BLOGG: Endelig Marka-føre

Endelig fikk Oslomarka påfyll av puddersnø og kulde. Akkurat nok snø til å lage skispor og akkurat nok kulde til å gjøre isen på markavannene sterk nok til å bære vekta av ivrige skifolk.

Sist oppdatert: 31. januar 2014 kl 08.51
Skitur eller sykkeltur? I dag foretrekker jeg skitur.
Skitur eller sykkeltur? I dag foretrekker jeg skitur.

PER-ARNE ANDERSEN

Oslomarka er dekket av puddersnø og Gunnar Helle fra Skiforeningen bidrar til bærekraftig skisporutvikling.
Oslomarka er dekket av puddersnø og Gunnar Helle fra Skiforeningen bidrar til bærekraftig skisporutvikling.

Det er greit at trenden med fatbikes har gjort Marka til et sykkeleldorado hele året. Men vi med flere interesser enn bare sykkel, vil først og fremst ha skiføre om vinteren. Og så får vi heller ty til de nye fete sykkelvidundrene, dersom nøden blir for stor.

Siden jeg tilhører kategorien overivrig skientusiast, er jeg ikke blant dem som omfavner global oppvarming og heier på en fremtid med sommer hele året. Nei – jeg er av typen som utnytter skisesongen for alt den er verdt og jeg kjæler og koser med skiene mine hele året.

Så når himmelen endelig fyller luftrommet med dalende vinterglede, er jeg ikke vanskelig å be. Derfor ble det flere timer på ski allerede første kvelden. Alle som har forsøkt seg på skitur basert på den første snøen, vet at det ikke er all verdens skispor å få ut av 20 cm puddersnø. Og mange vil nok hevde at det finnes psykologer som har som jobb å behandle folk som tilbringer kvelden på en 300 meter lang preparert skiløype. Men til mitt forsvar vil jeg anføre at 300 meter toveis spor blir 600 meter til sammen, og dessuten er det lange ventetider på slik behandling.

Og i mellomtiden har Oslomarka fylt seg opp med både 40, 50, 60 og 70 cm snø – de øverste centimeterne så dunlette at den er av typen det går an å skremme bort. Så i helga ble det endelig årets første ordentlige skitur i verdens vakreste Nordmark.

Og i skrivende stund kan jeg rapportere om fantastiske skiløyper der det ligger grusvei under, mens det fortsatt er litt tynt ned plogebakker, på rufsete stier og skogsterreng ellers. Der kunne noe kvist og kvast stikke opp gjennom snøen. Så er du av den kresne typen med skiutstyr verdt en formue? La foreløpig de beste skiene stå igjen hjemme, og velg heller et par som tåler litt ufrivillig slip og tilførsel av grovstruktur.

På Skjennungstua traff jeg Gunnar Helle fra Skiforeningen som hadde sin første dag på jobb som medlemsverver. 18-åringen var ikke i tvil om at han hadde fått seg kremjobben. Omgitt av kremhvit snø, hyggelige folk, kakao og kanelboller, har jeg ingen vanskeligheter med å tro ham på det. Og for en som er opptatt av bærekraftig utvikling, ga det meg en påminnelse om at Marka trenger mer enn bare snø for at det skal bli skispor. Skiforeningens innsats setter i dobbel forstand spor. Så derfor er dagens oppfordring til Oslofolk egentlig to sider av samme sak. Bli medlem i Skiforeningen og kom deg ut i turterrenget ingen annen hovedstad har maken til.  

I øyeblikket er Marka forlokkede kald, hvit og vakker. God tur!

Publisert 31. januar 2014 kl 08.51
Sist oppdatert 31. januar 2014 kl 08.51
annonse
Relaterte artikler
annonse
FLYTTBAR BINDING fra Salomon
Rottefella-seier i Lagmannsretten

Rottefella-seier i Lagmannsretten

madshus race pro
Prisgunstig felleski

Test av Madshus Race Pro Skin

madshus redline
Blant årets beste felleski

Test av Madshus Redline Skin

fischer twin skin carbon pro
Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

test av felleski
Test av Salomon S/max 22/23

Test av Salomon S/Max eSkin 22/23

test av rossignol X-ium skate
Test av Rossignol X-ium Skate 22/23

Test av Rossignol X-ium Skate

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen