Test av smørefrie Fischer Jakt Crown

Fischer Jakt Crown er fjellski uten stålkant som har bra bæreevne. Men de er litt framtunge.

Sist oppdatert: 24. mars 2017 kl 21.48
Fischer Jakt Crown
Fischer Jakt Crown
Fischer Jakt Crown

Mål: 98-69-88 mm.  

Spenn: 26-34   

Vekt: 1330 g

Siste versjonen av denne skien leveres bare med smørefritt mønster er ekstra glassfiberforsterket i de utsatte sidekantene.

Førsteinntrykket minner om alpine ski, både i lengde, bredde, vekt og lengdestivhet, men med et kraftig langspenn.

Med myk og løs snø i bakken foran meg rykker det i «telemarkfoten» og forhåpningene stiger om å holde seg godt oppe på snøen.

Skien har brukbar spenst og fordeler tyngden fint utover de de breie partiene foran og bak i skia slik at midtpartiet ikke tråkkes for mye ned i en bue-egenskaper som minner om Åsnes Storetind.

Vi kjenner at det er stor økning i vekt – og svingvekt – sammenlignet med Åsnes Breidablikk, men setter pris på det lettvinte og solide festet det smørefrie mønsteret gir.

Vi trasker i vei oppover en ganske bratt alpinbakke uten at armene trenger være mye på vakt – nesten like mye feste som å gå med kortfeller. 

I løs snø virker stivheten godt avpasset til bredden for å oppnå bra bæreevne selv for 100 kg vekt. Når snøen er luftig å dyp kunne vi selvsagt ønsket oss både 10, 20 og kanskje 40 cm ekstra for å flyte enda høyere i snøen. (NB! Dette gjelder samtlige ski).

Med betydelig mer bredde og innsving enn løssnø-telemarkskiene mine fra 1990 ser vi frem til å dra på nedover fjellsia vi nettopp har trasket opp.

Det blir nedtur uten jubel. Det smørefrie mønsteret bremser minner dessverre om kortfeller nedover også, kortfeller som ikke kan tas av.

Fischer har nå definert denne skia til å kun være for de som vil gå utenfor løypene med sikkert feste men også med store begrensninger til å oppnå god glid og skifølelse ved transportetapper i snøscooterspor, skogsveier og skiløyper.

Den mest usikre testeren satt pris på denne «bremsen» for trygg og rolig nedfart. På hardt underlag kan skien være tung å styre om du ikke har en kraftige skisko. 

Denne skia er nær de to største i testen på bæreevne, og er samtidig bra manøvrerbar og trygg – kanskje litt for trygg.

Svingeevnen er god om du legger på nok vekt til å spenne opp skia.  Stivheten er høy helt fram i tuppen som gir bra bæreevne og ikke oppspenning av framskien, men den dukker under i blant og «spidder» seg gjennom tuer.

Forskia er veldig tung og gir høy svingvekt. Overraskende at en så stor skiprodusent som har «offtrack cruising» som et hovedvalg på sin nettside, og som forlengst har innført rocker og myke tupper på fjellski – ikke har lagt mer omtanke i denne tuppen på en ski som er en rendyrket offtrack-ski. 

Dette liker vi

Bra bæreevne, sikkert feste, bra styreegenskaper

Noe å tenke på

Langt, grovt, smørefritt mønster bremser mye, tung og stiv fremski setter seg fast i tuer

Publisert 24. mars 2017 kl 09.27
Sist oppdatert 24. mars 2017 kl 21.48
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen