når snøen forsvinner i lavereliggende områder. Jeg anbefaler imidlertid alle å gå noen vårskiturer i marka, det er en fantastisk opplevelse med store kontraster, forteller Olav Harlem som i februar i år ga ut boka ”På tur i Oslomarka året rundt” med forfatterkollegene og turkameratene Erik Unneberg og Eivind Molde.

Boka inneholder 140 turer i Oslomarka, og vårskiturene som er valgt ut for UTE går i det som forfatterne omtaler som Oslomarkas fineste områder.

Annonse

Harlem jobber til daglig som løypeinspektør i Skiforeningen og er mye i marka i jobbsammenheng.

 – Oslomarka har alt, og det forsøker vi å formidle i boka vi har skrevet. Den inneholder alt fra enkle søndagsturer til krevende langturer i de mest avsidesliggende delene av marka, forteller han. Et av målene våre med boka er at folk skal gjøre seg kjent med nye og spennende steder.

 

RUNDTUR FRA RINGKOLLEN

Fra Ringkollen er det mulig å gå en klassiker over åpne, flotte myrområder. Gå hovedløypa til Løvlia over Kolltjern, Femputtene, Vassendvika og Løvliaflaka. Terrenget på toppen er innbydende til rasting på solrike ettervinterdager.

Løvlia er Skiforeningens storstue på Krokskogen og herfra går turen videre i den vestre løypetraseen over Ringsmyrene, Stubdalstjern og ned til Damtjern og videre opp mot Langjern og Ringkollen. Hele rundturen er 23 kilometer.
 

løvlia skistue
løvlia skistue

UTSIKT FRA KROKSKOGEN

Høymyr ved Sollihøgda er et fint utgangspunkt for vårskiturer på Krokgskoen. Toresplassløypa til Sørsetra er en lettgått og variert løype. Fra Sørsetra fortsetter turen videre mot Kleivstua der den går videre mot Fnneflaksseter.

I de bratte bakkene er det mulig å gå oppom Kongens utsikt, det beste utsiktspunktet på Krokskogen. Her er det utsikt helt til Gaustatoppen.

Etter Finneflaksseter bærer det bratt utfor til myrene vest for Sørsetra. I løypekrysset nede ved veien går ruta til høyre og følger Linjeløypa tilbake til Høymyr og Sollihøgda. Hele rundturen er 25 kilometer.

 

LENGST MOT NORD

Mylla er et populært utgangspunkt nord i Nordmarka, men de fleste som starter herfra velger å gå sørover. Denne ruta går imidlertid i løypene nord for Mylla.

Start vestover over vannet fra parkeringsplassen på Mylla dam.

Turen går videre mot Vestenden og rett under toppen på Ballangrudkollen (679 moh). Fortsett videre opp til Stormyra og nordover mot Oppentjern og til Svea skihytte, før ferden går sørover langs vannene Kalven og Svea tilbake til Mylla.

Hele rundturen er 18 kilometer.