Den karakteristiske Dønnamannen er nok det mest kjente fjellet på Helgelandskysten, og utsikten fra toppen ut mot Lovund og innover mot De Syv Søstre kan ta pusten fra deg.
Når du ser Dønnamannen på avstand, ligner profilen hodet på en mannsperson som ligger og ser opp mot himmelen. Fjellet er blitt en meget populær topp å bestige og anbefales for alle som er klare for en utfordring. Du har nydelig utsikt mot De Syv Søstre på store deler av turen.
Sommerstid er det midnattsol. Å bestige Dønnamannen på kvelden er en mektig opplevelse. Du har sola med deg nesten hele veien. Vi startet kl. 22 en kveld i juni og var på toppen ved midnatt.
Toppen av Dønnamannen
Om du skal til Dønnamannen og kommer fra Sandnessjøen, tar du ferga over til Bjørn før du kjører mot Solfjellsjøen, der du etter hver ser skiltingen mot Breivika. Kommer du fra Herøy, parkerer du ved veien ved Einvika og går derfra.
Turen til Dønnamannen starter enten ved Breivika, på nordvestsiden av Dønnamannen, eller fra Einvika på sørvestsiden. Fra begge sider starter du med å gå omtrent én kilometer i flatt terreng langs sjøen til du kommer til Hagen. Herfra går stien forholdsvis bratt hele veien til toppen i delvis ulendt terreng. Fra Hagen går stien langs en bekk de første fire hundre høydemeterne, før du kommer opp på et platå.
Lenger oppe i fjellet deler stien seg flere steder, og det er skiltet til de ulike ansiktsdelene: Panna, Nesen, Leppa og Haka.
De aller fleste legger turen til Nesen, og det er her du finner Dønnamannen-skiltet. Mange legger også veien om Leppa, men du kan enkelt kombinere alle toppene om du har tid og overskudd av krefter. Om du har vært på Nesen og skal til Leppa av Dønnamannen, må du gå nedover i terrenget et kvarters tid før du ser den tydelige stien bort til Leppa.
Alle toppene er luftige med stup på enkelte sider. Vær særlig forsiktig om det har regnet, da det kan være glatt. Fallulykker kan skje på de aller fleste av toppene i den norske fjellheimen, og på Dønnamannen har det vært ulykker med både benbrudd og fatalt utfall, så vær forsiktig!
Hovedstien opp er tydelig, men pass på at du ikke havner på en av de andre sidene som tar deg mer bortover enn oppover. Gjør du det blir det mye klyving på slutten.
LES OGSÅ: 10 fjellturtips på Helgeland

Kart over dønnamannen
Norge, asså!

Turbeskrivelsen til Dønnamannen er hentet fra den nye boka "Norge, asså!". Hvor Hege Forfot er guide til 55 flotte turer i norsk natur. Mange av dem er lett tilgjengelige og egner seg for alle. Noen byr på ekstra utfordringer. Felles for alle er at du får fantastisk utsikt over hav eller fjord.
Dønnamannen
Høyde: 848 moh.
Vanskelighetsgrad: Krevende fottur
Lengde: 9km tur/retur
Stigning: 848 moh.
Tidsbruk: 4-5 t tur/retur