Slik holder du varmen

Ingen liker å være kald på tur. Det er mange knep du kan gjøre for å unngå å fryse når du er en hel dag ute.

Sist oppdatert 4. april 2018 kl 04.04
Hold varmen på tur
SÅ LAVT SOM MULIG: Med korte staver er det lettere å holde fingrene varme. Eller bedre, flytt grepet litt ned på staven, så du klarer å holde en normal framdrift. Foto: Marte Stensland Jørgensen

Å bli iskald på tær og fingre går lynkjapt på kalde dager, der kroppen egentlig jobber på høygir for å holde varmen. Mesteparten av dagen er du kanskje svett og varm, men stopper du opp forsvinner varmen raskt i de mindre viktige kroppsdelene.

Å bli utsatt for kald vind, pauser, frossen skiboks, iskalde ski, skospenner, eller tar av og på feller, bidrar til å å tappe deg for kroppsvarme. Det er jo helt unødvendig å fryse. Så, hvordan holder du deg varm på tær og fingre underveis?

1. HA KORTE STAVER 

Eller flytt grepet ned på de stavene du har. Jo lavere du holder hendene dine, jo mer varme kommer til fingrene. Du kan enten senke dem om du har teleskopstaver, eller du kan holde lenger ned på staven. Eventuelt kan du droppe dem, og feste de på sekken. 

Trenger du stavene dine i bratt terreng, senker du de så lavt du kan, og dermed holder du hendene lavere og de får mer blodtilførsel.

Om du sliter med kalde fingre er et godt tips å bruke linere – tynne ullvanter – som gjør at du slipper å ha ta hendene helt ute i den kalde lufta om du må ned i sekken, eller ta av deg de større vottene av andre årsaker. 2. FØR START: STÅ I DUSJEN/BADEKARET 

Skistøvler er som termoser. De holder det varme varmt – og det kalde kaldt. Sørg for å varme opp føttene godt før du tar på deg skoene. Stå i ankeldypt vann før du skal ut i skikkelig kaldt vær for å få blodsirkulasjonen opp – prøv, du merker forskjell! 

LES OGSÅ:  Slik velger du riktig sekk til toppturen

EFFEKTIVT: Ahh, bøtte med varmt vann. Foto: Marte Stensland Jørgensen
EFFEKTIVT: Ahh, bøtte med varmt vann. Foto: Marte Stensland Jørgensen

3. HA STØVLENE INNE I BILEN 

Kalde skisko forblir kalde om du ikke gjør noe drastisk. Legg aldri støvlene baki bagasjerommet, eller verre: I skiboksen.

Ha dem inne i bilen bilen, så lenge det ikke kommer i veien for bilsikkerheten. Du kan også putte en varm vannflaske oppi hver sko, eller sitt på skosålen om du kan ta dem ut. Elektriske varmesåler eller sokker er også en mulighet.

12-55-11_lightboxorg
12-55-11_lightboxorg

4.  TA KORTE PAUSER

På kalde skidager gjelder det å holde pausene på et minimum for å ikke bli kald. Ha planen klar for de korte stoppene, med solkrem, vannflaske, mat og snacks lett tilgjengelig i topplokket eller innerlomma.

Pausene bør holdes akkurat så korte at du ikke begynner å fryse igjen. Med en gang du kjenner det begynner å bli kjøligere, er det på tide å gå videre.

5. TA MED TERMOS

En termos med varm drikke på er gull på kalde dager. solbærtoddy, kakao, glühwein, te eller kaffe. Ta deg en kopp i hver pause, og du får en litt varmere stopp.

PS: Skrutopp er bedre enn pop-up-lokk, da sistnevnte kan fryse på de kaldeste dagene.

6. SKIFT KLÆR

På toppen tar du av den svette trøya du hadde på deg på veien opp, og bytter til en tørr som du selvsagt har med i sekken. Til og med om du tror at du ikke er særlig svett idet du kommer til toppen. Når du merker at du var litt klam likevel, er det mye verre å kle av seg.

Jenter: Bytt også bh, ellers blir det kaldt på puppene! Har du ikke ull-bh, er et triks å ta -bh-en utenpå ulltrøya, så får de både varme og støtte.   

7. GJØR GYMNASTIKK

Det høres kanskje ut som et billig triks, men undervurder aldri en god og spontan aerobic-økt. Må dere ha lengre pause hjelper det å ha en liten hoppe-danse-svinge armer-økt.

Lenge leve fot-sisten og OL-floka! 

8. HOLD DEG TØRR

Du må holde deg tørr for å være varm lengst mulig. Unngå å svette så lenge det er mulig, kle av deg et lag så snart du kjenner at du begynner å bli varm. Noen foretrekker å starte litt småkald, slik at det tar lengre tid før du begynner å svette. Mer behagelig er det å ta en teknisk stopp, der du letter antrekket så snart du begynner å bli for varm.

Nekter du å stoppe, så går det selvsagt an: Dra ned glidelåser og åpne ventileringsmuligheter i plaggene som har, putt eventuelt votter og lue innenfor (og sørg for at du ikke mister dem i fart).

 

9. BRUK VARME SÅLER

For noen kan det fungere med såler med innlagt varme. I skiskoene når du er på dagsturer fungerer dette helt utmerket. Du bare skrur opp varmen når det begynner å bli kjølig. Men pass på så du ikke blir svett!

10. GÅ PÅ DO!

Om du kjenner tissetrangen melde seg – ikke vent med å få det nødvendige unnagjort. Kroppen bruker energi på å holde urinen varm, og den kunne heller blitt brukt på noe smartere. Kvitt deg med det overflødige, du føler deg så bedre etterpå! 

Publisert 4. april 2018 kl 04.04
Sist oppdatert 4. april 2018 kl 04.04
annonse
Relaterte artikler
Testet: Lupine Blika RX4

Test av Lupine Blika RX4 Smartcore

Test av Åsnes Tinde

Test av Åsnes Tinde anorakk

anorakk i ull houdini lana woman test
Test av anorakker

Test av Houdini Lana Ws

Houdini Shelter Anorakk test
Test av Houdini Shelter anorakk

Houdini Shelter Anorakk test

sømhuset else holm
Miljøpris til systue

Miljøpris til systue

annonse
norrøna falketind -18
Test av vintersoveposer

Vintersovepose fra Norrøna

moonlight-bad-2000 test hodelykt
Moonlight Bright As Day 2000

Test av Moonlight Bright As Day 2000

Lupine Piko
Testet: Lupine Piko RX4 Smartcore

Test av Lupine Piko RX4 Smartcore

Fenix HP16R hodelykt test
Testet: Fenix HP16R

Test av Fenix HP16R hodelykt

marmot bantamweight sovepose
Testet: Marmot Bantamweight

Test av Marmot Bantamweight

vintergass primus randulf valle
Turplanlegging

Gass til vintertur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue