Skøyteski skiller seg fra klassisk-ski ved at de har spenn og glidsone gjennom hele lengden. I tillegg er de stivere i konstruksjonen. Vi har testet åtte skøyteski til under 6000 kroner.
SESONGVARE: Vi har testet et knippe skøyteski med mål om fine turer i skiløypa. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lengde på skøyteski er normalt 10-15 centimeter mer enn kroppslengde, noe justert av kroppsvekt og teknikk. Langrennsprodusentene skiller ikke på kjønn. De samme skiene gjelder for både damer og herrer.
Vi har testet skøyteski-nyhetene 2023
En god skøyteski er:
1. Lett å føre/styre
2. Gi god respons
3. Har godt slipp
De beste skøyteskiene til trening og tur
Mange synes langrennsutstyr er dyrt, men skitesterne våre fant positive overraskelser blant de rimeligere skiparene. Og skøyteski som ikke ga helt den gode skiopplevelsen vi gjerne er ute etter.
Skøyteskiene vi har testet ligger på mellom 3000 og 6000 kroner, mens konkurranseski koster inntil 9000 kroner.
TEST AV SKØYTESKI: Langrennsski kan se like ut, men ha vidt forskjellige egenskaper. Heming-løper Petter Fraser på god vei i Holmenkollen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Ski på budsjett
TEST AV SKØYTESKI: Rossignol Delta Sport. Foto: Gunhild Soldal
De billigste skøyteskiene koster rundt 3000-4000 kroner og selges ofte som tilbudspakker i sportsbutikkene.
Rossignol Delta Sportkommer ut som det beste alternativet blant de billigste skøyteskiene i vår sammenlignende test.
Skiene er testet i både lett terreng, motbakke og i utforbakke. Alle skiene er testet på likt føre, både fast føre og ved fallende nysnø.
Om testen
Alle ski er plukket for skiløper på 85 kg.
Vi nullstilte alle testski på glid for å gi dem et likest mulig utgangspunkt.
Skiene er testet i kaldt vintervær i en runde med flatt, utfor og motbakke.
Første del av testen var i nypreppede løyper hvor nysnø var blandet med nysnø. Da samtlige ski var testet en runde på flatt, utfor og motbakke begynte det å snø tett. Skiene ble da testet på nytt i 5 cm styresnø. Det gjorde testen ekstra interessant da egenskapene til skiene kommer frem ulikt på ulike fører.
Alle ski er veid av oss og kan derfor avvike med produsentens oppgitte vekt. Oppgitt vekt gjelder en ski, inkludert binding
Oppgitt pris er veil. pris og vil også kunne avvike fra butikk til butikk.
Vis mer
Hva skiller en god skøyteski fra en ikke så god?
– Hovedforskjellene på toppmodellene og de skøyteskiene vi har testet, ligger først og fremst sålekvaliteten, mener skitester Ragnar Bragvin Andresen, som selv har aller mest erfaring med konkurranseski, både fra egen karriere og som som skitrener.
Det er strukturen i skisålen bestemmer hvor stor friksjon det er mellom ski og snø. De fleste butikker vil anbefaler en allround-slip til førstegangskjøperen. Det å ha flere par med forskjellig slip eller struktur er forbeholdt entusiastene.
Generelt vil et skipar med grov struktur gli dårligere på kald snø og gi en lite inspirerende skiopplevelse, mens den vil fungere bedre i våt snø, og en ski med fin struktur vil gli best på tørr snø.
I denne videoen forklarer skitester Ragnar Bragvin Andresen hvordan skien endrer egenskaper etter føreforhold:
Hvilken rolle spiller kroppsvekt for skøyteski?
Personvekt er mindre avgjørende enn på felleski eller smøreski, fordi du ikke har noen festesone du trenger å forholde deg til. Men litt betyr det betyr likevel, siden en skimodell kommer med ulike spenn. Derfor er kroppsvekt som oftest med i beregningen når du kjøper skøyteski.
Myke ski vil gjøre det best i løyper som er løse, mens ski med stivt spenn kommer best til sin rett når underlaget er fastere.
Er det forskjell på ski for nybegynnere og erfarne?
Skøyteteknikk handler mye om balanse og vektoverføring. Er du ny på skøyteski, vil du kunne få mer glede og oppleve progresjon med en mykere ski fordi en stivere ski fordrer mer kraft i fraskyvet. Har du skøyteteknikken inne, så vil du få mer igjen av fart og retningsstabilitet med en stivere ski.
En tommelfingerregel er at en stiv nok skøyteski bør være fra 10 kilo over kroppsvekt for at skien lukkes mot underlaget.
Er det dumt å kjøpe brukte skøyteski?
Pent brukte skøyteski kan være et godt valg, men det vil avhenge av kvaliteten på skisålen pluss noen ekstra faktorer. Selger og kjøper følger hverandre i vekt og lengde.
Spør gjerne selgeren om de har vært gjennom en steinslip – eller vurder om de fortjener en slik behandling. Det gjør de hvis skisålen har mye riper i seg.
Hvordan skal skøyteskiene preppes?
Sålen på splitter nye ski bør mettes med myk glider. Det gir bedre glid og forlenget levetid på dem, og motvirker tørr såle. Mange sportsbutikker tilbyr seg å gjøre det for deg før du henter dem ut.
Når du ser tegn til at sålen er blitt grå eller hvit under, er det et varsel om at skiene fortjener en runde med vedlikehold.
Du får kjøpt fluorfri glider som du påfører under hele sålen, og deretter børster av. Hurtigløsningen er sprayglider.
Test av Rossignol X-ium Skate 22/23
Rossignol X-ium Skate er en interessant skøyteski som plasserer seg blant de bedre skøyteskiene i denne testen.
Rossignol markedsføres som en stabil og leken skøyteski for aktive mosjonister.
Disse skiene består av en Nomex Honeycomb-kjerne, og de er laget for å være brukervennlig og stabil for de fleste fører. Prismessig ligger de noen tusenlapper under toppmodellen, men likevel blant de dyrere skøyteskiene i denne testen.
TEST AV SKØYTESKI: Rossignol X-ium Skate. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
På snø: Disse skiene har et livlig og lekent spenn. Skiene er utrolig stabile. De har et godt kantgrep og gir høy selvtillit i høye hastigheter. Man står stabilt over hver ski og vi opplever at vi har god kontakt gjennom hele skyvet.
I bakken (hvor det var fast og nypreppet) opplever vi det samme kantgrepet og den rulleski-like kontakten gjennom skyvet.
Xium-skiene oppleves noe mer tunggått i lavere hastighet oppover. Skienes egenskaper passer best til fast underlag.
Vi har også testet Rossignol Delta, som er en rimeligere skøyteski.
VURDERING
Glid
Stabilitet
Letterreng
Motbakke
Helhet
PLUSS
Stabil
Livlig spenn
MINUS
Tunggått i rolig tempo
Testvinneren blant skøyteski 2023
Atomic har flere skøyteski å velge mellom. Redster S7 er en modell som leverer på det meste, synes skitesterne i denne runden.
TEST AV SKØYTESKI: Atomic Redster S7 Skate. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Atomic Redster S7 Skate
Dimensjoner 41-43-43,5
Kommer i skilengdene: 173, 180, 186, 192 cm
Lengde på testski: 192
Vekt: 709 g (inkl. binding)
Veil. pris:5400,- (uten binding)
Leverandør: Atomic
Testår: 2023
8/10
Atomic Redster S7 er en skøytskimodell som kommer i medium og stiv versjon til samme pris. Vi har testet den stiveste versjonen av disse.
Disse skiene retter seg mot både nybegynnere og erfarne langrennsløpere. Skiene koster en snau tusenlapp mer enn Atomics rimeligere alternativ Atomic Redster S5, som vi også har fått anledning til å teste, men da i medium stiv versjon.
På snø: Skiene er testet på kald snø i både nypreparerte forhold og fallende nysnø.
Skøyteski kan være ganske forskjellige fra modell til modell. Egentlig er dette en ski som er god på alt. Den har ingen tydelige svakheter, og det var lett å finne stabiliteten.
Det er lett å stå komfortabelt på skiene i høy og lav hastighet. Et trygt valg for gode skiopplevelser.
S7-skiene har god slipp i motbakkene både før og etter nysnøen. Disse skiene finnes også som juniormodell.
VURDERING
Glid
Stabilitet
Letterreng
Motbakke
PLUSS
Takler de fleste forhold
Stabile
God slipp i motbakke
MINUS
Lite å utsette
Test av Madshus Race Pro Skate 2023
Madshus Race Pro er en skøyteski som faller litt gjennom sammenlignet med de sterkeste konkurrentene, men som glimter til i løsere forhold.
Madshus Race Speed Pro 2023
Dimensjon: 44-43-44
Kommer i lengdene: 172, 177, 182, 187, 192 cm
Lengde på testski: 192 cm
Vekt: 683 g (inkl. binding)
Pris: 5900,- (uten binding)
Produksjonsland: Norge
Leverandør: Madshus
Testår: 2023
7/10
Madshus er en kjent og populær skiprodusent for mange nordmenn.
Disse skøyteskiene har forholdsvis lav egenvekt og en universalkjerne tiltenkt langrennsløpere som liker å skøyte på ski, men som ikke er opptatt av å ha de aller dyreste skiene.
På snø: Førsteinntrykket sier at dette er en helt annen type ski enn konkurrenten Rossignol X-ium Skate som tilhører samme segment. Skitesterne opplever at skiene er ustødig og litt «svømmende» på fast underlag i lett terreng.
Madshus Race Speed-skiene er imidlertid lettgått i padling og de har godt slipp i skiene i motbakke, noe som trekker opp.
Da skiføret forandret seg med kraftig fallende nysnø, kom skiene mer til sin rett. Stabiliteten løftet seg og da var Race Pro på hjemmebane.
Disse skiene vil være et bedre par å skøyte med enn Madshus Active Pro, som vi også har testet under identiske forhold.
VURDERING
Glid
Stabilitet
Letterreng
Motbakke
Helhet
PLUSS
Takler løse forhold godt
MINUS
Ustabile på fast underlag
Test av S/Max Carbon skate 23
Salomon S/Max Carbon skate er en skøyteski tiltenkt både tur og trening. En prisgunstig skøyteski som glir godt på de fleste fører.
Salomon S/ Max Carbon skate
Dimensjon: 44-43-44 mm
Kommer i lengdene:177, 182, 187, 192 mm
Lengde på testski: 192 mm
Vekt: 692 g (inkl. binding)
Veil pris: 3400,- (inkl. binding)
Leverandør: Salomon
Testår: 2023
7/10
S/max-serien til Salomon retter seg mot aktive mosjonister som er ute etter langrennsski til trening eller tur.
Disse skøyteskiene er litt tyngre enn toppmodellen, med G5 Universal-slip og spenn som er laget for å fungere under de fleste forhold du vil møte på i skiløypa.
Skiene består av en D karbon-skumkjerne og med resirkulert PET-skum, som ifølge produsenten tilsvarer ni resirkulerte plastflasker.
På snø: Skiene er gode å gå med i motbakkene, men de opplevdes noe ustabile i lett terreng sammenlignet med de andre skiene i samme segment.
En lett konstruksjon trekker opp og sålen oppleves svært god: De gir en følelse av hastighet og god flyt i motbakkene.
Skiene har gode glidegenskaper både før og etter nysnøen.
Denne modellen finnes også som juniorski.
VURDERING
Glid
Stabilitet
Letterreng
Motbakke
Helhet
PLUSS
Bra glid
Takler de fleste forhold
MINUS
Noe ustabile i lett terreng
Test av Rossignol Delta Sport Skate 22/23
Rossignol Delta Sport er den rimeligste skøyteskien fra Rossignol. Disse skiene kommer aller best ut av de billigste skøyteskiene.
TEST AV SKØYTESKI: Rossignol Delta Sport. Foto: Gunhild Soldal
Rossignol Delta Sport Skate 22/23
Mål: 43-44-44
Kommer i skilengdene: 163, 173,180, 186, 192 cm
Lengde på testski: 192 cm
Vekt: 762 g (inkl. binding)
Veil. pris: 3500,- (inkl. binding)
Produksjonsland: Spania
Leverandør: Rossignol
7/10
Rossignol Delta Sport er skøyteski på budsjett. Disse skiene koster nesten halvparten av toppmodellen.
Det trenger betyr ikke at det trenger å være noe dårlig valg, sammenlignet med en del andre ski på samme prisnivå.
TEST AV SKØYTESKI: Rossignol X-ium Skate. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
På snø: Disse skiene har utmerket stabilitet og føltes trygg i høye hastigheter, akkurat som den dyrere Rossignol X-ium Skate. Skiene opplevdes noe mer tyngre i motbakker og lavere hastigheter på flata.
Skienes konstruksjon passer helt klart best på faste forhold. Det oppleves som om sålekvaliteten på Rossignol er i øvre klasse i segmentet rimelige skøyteski
Spennet oppleves også som livlig for prisklassen og vi fikk god respons i skyvet.
En stabil og prisgunstig skøyteski, som klarer seg aller best i faste langrennsløyper.
VURDERING
Glid
Stabilitet
Letterreng
Motbakke
Helhet
PLUSS
Lav pris
God respons
Stabil
MINUS
Litt tung i motbakkene
Test av Salomon RS8 Skate
De billigste skøyteskiene til Salomon har god glid, men de krever en god del balanse for å finne flyten.
Salomon RS8 Skate
Mål: 44-43-45 mm
Kommer i lengdene: 174-179-186-191 cm
Lengde på testski: 191
Vekt: 785 g (inkl. binding)
Veil pris: 2700,- (uten binding)
Produksjonsland: Østerrike
Leverandør: Salomon
Testår: 2023
7/10
Skøyteski kan se like ut for et utrent øye, men egenskapene kan likevel være ganske forskjellige.
Salomon RS8 er blant de rimeligste skiene i denne testen.
Salomon RS8 er en litt tyngre skimodell enn enkelte av de andre skiene. De retter seg mot deg som vil ha et par skøyteski på budsjett til trening og turer i langrennsløypa.
På snø: Det er godt slipp i skiene og aller best var de å gå på i motbakkene.
Stabiliteten opplevdes derimot som dårlig og vi måtte jobbe mye med balansen ved å gjøre justeringer i glidfasen. Dette kommer tydeligere frem i letterrenget enn i motbakkene.
Redster S5 er de nest dyreste skøyteskiene fra Atomic. De retter seg mot langrennsløpere som liker å gå på ski, men som ikke nødvendigvis er opptatt av toppmodellene.
Atomic Redster S5 Skate
Mål: 41-43-43,5
Skilengder: 163, 173, 180, 186, 192 cm
Lengde på testski: 192
Vekt på testski: 852 g (inkl. binding)
Veil. pris: 4650,- (inkl. binding)
Produksjonsland: Bulgaria
Leverandør: Atomic
7/10
Skøyteskien Atomic Redster S5 har fått densolitt-kjerne med karbonlaminat.
Dette er den andre skien fra Atomic som vi har testet, og en noe tyngre skøyteski enn for eksempel Atomic Redster S7.
SÅLE: Skøyteskiene fra Atomic skiller seg ut med doble spor i sålen.
På snø: Vi opplever at denne skien flater ut og at spennkonstruksjonen ikke tåler vår vekt. Det resulterer i at skien gir en følelse av ustabilitet og vanskeligere å håndtere.
Hadde vi fått et stivere par til test, ville opplevelsen trolig blitt annerledes.
Gliden var ok, og da flyter det også ok i motbakkene.
VURDERING
Glid
Stabilitet
Letterreng
Motbakke
Helhet
PLUSS
Ok i lett terreng
Prisgunstig
MINUS
Noe ustabil
Høy vekt
Test av Fischer RCR skate
Fischer RCR skate er den billigste skøyteski-modellen fra den østerrikske skiprodusenten. Disse skiene innfrir ikke helt, sammenlignet med de andre skiene i testen, men vil antakelig kjøre det skarpt på raskere føre.
Fischer RCR Skate
Mål: 41-44-44 mm
Skilengder: 171,176,181,186,192
Lengde på testski: 192 cm
Vekt: 765 g (inkl. binding)
Pris: 5500,- (uten binding)
Produksjonsland: Østerrike
Leverandør: Finor
Testår: 2023
6/10
Fischer kan skilte med mange verdenscup-seire i langrenn de siste årene.
De har en rekke mange ulike skimodeller å velge mellom i signaturfargene sort og gult.
Fisher slet litt med leveransene til testen, men vi har fått teste RCR Skate som er deres nest rimeligste skøyteski. En konkurranse- og treningsski med den lette og sterke AirCore-kjernen til Fischer og DTG World Cup Universal steinslip.
Skøyteski er litt forskjellig konstruert fra produsent til produsent, og fra modell til modell. Disse har en forholdsvis kort tupp for redusert svingvekt og at løperen kan starte et nytt fraskyv tidligere.
På snø: Skiene har den lett gjenkjennelige gule og svarte signaturfargen, men disse skiene gir ikke den like raske opplevelsen som designet tilsier. Gliden er dårlig og det oppleves som om skien bremser mot snøen.
Antakelig vil disse skiene gli bedre på omdannet, våt snø enn på tørt og kaldt føre, ettersom slipen er litt grovere. Når snøen er omdannet, slik den gjerne er på 0 til -3 til 4 varmegrader, vil vannet dreneres raskere vekk fra sålen enn med en såle med finere slip.
Stabiliteten i skiene gjorde at vi måtte være ekstra fokuserte på å stå godt og avslappet, sammenlignet med noen av de andre skiene i testen. Det kommer tydeligere frem på flatmark sammenlignet med motbakkene.
VURDERING
Glid
Stabilitet
Letterreng
Motbakke
Helhet
PLUSS
Raskt design
MINUS
Glid
Stabilitet
Test av Madshus Active Pro 2023
Madshus Active Pro er de billigste skøyteskiene fra langrennsprodusenten. Madshus kan lage bedre ski enn disse.
Madshus Active Skate
Mål: 44-40-44 mm
Kommer i skilengdene: 172, 177, 182, 187, 192
Lengde på testski: 192 cm
Vekt: 700 g (inkl. binding)
Veil pris:2900,- (uten binding)
Produksjonsland: Kina
Leverandør: Madshus
Testår: 2023
5/10
Skøyteski er ikke synonymt med dyre langrennsski og det er disse skiene et godt bevis på.
Med en utsalgspris på 2900 kroner er denne Madshus-modellen blant de aller billigste skøyteskiene du får kjøpt i sportsbutikkene nå.
Mens K2-eide Madshus produserer konkurranseskiene sine på Biri, så blir denne modellen laget i Kina.
Selve konstruksjonen på disse skiene er lik dens et hakk dyrere storebror, Madshus Race Pro Skate, som vi også har testet. Skiene har nokså like skiegenskaper som den.
Derimot kan det virke som at sålen er av en annen kvalitet, med dårligere fartsegenskaper og skien opplevdes derfor tung i føringen.
Sålen oppleves rett og slett litt ru i kontakt med snøen, sammenlignet med de andre skøyteskiene i testen. Skienes stabilitet ble imidlertid vesentlig bedre da en centimeter nysnø la seg i løypa.
VURDERING
Glid
Stabilitet
Letterreng
Motbakke
Helhet
PLUSS
Trygg
Stabil ved løst føre
MINUS
Treg
Ru såle
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.