Bjorli er et snøsikkert sted midt mellom fjell og fjord, med togstasjon på 574,4 moh. Glem for all del ikke å ta med ski, for her starter vintersesongen tidlig. Her får du åtte forslag til langrennsturer på Bjorli.
BJORLI: Vinteren pleier å komme tidlig på Bjorli, til glede for alle skientusiaster Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 6 minutter
For mange er Bjorli forbundet med en skiheis og en bensinstasjon langs E136. Men sannheten er at Bjorli året rundt er et eldorado for friluftsaktiviteter og opplevelser.
Bjorli ligger midt mellom Dombås og Åndalsnes, der hvor Rauma-banen og Europaveien stuper ned mot Romsdalen. I vest ligger Reinheimen og i øst er Dovrefjell.
Langrennsløyper for alle
Langrennssesongen starter normalt tidlig på Bjorli. Hit kommer også skiklubbene i regionen for å ha de første treningene på snø.
Det fleste av de åtte merkete langrennsløypene på Bjorli tar utgangspunkt i skisenteret, eller fra parkeringen på motsatt side av Europaveien for bensinstasjonen.
Tidlig på sesongen, før det er nok snø til å tråkke skispor fra Europaveien, må man kjøre inn veien mot Råna (flyplassen) og ta vestover til parkering ved Sygardsløypa.
Sygardsløypa
Lengde: To kilometer
Høydemeter: 30 meter
Sygardsløypa er en runde på ca. 2 kilometer, som har både kunstsnøproduksjon og lys.
Kunstsnøen ligger på drenert og barket underlag og her starter skisesongen for mange.
Sygardsløypa kan ofte by på trikkeskinner allerede fra oktober, med to klassisk-spor og skøyting.
Løypa går motsols, og den preppes alle dager i sesongen. Det er en kupert løype med flere små kneiker, som gjør den fint egnet til intervalltrening.
Sygardsløypa har en gapahuk på høyeste punkt.
Det er lys til klokka 22 hver kveld i sesongen.
Ved nok snø kjøres også en sløyfe på cirka 600 meter på jordet mellom parkeringen og Sygardsløypa, som er nærmest flat og godt egnet for små barn.
Bakkeløypa
Lengde: 4 km
Høydeforskjell: 70 meter
Denne firekilometersrunden har to klassisk-spor og skøyting, som preppes alle dager. Bakkeløypa er en flatere treningsløype med jevne stigningspartier i begge retninger.
En fin familietur med noen snille nedkjøringer som har god plass.
Bakkeløypa ligger i forlengelsen av Sygardsløypa, og kan fint kombineres med denne.
Brøstdalen
Lengde: 9 kilometersrunde (14 km ved start/slutt ved Europaveien).
Høydemeter: 250 meter
To klassiskspor og skøyting. Preppes torsdag-søndag.
Runden gås motsols
En noe kupert, men ganske lettgått løype, som starter ved parkering langs Europaveien, eller Sygardsløypa og følger første del av Bakkeløypa.
Halvveis til toppen av Bakkeløypa tar Brøstdalen-løypa av mot høyre og går i idyllisk skogsterreng mot Brøstdalen og gapahuken Kårebu (5,5 km).
Rundløypa går videre fra Kårebu tilbake til toppen av Bakkeløypa (3,5 km) med to parallelle løyper.
Turen kan også kombineres med resten av Bakkeløypa – eller Rånåkollen, om man tar høyre ved Kårebu.
Rånåkollen
Lengde: 14 kilometer
Høydemeter: 250 meter
To klassisk-spor og skøyting som preppes i helgene
Gås motsols.
Dette er en populær rundtur som slynger seg rundt Rånåkollen (1160 moh).
Løypa starter ved jernbanestasjonen eller fra Bjorli Skianlegg (Sygardsløypa), og følger første del av Bakkeløypa, til toppen. Derfra videre til Kårebu på en av de to parallelle løypene.
Fra Kårebu dreier ruta rett sørover, og kommer opp i litt åpent jordbrukslandskap som kan være vindutsatt. Derfra er det flatt og nedover tilbake til Sygardsløypa.
Rundløypa er lettest å gå mot klokka, men har lettest nedkjøring ved å gå med klokka. Dette kan være greit ved hardt føre.
Turen kan også bindes sammen med første del av Brøstdalen, og blir da 18 km og 300 høydemeter totalt.
Med utgangspunkt i skisenteret på østsiden av Europaveien, har man tilgang på følgende løyper:
Morkenløypa
Lengde: 8 kilometer
Høydemeter: 100 meter
2 klassiskspor, preppes i helgene.
Gås motsols.
Morkenløypa går østover fra Bjorli skisenter, og passerer Vetlegrenda. Dette er en av de mest populære turløypene, og den som er regnet som den letteste turen.
Turen går i flatt skogsterreng, med litt stigning opp mot Morken-gårdene.
Siden løypa går gjennom flere hyttefelt, er det flere vegkrysninger skiløperne må være oppmerksom på.
Noen bratte svinger på vei ned fra det høyeste punktet, som kan være utfordrende å kjøre på ski ved hardt føre. En rundløype som er lettest å gå mot solens retning.
Einbuløypa
Lengde: 9 kilometer
Høydemeter: 150 meter
Klassisk-spor og skøyting, preppes i helgene.
Einbuløypa er en rundløype som kan gås begge retninger. Det er solvendt og kupert løype øverst i skoggrensa, og stort sett godt skjermet for vind.
Løypa starter øverst i Kongleberget hyttefelt og går i flatt/lett kupert terreng overfor Einbu-gardene til Sør-Einbusåa.
To tilkomstløyper til Einbuløypa fra skisenteret er under opparbeiding, en fra bunnen av heisen og en fra halvveis i alpinbakken Bjorlikrusen.
Ved start/slutt i Kongelberget hyttefelt blir turen litt lengre, 12 km og 250 høydemeter.
Nystuguberget
Lengde: 8 km
Høydemeter: 180 meter
Klassisk og skøytespor.
Denne løypa preppes i helgene, men ikke ved uvær. Ved ekstra kaldt vær blir den prioritert.
En rundløype som anbefales å gå med solens retning. Denne løypa er noe kupert, men likevel lett. Den ligger også i solsiden, og er ganske skjermet for vind. Utsikt over Bjorli og mot Romsdalen fra Nystuguberget får du der løypa snur.
Fjelløypa
Lengde: 18 km
2 klassisk spor og skøyting.
Preppes fra vinterferien og ut påsken.
Utsatt for vær og vind.
Flott høyfjellstur, godt egnet rundt påsketider.
En flott rundløype i fjellet som tar utgangspunkt i å bruke skiheisen til fjells, til toppen av T-kroken Fjellheisen, på Bjorlihøgda på 1250 moh.
Fra toppen av Fjellheisen går Fjelløypa innover i flatt høyfjellsterreng, dreier først vestover så videre sørover, og kommer ned via Bøvervatnet, og ned svingene til bunnen av skianlegget.
Til sammen er dette en 18 kilometers tur, inkludert skiheisen. Eventuelt kan den gås motsatt vei, ved å starte med lange motbakker som slynger seg opp de samme svingene fra bunnen av dalen, og videre rundt til toppen av Fjellheisen, da omtrent 14 km og 750 meter stigning. Løypa er merket med kvist i fjellet.
Man kan også kombinere denne med Einbuløypa, eller starte turen ved Søreinbu rett øst for Bjorli, og gå opp nordover til første del av Einbuløypa og videre opp Kongelberget til toppen av Fjellheisen.
Dette er en forholdsvis ny trasé, og innebærer 10 kilometer motbakke med drøyt 700 høydemeter.
Over Einbuløypa går denne løypa i åpent fjellterreng, og kan også være utsatt for vær og vind.
LØYPESTATUS
Per 28.12.20 er dette status:
Sygardsløypa veldig fine forhold Bakkeløypa veldig fine forhold Brøstdalen veldig fine forhold Nystuguberget veldig fine forhold Einbuløypa kun kjørt deler av løypa, fra Søreinbu Rånåkollen ikke kjørt Fjelløypa ikke oppkjørt Morkenløypa ikke oppkjørt
Bjorli Lesja Løypelag
Det er Bjorli Lesja Løypelag SA som er ansvarlig for løypene på Bjorli, og som legger spor i de knapt 100 kilometerne med merkede langrennsløyper, både i skogsterreng og på snaufjellet.
Visste du dette om Bjorli?
Omgitt av bølgende åskammer og fjell ligger den lille bygda 575 meter over havet, helt ved værskillet mellom innlandsklima og kystklima.
Med fjell både i vest og nord, har Bjorli et forholdsvis stabilt og tørt klima året rundt, med minusgrader fra oktober til april, og forbausende ofte klarvær om det er tåke og nedbør ute mot kysten.
Tross lite nedbør (ca. 400 mm årlig) får stort sett snøen ligge fra den kommer en gang i oktober, til den forsvinner i april/mai.
Ofte opplever Bjorli streng kuldeperiode rundt årsskiftet, og rekorden er fra januar 1982 da kvikksølvet krøp ned til 45 minusgrader (!).
Bjorli er et forholdsvis lite lokalsamfunn med bare 80 fastboende, men med omtrent 1500 hytter, mange av dem eid av sunnmøringer, som hver helg tar turen opp gjennom Romsdalen.
Hyttefeltene på Bjorli vokser seg stadig større og det ryktes nå om nye investeringer i milliardklassen på hotell, nye hyttefelt og utvidelse av skianlegget.
Tradisjonelt er Bjorli skisenter ett av de første skisentrene som åpner hver sesong, med 6 heiser og 11 nedfarter.
Mye takket være stor kunstsnøproduksjon i nedre del av skianlegget, som dekker 8 kilometer med løyper. Hver senhøst kryr det av ivrige alpinister som svinger seg rundt røde og blå plastrør, time etter time.
Klatreparken som ligger i bunnen av skisenteret er åpen året rundt, og passer for barn allerede fra tre års alder.
Slik kommer du deg til Bjorli
Tog: Bjorli stasjon (574,7 moh.) er tilknyttet retningen Oslo-Trondheim og Åndalsnes. Bjorli er endestasjon for turisttogene som går mellom Åndalsnes og Bjorli om sommeren.
Avstander med bil:
Ålesund – Bjorli: 170 km
Molde – Bjorli: 110 km
Lillehammer: – Bjorli 210 km
Oslo – Bjorli: 400 km
Trondheim – Bjorli: 250 km
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.