PER-ARNE ANDERSEN
Etter å ha blitt målt i 227 km/t på ski nedover en fransk fjellside, flatet friluftslivet noe ut, men Per-Arne benekter at slikt henger sammen med alderen. Per-Arne livnærer seg som ingeniør, og er en altmuligentusiast som fyller året med friluftsaktiviteter som ski, stisykling, utforsykling, padling, fjellturer og klatring. Han er en solid Jotunheimen-kjenner og har skrevet boka «På tur – Leirvassbu» (2012). Per-Arne blogger om turer og friluftsliv, og tar høyde for at det også kan bli andre uviktige ting som opptar ham i friluftshverdagen.
Det jeg husker aller best fra barndommen, er den hvite jula. Jo da, som unger flest gledet vi oss til Donald Duck-filmer på TV, julemiddag, pakker og alt annet som hørte jula til. Men lite kunne måle seg med gleden det var å komme seg ut i snøen første juledag for å prøvekjøre gavene. Om det var de nye skiene eller de nye skøytene, spilte mindre rolle. For min egen del er barneårene for lengst blitt historie, og jeg må holde meg selv med både ski, skøyter og annen moro. Men fortsatt er det ingen ting jeg ønsker meg mer til jul, enn nysnø og muligheten for å gå på ski første juledag.
Derfor var gleden stor da kulda kom sigende innover hovedstaden og det drysset 10 cm nysnø ned fra himmelen i siste lita før julehelga. Når i tillegg våre værmeldende venner varsler om supervær i hele juleuka, gir spørsmålet seg selv for oss med planer om hjemmejul: Kan det bli skiføre i Oslomarka akkurat som i gamle dager?
–Njatjakanskje – vetikkehelt!
Nå er kanskje ikke jula det rette tidspunktet å begynne å klage, men jeg gjør som jeg pleier – hopper i det med overmot. Det er nemlig noe som er dypt urettferdig i rettferdighetens høyborg. For når vi hører om at det på Vestlandet har falt to meter snø på få dager, så føler vi østlendinger oss utvilsomt litt snødiskriminert.
LES OGSÅ: Tanker i jula
Det er med bekymring vi registrerer stadig mer snøfattige vintre, og derfor har en del av skiutfordringen blitt å finne steder der vi kan utfolde oss med ren, tørr og kritthvit snø under skiene. I jula i fjor ble Hedemarksvidda og skiløypene på Løten redningen for meg og mange andre snøundertrykte østlendinger. Nå har man jo tradisjon på Løten for å produsere juleglede for voksne. Men at man på Løten også skal sikre Oslofolks skrikende behov for julskiglede, er av nyere dato.
En juleskitur i løypene på Løten kan anbefales. Nå er ikke Hedemarksvidda noe høyfjellsplatå, slik vi vanligvis forbinder med en vidde. Det er heller noe midt i mellom fjell og mark, og sånn sett får vi det beste av det beste i to skiverdener. Stedet kombinerer nemlig høyfjellets snøsikkerhet med markas atmosfære og nærhet. Derfor kan Hedemarksvidda i skrivende stund varte opp med gode snøforhold og superdupert preparerte skiløyper. Trikkeskinner for den som vi gå turen i klassisk stil, og brede, strøkne traseer for den som vil skøyte. Krydret med typiske markastuer og en gjestegård gir stedet oss den rette godfølelsen. Hedemarksvidda består av over 300 km skiløyper og fra høydedragene på ca. 750 meters høyde er det fantastsk utsikt i alle retninger. Området ligger ikke stort lenger unna Oslo enn de nordligste delene av Nordmarka, og sånn sett fullt ut mulig å besøke på dagstur. Det kan være verdt turen.
«Hedemarksvidda kombinerer høyfjellets snøsikkerhet med markas atmosfære og nærhet.»
Jeg skulle gjerne ha fortalt mye mer om hvor vintervakkert det i øyeblikket er på Hedemarksvidda, men nå begynner jeg å kjenne på presset. Som du kanskje har forstått så liker jeg å være tro mot gamle tradisjoner, og én av dem er å være ute i siste liten med julegavehandelen. Derfor må jeg snu meg rundt og komme meg av gårde. Deretter skal julekvelden nytes akkurat som i gamle dager, og som for de fleste andre innebærer det å fylle opp magasinene med både rask og langsom forbrennbar energi. Men det skal komme godt med. For på første juledag står det laaaaang skitur på programmet.
LES OGSÅ: Oslomarkas gull
Ønsker alle UTEfolk en strålende jul:)
PS! Sjekk forholdene på Hedemarksvidda på budor.no og i Oslomarka på skiforeningen.no. Lurer du forresten på skivemåten av Hedemarksvidda, siden Hedmark fylke skrives uten e? Du er i så fall ikke den eneste. Men Hedemarken er bare en liten del av Hedmark fylke, og derfor er skrivemåten forskjellig.