Farten tar seg opp

Unalakleet, Alaska: Selv om konkurransen har holdt på i over en uke er det etter at spannene kommer til Unalakleet farten begynner å ta seg opp.

Sist oppdatert: 15. mars 2016 kl 10.17
På vei inn til Unalakleet får Sigrid Ekran følge av to langrennsløpere, et sjeldent syn rundt Alaskas landsbyer. Foto: Kristine Nyborg
På vei inn til Unalakleet får Sigrid Ekran følge av to langrennsløpere, et sjeldent syn rundt Alaskas landsbyer. Foto: Kristine Nyborg

Hit kom lederne sent lørdag kveld og tidlig søndag morgen. Dallas Seavey kom inn til sjekkpunktet og satte i gang med å tømme sleden for alt han ikke trengte. Selv lommene tømte han mens han gjorde seg klar til å løpe den siste biten til Nome, omtrent 420 km. Han er kjent for å løpe sammen med hundene sine så de skal slippe vekten hans og sees ofte i løypa med en hånd på styret mens beina flyr i takt med bikkjene.

IDITAROD

Iditarod er et hundeløp som går gjennom Alaskas villmark. Det stopper i 23 landsbyer, sjekkpunkt, og på hvert sjekkpunkt kan kjørere sende opptil tre depot sekker med proviant til seg selv og hundene. Disse blir fløyet ut, da alle landsbyene har korte landingsstriper til småfly. Hver løper starter med 16 hunder og må ha fem hunder inn til mål. De kan sette igjen hunder på sjekkpunkt, hvor de blir tatt hånd om av veterinærer. Hvert sjekkpunkt har minst tre veterinærer som undersøker alle hundene når de kommer inn. Løpet er 1600 km langt og tar mellom 8-10 dager å fullføre og alle konkurrer likt på tvers av alder og kjønn. Fotojournalist Kristine Nyborg følger løpet for UTE. Les tidligere bloggposter her. 

– Brent Sass bekymrer meg ikke, men det gjør faren min, skal han ha sagt til innsjekkeren.

 Foreløpig ser det ut som det blir dobbel Seavey med enten far Mitch eller sønn Dallas på toppen, etterfulgt av Brent Sass. Nå ser det ut som Sass sitt team nekter å gå fra nest siste sjekkpunkt, White Mountain, hvor alle må ta en obligatorisk åtte timers hvile. Sass har kjørt et kjapt løp, og lå lenge i teten, men kanskje har hundespannet nå fått nok.

LES OGSÅ: Brutalt i Alaska 
SE FILM: Slik forbereder Sigrid Ekran seg selv og hundene til løp

Første nordmann bak er Joar Leifseth Ulsom. Han tok det rolig i første delen av løpet før han satte opp farten og passerte spann etter spann. Foreløpig ser det ut som en syvende plass med Ralph Johannessen ikke langt etter på en niende plass.

Robert Sørlie har falt litt lenger bak og ligger foreløpig på en 12. plass. Han reiste ut fra Unalakleet med et spann som heller ville dra på besøk i den lokale hundegården enn å dra videre over isen med Sørlie på slep. De kom seg ut til slutt og har passert flere sjekkpunkt siden med god og jevn fart.

Sørlie
Sørlie

LØPER FORAN: Robert Sørlie hadde litt problemer med å få spannet sitt ut fra Unalakleet, og måtte løpe foran så de ikke forsvant inn i en hundegård i landsbyen. Foto: Kristine Nyborg

Noen sjekkpunkt bak i løpet har Sigrid Ekran falt ned til en 25 plass. Hundene hennes trives best i kulda og med varmt vær har farten gått ned. Hun har sluttet å satse på en plass i toppen, og er nå opptatt av å komme seg til mål uten såre skuldre på hundene. Oppover isen mot Unalakleet stod smilet fra øre til øre solsteken.

 – Det er jo rene påskeværet, ropte hun mens hun kjørte forbi.

 Like etterpå kom to skiløpere opp langs siden hennes og de kjørte sammen inn til sjekkpunktet, et uventet syn i Alaska hvor skiløpere ikke er dagligdags.  

LES OGSÅ: Angst før start

vann
vann

VANN: Sigrid Ekran sørger for at hundene får nok å drikke når de kommer til Unalakleet etter en lang tur under stekende sol. FOTO: Kristine Nyborg

Like bak Ekran ligger et kobbel skandinaver. Foran er førstegangskjører Geir Idar Hjelvik som med Dallas Seavey’s B-spann har hatt nok med å stå på bremsen gjennom løpet. Han er etterfulgt av Ketil Reitan, en mann med sterke bånd til Alaska da kona hans kommer fra Kaktovik, en av landsbyene helt nord i staten. Der driver han et turselskap som lar folk få oppleve isbjørn på nært hold.

Etter løpet skal Kjetil Reitan og sønnen Vebjørn kjøre videre med slede og skuter hele veien hjem til Kaktovik, over 1000 km gjennom enda mer vinter, ødemark og over fjellkjeden Brooks Range. Bak Reitan kjører Dag Torulf Olsen foran svensken Mats Petterson og  nordmannen Lars Monsen.

LES OGSÅ: Slik holder du varmen

checkpoint
checkpoint

Unalakleet: Sjekkpunkt Unalakleet ved Beringstredet. Foto:Kristine Nyborg

Tirsdag natt lokal tid kommer mest sannsynlig en Seavey til mål, enten Dallas eller Mitch. De ligger nå med rundt åtte kilometer mellom seg og holder begge gjevn fart.

UTE er ved målsterken i Nome, og vil oppdatere norsk målgang i løpet av de neste par dagene.

Publisert 15. mars 2016 kl 10.17
Sist oppdatert 15. mars 2016 kl 10.17
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen