Turen er lagt til Nordseter ovenfor Lillehammer, nabogrenda til det langt mer kjente Sjusjøen.

Her oppe på rundt åttehundre meters høyde ligger det et hotell, cirka tusen hytter og et lite skitrekk. Men det som har lokket oss hit er imidlertid ryktene om strøkne løyper og flere familievennlige turmål. 

Annonse

Med utgangspunkt i Nordseter har du tilgang til mer enn 300 kilometer preparerte løyper, inklusive Sjusjøen og Øyer, i tillegg til området mellom Nordseter og Lillehammer.

For en alminnelig sprek vennegjeng eller familie, bør dette holde til flere uker med daglige langrennsturer.

Løypenettet har en gjennomgående snill profil. Mange av løypene går over myrer eller i slake skråninger rundt vannene Kroksjøen, Mellsjøen, Reinsvatnet og Nevevatnet.

Det er ingen krevende motbakker og ikke rasfarlig terreng. Det er lett å gå også for de med liten langrennserfaring, og for de spreke er det enkelt å sluke mange kilometer per dag.

Vår karavane på fire voksne og tre barn sklir rolig av gårde, med hyppige pauser, sola som skinner og et supert føre.

Dette er absolutt dagen for å prøve en topptur på Nevelfjell, en avstikker med rundt halvannen kilometer oppoverbakke, uten preparerte løyper.

Stikkordet er tilpasset og lav fart, og selv på skavlete snø viser dette seg fullt overkommelig både med tung pulk, og for en seksåring.

Foran oss ser vi en lang rekke mennesker er på tur oppover foran oss, både i racingdresser, bobledresser, barnehagedresser og gamle nikkers.

Dette er fjellet alle kan klare.   

IMG_1543
ALLE SKAL MED: Turen til Nevelfjell er overkommelig for alle. Og etter en relativt liten ski-innsats, får du en stor utsikt fr 1089 moh. Foto: Øyvind Wold

Noe vi umiddelbart legger merke til, selv som rimelig bortskjemte fra Nordmarka i Oslo, er løypekvaliteten rundt Nordseter. Dobbeltspor med bred skøytetrase i alle retninger, lekre og nypreppede hver morgen.

Akkurat det som gjør at du kommer deg opp litt ekstra tidlig for å nyte ferske skispor. Her er ikke bare løypekryssene skiltet på vanlig måte.

Det er også satt opp store kart i de fleste kryss, med sirkel som viser hvor du befinner deg, og avstander videre til alle større løypekryss.

Det blir knapt nødvendig å bruke medbragt kart og det er veldig lett å endre eller forlenge en planlagt tur. Sist, men ikke minst, blir det nesten umulig å gå seg bort. 

Turens største overraskelse for vår del er ikke å finne en liten bu på Neveltoppen, men derimot å oppdage en helt suveren utsikt i alle retninger.

Fra den relativt beskjedne høyden 1098 meter over havet, ser vi både Norefjell, Jotunheimen, Rondane, Hedmarksvidda og Rendalssølen.

Siktlinjene er på det lengste over 120 kilometer. Her er det snakk om stor belønning for en begrenset ski-innsats.

Vår rundtur via Raudtjernet, Løvisåsen, Nevelvann, Nevelfjell og Nordseter ble på rundt tretten kilometer, et perfekt lite fjelleventyr for små skiløpere.

Bøygen her er egentlig starten, med en kilometer slak motbakke østover mot Nordseterfjell. Turen avsluttes med en lang slak nedkjøring.

Nordseter

Skjermbilde 2016-02-04 13.27.43

Nordseter
Nord for Lillehammer, mellom Sjusjøen og Hafjell, finner du Nordseter. Dette er et fint utgangspunkt for både små og store langrennsturer, og du finner flere fine runder.
Reise dit: Med bil kjører du E6 til Lillehammer, derfra Nordseterveien til Nordseter (12 km).
Kollektivt: Tog/buss til Lillehammer, derfra fem daglige bussavganger til Nordseter.
Mer info: visitnordseter.comnordseter.no
Prepareringsstatus: www.skisporet.no/hedmark/sjusjoen