Hva nå, kong Vinter?

BLOGG: «Det er i motbakke det går oppover» er en klisjé som begynner å bli sliten i kantene. Forhåpentligvis gir den fortsatt mening.

Sist oppdatert: 26. februar 2014 kl 15.10
Disa, Henrik og Amelie kommer fra Stockholm og synes det var helt greit endelig å få oppleve "kollendimman". I Stockholm legges kunstsnø rundt slottet for at man skal kunne gå på ski, så de misunner oss skimulighetene vi har i Oslomarka.
Disa, Henrik og Amelie kommer fra Stockholm og synes det var helt greit endelig å få oppleve "kollendimman". I Stockholm legges kunstsnø rundt slottet for at man skal kunne gå på ski, så de misunner oss skimulighetene vi har i Oslomarka.

PER-ARNE ANDERSEN

09-59-50_lightboxorg

Etter å ha blitt målt i 227 km/t på ski nedover en fransk fjellside, flatet friluftslivet noe ut, men Per-Arne benekter at slikt henger sammen med alderen. Per-Arne livnærer seg som ingeniør, og er en altmuligentusiast som fyller året med friluftsaktiviteter som ski, stisykling, downhillsykling, padling, fjellturer og klatring. Han er en solid Jotunheimen-kjenner og har skrevet boka «På tur – Leirvassbu» (2012). Per-Arne blogger om turer og friluftsliv, og tar høyde for at det også kan bli andre uviktige ting som opptar ham i friluftshverdagen.

For i øyeblikket sliter kong Vinter i skikkelig motbakke. I store deler av vårt vakre land er det full vårløsning og det er lite som minner om at vi er inne i de mest sikre vintermånedene. Verst rammet er selvsagt de lavereliggende og kystnære områdene, og enkelte steder begynner fotballføret å bli i overkant dominerende. Så mens vi venter på at kong Vinter skal gjøre comeback, har vi som dyrker skia som eneste religion og som kjøpte bil i Ski bare for å få den skiregistrert, ikke noe annet valg – vi må leve etter klisjéen om at dette med motbakke og oppover er det eneste saliggjørende. Vi må rett og slett ty til de lengste og saftigste motbakkene for å komme oss tilstrekkelig opp i høyden, der det fortsatt er et vidunderlig vintereldorado.

Heldigvis har det kommet så mye snø på Østlandet, at det er mer enn nok å tære på i høyden. Alle de mest kjente skidestinasjonene melder om over to meter, så selv om vårvarmen slår inn der også, er det ikke noe fare med snøforholdene. Og matematikken er ganske enkel. Jo høyere opp du kommer, desto bedre er det. Tar du turen opp i høyfjellet, er det store mengder tørr og fin vintersnø. Det er altså fortsatt gode muligheter for en lang og fantastisk skisesong. I alle fall så sant kong Vinter tar til fornuften og vender tilbake om ikke altfor lenge.

Selv har jeg de siste dagene kun hatt anledning til å teste noen mindre motbakker. Det vil si bakkene opp til kollene i Nordmarka som ligger på 5-600 meters høyde. Men selv her var det massevis av snø og flotte skiløyper da jeg var der på tirsdag og onsdag (25. og 26. feb.). For skiglade Osloborgere er det derfor ingen grunn til å henge med hodet. Det er bare å smøre tjukt på – med klister altså – og legge ut på tur. Men selv etter at du har forsert de verste kneikene og kommet deg opp i høyden, må du regne med noen bare flekker, åpne myrhull og en god del skogsrester i løypa. Det kan derfor anbefales å droppe racingski og staver med aerodynamiske mikrotrinser. Og dropp forresten å gå over markavannene også. De er i øyeblikket forbehold fisk og eventuelt årstidsforvirret frosk. Enkelte steder har faktisk noen allerede sjøsatt de første endene også.

Med en viss usikkerhet om jeg skal ønske skitt fiske eller god skitur, velger jeg å tviholde på det siste.

Og om noen fortsatt skulle være i tvil: Det ER etter motbakke man når toppen.   

God tur:)

Publisert 26. februar 2014 kl 15.10
Sist oppdatert 26. februar 2014 kl 15.10
annonse
Relaterte artikler
annonse
FLYTTBAR BINDING fra Salomon
Rottefella-seier i Lagmannsretten

Rottefella-seier i Lagmannsretten

madshus race pro
Prisgunstig felleski

Test av Madshus Race Pro Skin

madshus redline
Blant årets beste felleski

Test av Madshus Redline Skin

fischer twin skin carbon pro
Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

test av felleski
Test av Salomon S/max 22/23

Test av Salomon S/Max eSkin 22/23

test av rossignol X-ium skate
Test av Rossignol X-ium Skate 22/23

Test av Rossignol X-ium Skate

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen