Fjellet kaller. Hvitkledde vidder, mektige fjell, lengre og lysere dager. Men hvor skal du dra? Vi har plukket ut ti fantastiske fjellskiturer som er verdt å vurdere som vårskitur.

Annonse

Ryfylkeheiene på langs

Tid: 5 – 8 dager
Rute: Haukeli – Holmavann - Bleskestadmoen – Krossvann – Storsteinen – Ådneram
Merket rute: Ja

Ryfylkeheiene på langs er en ekte påskeklassiker og gjennomfører du denne turen i høysesong må du like å være sosial. Hyttenettverket i området er stort. Hvis du har nok tid trenger ikke de 14 milene denne turen tilbyr være spesielt krevende. Men vi er på vestlandet og terrenget blir mer kupert
jo lengre vi beveger oss fra Hardangervidda. Når du først har bestemt deg for å gå denne turen er logistikken enkel. Fra Stavanger går det ekspress- buss til Haukeliseter. Og fra Ådneram, en drøy time fra Stavanger, kan du arrangere henting, eller ta snøbussen hjem.

LES OGSÅ: Påsken er for lengst forbi – tid for tur

På turens første etappe, Haukeliseter til Holmevann, må du ta en vurdering om det er trygt å gå snarveien igjennom turistskaret. Dette er ei skikkelig terrengfelle skulle det gå skred. DNT kvister ikke lenger gjennom Turistskaret på grunn av skredfaren. Det kan være ok å overnatte på Holmevann for å gå direkte til Krossvann neste dag. Nesten alle hyttene er selvbetjente, så du kan slippe unna med ganske lett sekk. Men tross luksusen med lett sekk og varme hytter er dette en høyfjellstur hvor du kan risikere at turen hjem går mer på hjemlengsel enn faste holdepunkter.

Til deg som vil gå lengre på ski: Haukeliseter – Ådneram er også en perfekt forlengelse av Hardangervidda på tvers.

Hardingvidda_crop_660

KITING: Hardangervidda byr også på praktfulle kite-muligheter. Med kite kan du krysse over hele på en dag. Eller kanskje på fem, om vinden uteblir. Foto: Sandra Lappegard.

Hardangerjøkulen - Simadalen

Tid: 3 dager
Rute: Finse – (Hardangerjøkulen) – Demmevasshytta - Simadalen
Merket rute: Nei

Hardangerjøkulen er kanskje Norges mest tilgjengelige isbre, med sin korte tilkomst fra turisthytta på Finse. Breen har eget 17. mai-tog og hytte på toppen, Jøkulhytta. Men turens start- punkt på Finse kan du bare nå med tog (eller ski) fra Haugastøl om vinteren. Etter en natt på Finsehytta 1222 går turen over Finsevannet og mot Hardangerjøkulen. Etter en spektakulær kryssing av jøkulen er dagens mål Demmevasshytta. Hytta, som ofte er omtalt som turistforeningens juvel, ligger på ei fjellhylle ved brearmen Remdesdalskåkji. Her har utallige fjellsportere fått brekurs.

På Demmevasshytta finnes et veldig spennende fjellbibliotek, og hytta rommer mye historie som anleggsbrakke i forbindelse med reguleringen av Demmevann. Hvis du går denne turen på våren, blir den tredje dagen kontrastenes dag. Fra 1300 meter over havet forlater du vinterlandet og turen går bratt ned mot Hardangerfjorden og grønne Simadalen. Hvis du er heldig treffer du fruktblomstringen på sitt vakreste. For å komme tilbake til utgangspunktet på Haugastøl må du på forhånd ha plassert en bil i Simadalen, treffe på bussen i Eidfjord eller ta taxi.

Se video fra 17. mai-feiring på Finse i 2014:

Opp og ned i Stølsheimen

Tid: 3-5 dager
Rute: Vikafjellet – Sendedalen – Torvedalshytta – Kvitanosi – Volahytta – Tvindestølen – Løna- horgi – Hanguren – Voss
Merket rute: De viktigste rutene i området kvistes til påske.

En morsom og fin tur i noe av Vestlandets fineste og mest kuperte terreng. Bakkene er ikke lange, men akkurat passe til at du får frem svetteperlene, og til at selvtilliten kan krones med et godt smil i det du når toppen. Dagsturene er ikke for lange, og kan gjennomføres av de fleste. Hyttene er stort sett selvbetjente med unntak av intime Tvindestølen som er ubetjent. Sistnevnte er absolutt verdt et besøk, enten på dagstur eller som overnattingssted. Den vil gi et minne for livet.

Ligger skodda lavt og sikten er minimal, bør ruta mellom hyttene vurderes nøye. Vinterstid blir det fort bygd opp små skavler og fonner som fort fanger deg om du ikke er godt kjent med kart og kompass. De koselige hyttene gir deg fjelets ro, og ofte har de god plass siden altfor få besøker dem vinterstid.

Mellom Torvedalshytta og Volahytta kan ett av høydepunktene på turen oppleves: Kvitanosi, med sine 1433 meter, ruver majestetisk i landskapet med sin hvite topp. I50 kilometers omkrets kan du se den hvitkledd både sommer som vinter.Det gjorde dessverre ikke et tysk militærfly, som 26. desember 1942 styrtet på toppen. Fire mennesker omkom, to personer overlevde. De klarte å ta seg ned de fine nedkjøringene fra toppen, og kom i kontakt med folk etter flere timers kamp i snøen. En god ting å vite i området er at om været eller tidsklemma forkorter turen, er ikke sivilisajonen og offentlig kommunikasjon lengre unna en 3-4 timer uansett hvilken hytte du befinner deg på.

Hva skal man pakke i sekken på tur? Sjekk denne episoden av På lag med fjellet:

Jotunheimen Vest

Tid: 3-5 dager
Rute: Fondsbu – Olavsbu – Leirvassbu – Krossbu – Skogadalsbøen - Fondsbu 
Merket rute: Ja

Dette er en tur som inviterer til toppstøt på noen av de flotte 2000-meterstoppene som ligger langs ruta. Sånn sett kan denne turen gjøres som en form for Haute Route i Jotunheimen. Dersom man ønsker å holde seg nede i dalene langs den kvistede skiløypa, kan turen fint kortes ned med én til to dager. For gode skiløpere kan de planlagte dagsetappene virke noe korte, og det vil derfor være mulig å slå sammen noen av disse. Eventuelt kan man legge inn noen alternative ruter for å oppleve enda mer av det alpine terrenget.

Jotunheimen har et rikt utvalg av turisthytter og kvistede skiløyper, så kombinasjonsmulighetene grenser til det uendelige. Her kan man få testet ut kondisjon og styrke, og utfordre seg selv ned heftige utforkjøringer. Fra Krossbu til Skogadalsbøen går det over 300 høydemeter nedover. Dette blir en kort og avslappende dag på ski, men med noen krevende svinger når det nærmer seg Skogadalsbøen. Turen mellom Leirvassbu og Krossbu går over et band og en isbre på ca. 2000 meters høyde. Nedover til Krossbu er det 800 høydemeter, så her er det bare å stå støtt på skiene og nyte livet som høyfjellsskiløper.

13-30-00_ordinary_1120

HØGRUTA: Jotunheimen kan også by på en femdagers topptur i hjertet av Jotunheimen. Dette bilde er av Andrea Binning i god fart nedover deilig pudder. Foto: Christian Nerdrum

LES OGSÅ: Påsken er for lengst forbi – tid for tur

Lang dagsferd - Leirvassbu

Tid: 11-14 timer
Rute: Leirvassbu – Galdhøpiggen – Leirvassbu 
Merket rute: Kun delvis

Denne turen er en klassiker, og blir sett på som en av landets mest spektakulære fjellskiturer. Den går over fem isbreer, tre band og gjennom den berømte Porten som ligger mellom Galdhøpiggen og Veslepiggen. Turen er både flott, lang og krevende, så mange velger å spare den til en godværsdag. Turen går i den høyeste delen av Jotunheimen, så dette er landets høyest beliggende fjellskitur. For å komme opp til Porten, må man forsere en 40 grader bratt renne.Turen krever derfor stabile snøforhold og det kan være smart å ta med stegjern og isøks.

SE OGSÅ: Fjellskiskolen (EP 3) - Valg av ski

Mange velger å avlegge Vakkerbandet et besøk på vei tilbake. Vakkerbandet bærer sitt navn med rette og tilbyr fantastisk utsikt utover de berømte Smørstabbtindene. Uansett om man avlegger Vakkerbandet et besøk eller ikke, er turen omringet av vakkert alpint landskap. Ønsker man å la kameraet gå varmt, er det nok av skrytemotiver å velge mellom på denne turen. Mest spesiell er Skardstinden og Nåle som med 2372 meters høyde skyter opp fra Storjuvbreen som et massivt kunstverk. Tilbake på Leirvassbu blir du alltid møtt av et blidt og trivelig vertskap, og én ting kan jeg love: etter en så lang dag på ski smaker det utrolig godt med en varm dusj, god mat og noe forfriskede i glasset.

STORSLÅTT: Jotunheimen i vinterdrakt og vårsol er en uslåelig kombinasjon. Her stikker Skardstinden og Nåle opp av Storjuvbreen. Foto: Per-Arne Andersen

Rondane-runden

Tid: 4-6 dager
Rute: Mysuseter - Rondvassbu - Dørålseter - Bjørnhollia - Rondvassbu – Mysuseter

Rondane består av mange markante daler, og hyttene ligger lett tilgjengelig. Det er heller ikke så langt eller vanskelig terreng mellom hyttene. Denne ruta er en klassisk rundtur, som også passer for barn fra omtrent 12 år. I påsken er hyttene betjente. Før og etter påske er flere av hyttene selvbetjente. Dette er en lett til middels krevende tur.

SE OGSÅ: Ta med barna på tur!
 

  • Dag 1: Turen starter fra Mysuseter og går gjennom hyttefeltet oppover mot Spranget. Herfra ser du innover mot Rondanes fjelltopper, flere av dem over 2000 meter. Turen inn til Rondvassbu tar halvannen til to timer å gå.
  • Dag 2: Fra Rondvassbu setter du av gårde nordover i Rondvassdalen og Bergedalen mot Øvre Dørålseter i relativt flatt terreng.
  • Dag 3: Denne dagen går turen inn i Langglupdalen mellom Rondeslottet og Høgronden. Her er det fantastisk utsikt. Du kommer etter hvert ned i bjørkebeltet og til Bjørnhollia. Etter en god middag og en god bok i peisestua tar man kvelden.
  • Dag 4: Illmanndalen ligger klar for å tilby deg en fin tur over til Rondvassbu.
Paaskestemning-paa-turisthyttene_crop_980

PÅSKE: Det er ganske så idyllisk på Rondvassbu ved påsketider. Foto: Øystein Gården

Tafjordfjella på langs

Tid: 4 dager
Rute: Brøste – Pyttbua – Veltdalshytta – Danskehytta – Grotli
Merket rute: Ja før og i påsken
I Tafjordfjella finner du det største fjellskiområdet på Sunnmøre, med hytter som er undervurdert av mange. De ligger blant bratte vestlandsfjell i vest, slakere fjell i øst og vidder i sørøst. Puttegga er områdets høyeste topp på 1999 moh. I nord henger området sammen med Romsdalsfjella som er bratte og ville. Også her er det flere merkede ruter og en overnattingshytte. Mot øst glir Tafjordfjella over til Reinheimen nasjonalpark som strekker seg langt nedover Ottadalen.

Start ved Brøste i nærheten av Bjorli og følg veien inn til Tunga, der kvisteløypa starter. Følg løypa inn til den selvbetjente hytta Pyttbua, som ligger rett ved toppen Puttegga (1999 moh.). Neste dag følger du kvisteløyper fra Pyttbua videre sørvestover mot den selvbetjente Veltdalshytta. Rett i nærheten finner du den legendariske Fieldfarehytta som er verdt et besøk når du er i traktene. Turens lengste etappe går fra Veltdalshytta til Danskehytta. Når du først er framme ved Danskehytta har du to gode hytter å velge mellom. Bruk gjerne sikringshytta på vinterstid, da den er mindre og dermed lettere å fyre opp. Den fjerde dagen har du sjarmøretappen foran deg, ned til Grotli. Her kan du enten toppe turen med ei natt på hotell, eller du kan hoppe på en buss sørover eller vestover.

foto_ida-sollie

VÆR BEREDT: Husk at du er ikke garantert sol, blå himmel og god sikt. Været skifter fort i fjellet. Legg opp turen etter evne, og gjør den trygg. Alle ansvarlige fjellskifolk skal ha med seg sikkerhetsutstyr på tur. Foto: Ida Sollie

Klassikeren i Sylan

Tid: 4 dager
Rute: Nedalshytta – Sylstationen - Blåhammarstugan – Storerikvollen - Nedalshytta 
Merket rute: Ja

Middels krevende tur i kupert terreng, populært kalt Firkanten. Turen går både på svensk og norsk side, og du får sett det majestetiske Sylmassivet fra alle kanter. Firkanten er like fin å gå vinter som sommer, for eksempel som påsketur. Alle dagsmarsjene er permanent vintermerket. Det er ikke brøytet veg inn mot hyttene og du må derfor påregne en ekstra dagsmarsj inn til starthytta.

Den 17 km lange vintermerkete løypa inn til Nedalshytta og opp til Stugudal er å anbefale. Ellers er det mulig å leie skutertransport. Returen anbefales gjennom Skardøra i Skardørsfjella sør for Sylmassivet med flott nedkjøring fram mot Stugudalen.

  • Dag 1: Turen kan starte både fra Storerikvollen og Nedalshytta. Denne turbeskrivelsen tar utgangspunkt i Nedalshytta, og vi anbefaler å dra inn til hytta om ettermiddagen/kvelden for «å være i fjellet» dagen før første dagsetappe. Turen fra Nedalshytta til den betjente hytta Sylstationen (men bare med salg av proviant) på svensk side (eid av Svenska Turistföreningen - STF) går sør og øst for Sylmassivet om Ekorrdörren. Flott innsyn i massivet på turen fram mot «stationen». Tid: Ca. 6 timer.
  • Dag 2: Andre dag er det lettgått videre fram til Blåhammarstugan, som tilhører den svenske turistforeningen (STF), om lag 5 timers gange fra Sylstationen. Hytta ligger høyt og fritt og kan ses langt der framme. En kort ettermiddagstur opp til den flotte utsikten fra toppen av Blåhammaren anbefales.
  • Dag 3: Turen går til den betjente hytta Storerikvollen, over på norsk side igjen. På hele turen ned til hytta er det en vid utsikt framover mot Sylmassivet og Esandsjøen. Grensa passeres ved Enan. Beregn omtrent 5 timer på denne turen.
  • Dag 4: Siste dagen er det en 6-7 timers tur tilbake til Nedalshytta, delvis i trivelig bjørkeskog, langs tørre flyer og noen fuktigere passasjer. Noen våte partier er klopplagt. Når snøen smelter i liene, kan det være fuktig innunder Sylmassivet. Nyt den flotte utsikten fra Nedalsklumpen rett før nedstigningen til hytta! Adkomst: E6 til Stjørdal, Rv 705 til Stugudal.

Nedenfor kan du se episoden av Fjellskiskolen som gir en god innføring av skifeller til fjellskia.

Villmark i Børgefjell 

Tid: Det er opp til deg 
Merket: Nei

Børgefjell er et fantastisk villmarksområde på fylkesgrensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland. Fjellområdet er ikke så stort i utstrekning, men det anbefales å ta med fiskeutstyr eller toppturtanker, da går det fort en uke. Børgefjell er preget av de spissere tindene i vest, og et mer åpent landskap mot øst. Fjellene fortsetter inn i Sverige, og turen kan forlenges den veien. Kvigtind (1699 moh) er den høyeste og mest kjente toppen i området.

Det er ingen fungerende hytter inne på fjellet, men flere av innfallsportene har hytter som kan benyttes. Inne på Børgefjell er det telt, kart og kompass som gjelder. Kommer du fra Røyrvik i sør er det naturlig å starte ved Namsvatnet mot Viermadalen. Viermahytta ved inngangen til dalen og er eid av Røyrvik fjellstyre. Kommer du med tog kan du gå av ved Majavatn eller Svenningdal og ta en taxi inn i Simskardalen. Her ligger det en åpen Statskoghytte til benyttelse. Det er også mulig å starte turen i nord fra Susendalen.

Norges-nasjonalparker-paa-80-dager_lightboxorg12

SNØSMELTING: Vår i Børgefjell nasjonalpark. Bildet er fra da Gjermund Nordskar og Wenzel Prokosch besøkte alle Norges nasjonalparker på 80 dager.

   

Helgetur i Indre Troms

Tid: 3 dager
Rute: Rognli – Gappohytta – Rostahytta – Innset 
Merket: Nei

Selv om du bare har en helg til rådighet, er Indre Troms godt innen innen rekkevidde. Dette er en rute på ca. 41,5 kilometer, som det ofte kjøres skispor i populære perioder, men som også er vanlig som fjellskitur. Det er som regel kjørt skuterløype fra Rognli, men husk å ta av mot Gappo når du kommer over skoggrensa.

 

Gappohytta ligger helt opp mot svenskegrensa, på ca. 700 meter. Dag to er den mest krevende etappen, så beregn den som dagsmarsj. Du kan stort sett følge sommerruta, men terrenget er kupert, så vær obs på bekkedaler og skrenter fram til Rostahytta. Dag 3 er en enkel søndagstur ut Rostadalen til Innset. Det er beskjedent med kollektivmuligheter, så her kan det være fint å ha en bil stående. Ankomst til Rognli: Ta av fra E6 ved Hatteng, og kjør inn Signaldalen til Rognli.

Pulktips fra Aleksander Gamme: