Pulk på høygir

Expedition Amundsen omtales som verdens tøffeste skiløp. Ingen har flere seire enn Thomas Andersen. I morgen stiller han til start for femte gang.

Sist oppdatert 25. februar 2015 kl 09.48
EXPEDITION AMUNDSEN: Thomas Andersen har deltatt alle gangene i det tøffe fjellskiløpet over Hardangervidda. Her krysser mållinja som førstemann i 2013. Foto: Dag Oliver
EXPEDITION AMUNDSEN: Thomas Andersen har deltatt alle gangene i det tøffe fjellskiløpet over Hardangervidda. Her krysser mållinja som førstemann i 2013. Foto: Dag Oliver

At han er i en klasse for seg selv over vidda med pulk, er det liten tvil om. Andersen har deltatt i løpet fem ganger og tatt med tre seiere og to andreplasser hjem. Han har også fartsrekorden på 21 timer og 50 minutter. I 2013 vant han med 10 timers margin til nestemann i individuell klasse og to timer foran første lag. Så hva ligger bak denne rå formen og tempoet i vinterfjellet?

 – Jeg trener 17 timer i uken hele året. Treningen består av å løpe på fjellet hver dag, men jeg har ikke noe spesielt treningsprogram utover det. To av turene hver uke er harde langturer som varer i fem timer hver. I perioden før Expedition Amundsen bytter jeg ut noen timer med løping mot ski- og pulktrening. Jeg går også noen lange fjellturer med pulk. Det er på høyfjellet du får den beste treningen, ikke i byen, sier han til UTE.

Andersen jobber som tømrer til daglig. Han er også aktiv ultraløper i Team Salomon, med en rekke gode plasseringer i de lengste og tyngste konkurransene. I Ultra-Trail du Mont Blanc 2013 kom han inn på en imponerende 7. plass. Det var 1526 startende i det syresprengende løpet som har 7300 meter stigning på 119 kilometer. Han har også to seire fra Hornindal rundt. I fjor vant han Xreid Hardangervidda (123 kilometer) soleklart på 14 timer og 4 minutter, et løp som involverte både liten storm og tidvis kritisk dårlig sikt.   

Thomas kan ofte ses løpende et sted mellom de de 150 kilometerne fra Haukeli til Finse. Han tar gjerne turen i påsken til fots. Stølsheimen rundt er cirka 120 kilometer, og også en av hans favoritter for en treningstur.

Hvordan forbereder du deg psykisk før lange løp og Expedition Amundsen?

– De psykiske forberedelsene går ut på tenke gjennom arbeidsoppgaver jeg skal gjøre under selve løpet. Jeg går løpet om og om igjen under forskjellige forhold i hodet. Da har jeg alltid klart for meg hva jeg skal gjøre når et problem oppstår, så slipper jeg å bruke tid på dette under løpet, forklarer seigpinnen fra Os utenfor Bergen.

Han mener likevel at Expedition Amundsen har noen ekstra utfordrende elementer ved seg: 

– Om det er det tøffeste skiløpet vet jeg ikke, men at det er hardt, det er det. Det er ingen merket løype og på den årstiden er det stort sett dårlig vær på Hardangervidda. Jeg har vært med fra starten av og det har vært tøffe værforhold hver eneste gang. Det er ikke et løp du er med på om du ikke er i meget god fysisk form, og har over gjennomsnittet god fjellerfaring. Det er mange disipliner som skal beherskes underveis.

«Jeg har vært med fra starten av og det har vært tøffe værforhold hver eneste gang.»
Thomas Andersen

På spørsmål om hvorfor han presterer så godt med pulk på slep, svarer han følgende:

– Jeg tror først og fremst det er fordi jeg driver med utholdenhetstrening og lange løp. Fjellet og dårlig vær er også noe jeg opplever daglig. Jeg løper mine fjellturer i høyfjellet over 1000 meter hele året rundt, så jeg er nok mer vant med vær enn mange andre, sier han.

LES OGSÅ: UTEs Ida S. Sørbye i Expedition Amundsen

Etter fjorårets andreplass, legger ikke skjul på at målet er å stå øverst på pallen igjen.  

– Målet er seier. Jeg har uansett deltatt flest ganger, så om jeg ikke skulle vinne, har jeg i hvert fall den, sier han blidt.  

 LES OGSÅ: Med kite over Hardangervidda

LES OGSÅ: Fjellskiskolen – Velg riktig fjellski

Amundsen Expedition

• Startskuddet for Expedition Amundsen 2014 går 26. februar fra Haukeliseter fjellstue. Da venter 100 kilometer med blodslit for de 200 deltakerne.

• Ruta deltakerne går er den samme Roald Amundsen gikk i 1896, som en forberedelse til Sydpolekspedisjonen i 1911. Amundsen nådde aldri fram til Eidfjord da han ble overrasket av dårlig vær og valgte å snu. Han uttalte senere at turen over Hardangervidda var vel så strevsom og farefull som hans erobring av Sydpolen.

• Alle må gå med pulk, navigere selv og ha med nødvendig utstyr for å overnatte i vinterfjellet. Underveis skal deltagerne innom sjekkpunker, innen visse tidsfrister.

• Foreløpige prognoser for været viser at i år kan deltakerne vente seg opp mot stiv kuling, lett snøfall og temperaturer ned mot ti minusgrader. Men Hardangervidda kan være lunefull på denne tiden av året og været skifter fort. I tidligere utgaver av løpet utsatt deltagerne for sterkt snøfall, kraftig vind og full storm med orkan i kastene. For to år siden ble omlag 60 deltakere liggende værfast i litt over et døgn. Det gjelder å være forberedt på alt.

 

Publisert 25. februar 2015 kl 11.05
Sist oppdatert 25. februar 2015 kl 09.48
annonse
Relaterte artikler
Villrein på Hardangervidda

Er nedstenging rett medisin?

FJELLSKI-DRØMMEN: Fra en dag med strålende skiforhold på Hardangervidda. Foto: Jørgen Braastad
Fjellskitur for nybegynnere

Fjellskitur for nybegynnere

turbobla fjellskitur Sunniva Sørheim
Turbobla - del 1

Turbobla – del 1

madshus panorama exp 2024 fjellskisko test
Test av Madshus Panorama Exp 2024

Test av Madshus Panorama Exp 2024

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen