I de alpine skinasjonene lengre sør i Europa er langrenn i større grad en vinteraktivitet som foregår nede i dalene. Der er skøyting mer utbredt enn klassisk langrenn, som er den dominerende langrennsformen i Norge.
Mange skientusiaster liker å veksle mellom klassisk og skøyting, både ut fra hvordan skiforholdene er, og som en fin metode for å holde langrennsmotivasjonen vedlike.
Hva er skøyteski?
Både Madshus, Fischer, Salomon, Atomic, Rossignol har langrennsski for skøyting. Skøyteski skiller seg først og fremst fra klassiskski ved at de har spenn og glidsone gjennom hele lengden, som gir respons når du skyver fra.
De er i tillegg litt stivere, mer rigide i konstruksjonen sammenlignet med klassiske smøreski, og de skal være noe kortere. Skøyteski behandles med glider over hele sålen.
Hvor lange skal skøyteski være?
Skilengden er noe av det som skiller skøyteski fra klassisk ski.
Skøyteski kjennetegnes ved at de er noen centimeter kortere og stivere enn klassisk-ski.
Normalt er skøyteski for langrenn 10-15 centimeter lengre enn kroppslengde, noe justert av kroppsvekt og teknikk.
Er du nybegynner, vil du ha mest glede av en ikke altfor stiv ski, men heller velge en litt mykere og fleksibel modell. Jo bedre teknikk, jo stivere ski kan du velge, blir det ofte sagt. Hvis du har for lange og stive ski, kan de bli problematiske å manøvrere.

FIN FLYT: Om du prøver å skøyte med klassisk-ski og staver, vil du raskt erfare at det ikke er helt optimalt. Her er Ragnar Bragvin under innspilling av teknikkserien vår, God på langrenn. Foto: Christian Nerdrum
Hvilken rolle spiller kroppsvekt for valg av skøyteski?
Vekt er ikke like avgjørende når du skal kjøpe skøyteski som ved smøreski eller felleski, fordi det ikke noen festesone du trenger å forholde deg til. Men litt betyr det betyr likevel, siden de fleste ski-serier har ski med ulikt spenn. Derfor er kroppsvekt med i beregningen når riktige skøyteski skal velges.
Mykere skøyteski vil gjøre det best i løyper som er løse, mens ski med stivt spenn kommer best til sin rett når løypene er fastere og harde. Derfor kan det være greit å tenke gjennom hvordan skiløypene er der du bor, eller der hvor du som oftest går på ski.
På hvilket føre fungerer skøyteski best?
De beste skøyteforholdene er gjerne når snøen er hardpakket og løypene faste. Men det kan være fint å gå når det er et lett lag med nysnø over, uten at du trenger å brøyte hele veien. Skøyteski kan på samme måte som smøreski behandles med glider, tilpasset ulike temperaturer.
Skøyting krever litt mer plass, selve midtpartiet i langrennstraseen. Det kan også være fint å skøyte på snødekte, lite trafikkerte skogsbilveier om vinteren, om den ikke er full av grus eller klink-is.

LANGRENNSLØPERENS DRØM: Hvit oppkjørt ødemark. Foto: Tor Simen Ulstein
Hva er viktig hvis man skal kjøpe brukte ski?
Det er en fordel om både selger og kjøper følger hverandre i vekt og lengde. Vær oppmerksom på om skisålen har mye riper, og spør gjerne om de har vært gjennom steinslip – eller se an om de fortjener en slik behandling.
Er det forskjell på skøyteski for nybegynnere og erfarne?
Skøyting på ski handler mye om balanse og vektoverføring. En veldig stiv ski vil være vanskeligere å manøvrere enn en mykere ski. Er du fersk på skøyteski, vil du muligens kunne få mer glede og oppleve progresjon med en mykere ski, ettersom stivere ski fordrer mer kraft i fraskyvet.
Har du allerede teknikken inne, vil du få mer kraft, større fart og retningsstabilitet med en stivere ski. Det blir gjerne sagt at en stiv nok skøyteski bør være fra 10 kilo over kroppsvekt for at skien lukkes mot underlaget.
Hva innebærer uttrykk som kaldski, våtski og universalski?
Dette handler om såleslipen og strukturen i skiene. Universalslip gir allround-egenskaper på varierende snø, som gjør at den vil fungere på de fleste sorter snø. Kaldslip er beregnet for skiføre når det er minusgrader, tørr og finkornet snø. Varme ski, også omtalt som våtski/wet ski eller pluss-ski, er aktuelt når det er varmere i været og snøen mer omdannet og grovkornet.
Hvordan skal skøyteskiene preppes?
Om du har kjøpt deg nye skøyteski, bør du starte med å mette skiene med myk glider, for å unngå at sålen blir tørr. Det bidrar til bedre glid pluss forlenget levetid på skiene. Noen sportsbutikker tilbyr seg å gjøre dette for deg før du henter ut dine nye skøyteski.
Hvis du ser tegn til at sålen er blitt grå eller hvit under, er det et varsel om at skiene fortjener en runde med vedlikehold. Du får kjøpt fluorfri glider som du påfører under hele sålen, og deretter børster av, samt sprayglider.
Trengs egne langrennsbindinger til skøyteski?
De samme type langrennsbindinger som til klassisk-ski fungerer for skøyteski også, det gjelder både Prolink, Rottefella NNN og Turnamic, som er de dominerende bindingssystemene for langrenn.
Det som kjennetegner spesialiserte skøytebindinger er at de har mer motstand i fleks-klossen, for å kunne returnere raskere og løfte skien kvikkere til neste tak.
Hvor lange skal skøytestaver være?
Skøytestavene er noe lengre enn klassisk-staver. Normal standard-lengde er omtrent 12 centimeter kortere enn kroppshøyde, et sted mellom hake og munn. Her er det gjerne litt personlige preferanser. Stavlengden betyr mye for skiopplevelsen og -utførelsen, men mer enn 5 centimeters avvik fra utgangspunktet er sjelden gunstig.
Det internasjonale skiforbundet (FIS) har egne regler for maksimalt tillatt stavlengder i konkurranser.

ANBEFALTE STAVLENGDER FOR LANGRENN: Her er Swix sine anbefalte stavlengder for skøyting.
Hva kjennetegner skøytesko for langrenn?
Skøytesko for langrenn skiller seg fra klassisk-sko ved at de har høyere og stivere ankelstøtte. Det bidrar til å avlaste og ankelen økt sideveis stabilitet og kraft. Selve skosålen er også stivere. Kombisko er et kompromiss om du er ute etter skisko til både langrenn og klassisk.
Er det teknisk mer krevende å skøyte enn å gå klassisk?
Noen vil si ja, mens andre vil svare nei på det spørsmålet.. Vårt svar er at det ikke blir lettere. Men det går fortere.
Grunnen til at det kan være vanskelig å finne flyten på skøyteski i starten, skyldes at det er en teknisk krevende aktivitet der mye handler om balanse og tyngdeoverføring i vekslende terreng og snø. Som det meste annet kommer man langt med å øve og bruke tid på å lære seg teknikken. Når du senker farten, er skøyting ansett som en mer naturlig og rasjonell stilart enn klassisk. Det kan være bra å finne et slakt parti, stresse ned og gjerne bruke tid sammen med noen som kan å skøyte på ski fra før.
Hva menes med ulike gir i skøyting?
Det var den svenske skilegenden Gunde Svan sin idé å sammenligne de ulike skøyteteknikkene med hvordan du girer en bil. Antakelig har du hørt om enkeltdans, dobbeldans og padling, som er «hovedgirene» du veksler mellom, ut fra hvordan terrenget er, om det er flatt, slakt eller bratt. Det finnes noen flere varianter.