Den lokale fotografen Simon Fossheim har vært på Rødøyløva mange ganger. 

– Herfra kan du se helt bort til Lofotveggen i nord og Vega i sør på en klarværsdag. Fra toppen står du på en klippe som stuper rett ned til den kritthvite stranda nedenfor. Toppen er litt luftig så det sier seg selv at du bør være forsiktig, forteller Simon. 

Annonse

– Hvor starter vi? 

– Det er to steder å velge mellom. Mange velger å gå den korte, men også litt bratte oppstigningen som starter fra Klokkergården. Det som er fint er at nå er det satt opp en sherpa-trapp langs det bratteste partiet, som gjør turen mye mer tilgjengelig. Fra Smiholmen øst på øya er turen lengre i avstand, men lettere hvis du vil unngå bratt terreng. Uavhengig av hvor man starter er det omtrent en time - halvannen å gå opp.

– Hvordan kommer vi oss ut til Rødøya?  

– Du er avhengig av båt, ferge eller hurtigbåt. Ferga går fra Kilboghamn og Jektvik. Hurtigbåt kan du ta fra Bodø, Ørnes, Tonnes, Nesna eller Sandnessjøen. Det er få daglige avganger, så planlegg god tid slik at du ikke mister siste båt tilbake. Har du båt, så kan du legge til ved Klokkergården ved foten av fjellet. Et godt tips hvis man reiser med offentlig transport er å ta med sykkel på båten. Stien opp til fjellet starter rundt 2,5 kilometer fra kaia. Ellers er resten av øya perfekt å utforske på sykkel etter turen.

TOPP UTSIKT: Drar du kjensel på fjellene langt der ute? Foto: Simon Fossheim

– Hvor mye tid bør vi sette av? 

– Selve fjellturen går unna ganske fort. Tre timer tur/retur kan de fleste beregne. Men utsikten er så fantastisk at det er vanskelig å gå fra den, så beregn minst en halvtime ekstra for å nyte utsikten.  

– Av alle fjell på Helgeland, hvorfor er Rødøyløva verdt et besøk? 

Selve fjellturen er ganske behagelig og utsikten er uslåelig, men hele Rødøya i seg selv er verdt å oppleve. Man bør ta første båt ut og siste båt tilbake, for etter fjellturen er det mye igjen å utforske. Ved foten av fjellet (hvis man starter på Klokkergården) går det en sti to kilometer vestover rundt fjellet. Her kommer man til en rekke strender med kritthvit strand. Storsanden, den største av strendene ligger rett under fjellet og er tilrettelagt med solsenger, volleyballnett, grillhytte, dusj og vannkran. 

– Hvorfor er ikke Rødøyløva mer kjent? 

– Det er ikke lett å si. Det er ofte de høyeste, mest utfordrende fjellene som får mest oppmerksomhet. Rødøyløva er verken særlig høy eller utfordrende i forhold til andre fjell på Helgeland, men belønningen på toppen er minst like bra. 

– Hvem kommer vi til å møte på turen? 

– Du vil møte mange trivelige lokale folk. Både på Hurtigbåten, som brukes daglig av innbyggerne på øya, men også på fjellet vil du møte trivelige lokale. Min erfaring er at man alltid møter en lokal legende på toppen som har gått turen hundrevis av ganger og har lyst til å fortelle deg navnet på alle de 2-300 fjelltoppene vi ser fra toppen. Det er heller ikke umulig at du møter en gruppe som tar snarveien ned, Rødøyløva er populær for basehoppere.

GODT SKILTET: Velg og vrak i tilbud. Foto: Simon Fossheim

– Kan du nevne noe som bare finnes på Rødøya?

– På vei fra kaia går du forbi Norges eneste bamsemuseum.

– Uskrevne regler som turister bør vite om?   

– Ta vare på naturen, ikke plag reinsdyrene der de beiter, la andre folk få komme til. Alle vil legge seg ved kanten å se utfor stupet slik som på Preikestolen, så ikke okkuper toppen for lenge. Del sjokolade med de du møter på toppen. 

– Etter turen, hva gjør vi?

– Fiskesuppa på Klokkergården er fantastisk! Ta turen bort på stranda rett under stupet.