Hardinglaup – den nye styrkeprøven?

Hardinglaup blir Norges første ultramaraton på fjellski i umerket høgfjellsterreng. – Tiden er inne for å tilby fjellfolk i Norge ekte kappestrid, mener initativtaker Arne Kristian Glück-Teigland.

Sist oppdatert 12. mars 2015 kl 13.32
BILL MERK. FJELLERFARING: Hardinglaup representerer en ny type skirenn med fjellski i høgfjellet. Foto: Arrangør
BILL MERK. FJELLERFARING: Hardinglaup representerer en ny type skirenn med fjellski i høgfjellet. Foto: Arrangør

HARDINGLAUP

Fjellskiløpet Hardinglaup går fra Sjusete til Voss den 28. mars, og strekker seg over 52 kilometer.

Løpet inngår i Ultra-Hardingen 2015, og arrangeres av Bygdagnist AS. 

«Det finst fleire ferdselssleper mellom hardingane og vossingane. Dette løpet er av dei lengste og mest krevjande. Motbakkar, tronge dalar, vekslande føre, kvasse utforkøyringar. Her krevst nøyaktig orientering og fjelldugleik for å gjennomføra. Traseen byggjer ei brutal, men venleg bru mellom Hardanger og Voss.  

Slik innledes velkomsten til det første ultramaratonet på fjellski noensinne.

Løpet er ikke for hvem som helst. Deltakerne må kunne dokumentere fjellskierfaring i umerket terreng, og godkjennes av en jury. Nå er påmeldingen stengt, og deltakerlista fylte seg raskt opp. Her finner vi ultraløpere som Thomas Andersen, Torbjørn Ludvigsen, tidligere Norseman-vinner Tom Remman og sønn, i alt 30 deltakere.

Arne Kristian Glück-Teigland
Arne Kristian Glück-Teigland

– Det er enormt bra påmelding, og det er veldig moro når vi arrangerer dette for første gang. Det er noen av de råeste beista som stiller til start, så det kommer til å bli et rotterace, sier Glück-Teigland, som selv har en respektabel indviduell fjerdeplass fra årets Expedition Amundsen, tross ribbeinsbrudd bare uker før.  

Mens Expedition Amundsen er et fjellskiløp over flere dager og med overnattinger, skal Hardinglaup bli unnagjort på en dag. Deltakarne anslås å gjennomføre på mellom 8 og 12 timer.  

Ruta består av to gamle ferdselsveier fra Kvam til Voss, som er koblet sammen. Her var det buføring med sauer og kyr i gamledager. Traseen begynner i skianlegg, før det blir bratt, forbi noen støler og videre via det laveste punktet gjennom tre daler. Løperne slipper seg videre over et vannskille der de kan forvente litt varierende føre. Så må de gjennom to bratte partier, begge over 30 grader. Videre flater det litt ut når løperne nærmer seg Voss. Herfra er det kvistet løype.

– Det er alltid drittføre ned fra Gråsidetoppen mot skogen, så her kan det bli vanskelig for slitne bein, forteller Glück-Teigland.

– Derfra er det bare er å forte seg inn til Vossevangen, hvor også Vossajazz pågår.  

Arrangørene har gjennomført testturer, og melder om uvanlig mye snø i fjellet.

– En del plasser er det så mye snø og nye skavler at vi nesten ikke kjenner oss igjen. Men snømengdene skal ikke by på noe problemer, sier Glück-Teigland. 

Blant de påmeldte, finner vi Hildegunn Espe (45) fra Hovland i indre Hardanger.

– Hadde flere av dem som er oppvokst med disse fjellene stilt til start, er jeg sikker på at de hadde klart seg kjempebra. De har fjellkunnskap, det å gå på ski er en ganske vanlig aktivitet. Forskjellen er at du setter ei klokke på. Tidtakingen er det mange som vegrer seg for, sier hun.

Espe er regjerende kvinnelige ultraharding, og tok en individuell tredjeplass i årets Expedition Amundsen. Likevel hevder hun hardnakket at hun er en representant for «vanlige folk».

– Jeg er såpass gammel at jeg gjør meg ikke på sånne hurtiggreier lenger, da slår ungdommene meg lett. For min del handler motivasjonen mest om å prøve seg selv og holde formen vedlike, ikke bare synke hen i sofaen og blir sittende. Dessuten vil jeg vise at vanlige folk kan stille opp. Jeg er ikke noe sprekere enn mange andre, men jeg er ikke så redd for den klokka. Det er synd, for det kunne gjort det enda mer folkelig. Det er tydelig at det er en terskel for mange, sier hun, som arbeider som elevinspektør og frukt- og sauebonde.   

«Hadde flere av dem som er oppvokst med disse fjellene stilt til start, er jeg sikker på at de hadde klart seg kjempebra.  
Hildegunn Espe, deltaker og regjerende ultraharding

Skjermbilde 2015-03-12 kl. 12.42.54
Skjermbilde 2015-03-12 kl. 12.42.54

STILLER TIL START: Hildegunn Espe fra idrettslaget Harding. Foto: Privat

Torbjørn Ludvigsen (26), en av Norges raskeste motbakkeløpere, er utvilsomt blant de sprekeste av deltakerne, men erkjenner at han har ikke all verdens fjellskierfaring.

– Jeg meldte meg på fordi det høres artig ut. I det siste har jeg hatt mange gode turer med Thomas Andersen, og jeg storkoser meg på fjellski. Vi drar på påskeferie samme dag, så det passer greit at jeg starter på ski fra Øystese, og så plukker familien meg opp på Voss når jeg er ferdig, før vi drar videre på hytta. Dermed blir det en gøy start på påskeferien, sier Thorbjørn.

«Når to hardingar skryt av kvarandre, har begge det like vondt.»

Jungelord frå Hardanger 

Han har gått Birkebeinerrennet og Skarverennet tidligere, men synes det gir en ekstra dimensjon å gå med skikkelig oppakning. 

– Det moro å være med på et slikt nytt konsept starten av. Ambisjonsnivået er lavt, men jeg håper å holde lag med Sverre (Slethaug) og Thomas (Andersen), det er en veldig fin gjeng å gå på tur med.

– Selv om de sikkert har et litt annet ambisjonsnivå, skyter han inn. 

«Jeg har sagt i flere år at flere søker fjellrealiserende opplevelser. Det er ikke tilstrekkelig nok å ha gått Birken på 3,20.»
Frank Juklestad, merkevareansvarlig i Åsnes 

Skjermbilde 2015-03-12 kl. 14.24.29
Skjermbilde 2015-03-12 kl. 14.24.29

Traseen går gjennom flott fjellterreng mellom Kvam og Voss. Får deltakerne gå under slike forhold, kan det bli en fin tur over fjellet. Foto: Arrangør  

LES OGSÅ: Barske gleder 

Da Expedition Amundsen hadde sin spede start som pulkløp for sju år siden, var det sju-åtte deltakere som stilte til start. I år var det 300 som søkte om å få delta, og 200 som fikk stille til start. 

– Det var da vi begynte å markedsføre det ordentlig at det tok av. Det er en trend at folk oppsøker og liker mer utfordrende løp, der du kjenner på det å være ute i naturen. I Expedition Amundsen gjør du en slags ekspedisjon uten at du går til Sydpolen, og det er i trygge former, tross alt. Du får hjelp hvis noe skjer, sier medieansvarlig Karl Otto Melau. 

Frank Juklestad, merkevareansvarlig i Åsnes, er overbevist om at fjellski er i ferd med å få sin renessanse.

– Jeg har sagt i flere år at flere søker fjellrealiserende opplevelser. Det er ikke tilstrekkelig nok å ha gått Birken på 3,20. Du må ha gjort noe som er litt mer spesielt, enten det er å gå over Grønland eller delta i Expedition Amundsen. 

På slutten av 70-tallet produserte skifabrikken  137.000 par ski årlig. Selv om salget har flatet betydelig ut, forlater mellom 23.000-30.000 skipar fabrikken årlig. Juklestad mener topptur- og randoneeinteressen ikke er så dominerende som man fort kan få inntrykk av. Selv om fjellskisalget er noenlunde stabilt, erfarer Åsnes en markant økning i sponsorforespørsler. 

– Vi har faktisk opp mot 3-4 sponsorhenvendelser hver eneste uke. Jeg vet ikke hvor mange ski vi har sendt avgårde til Nordpolen, Sydpolen og Grønland i år, sier Juklestad.

LES OGSÅ: Pulk eller sekk? Se FJELLSKISKOLEN

LES OGSÅ: Den kalde fornøyelsen  

Publisert 12. mars 2015 kl 13.32
Sist oppdatert 12. mars 2015 kl 13.32
annonse
Relaterte artikler
annonse
skimulighter på sørlandet
Langrennsmuligheter i sør

På ski på Toplandsheia og Øynaheia

SABOTØRRUTA rjukan
Sabotørruta med fjellski og telt

Sabotørruta med fjellski og telt

soloppgang
Feriedager til gode

Finse til Geilo med fjellski

FIscher BCX Traverse test 23/24
Test av Fischer BCX Traverse

Test av Fischer BCX Traverse

Langtur på fjellski: Svalbard

– Tøffere enn vi trodde

åsnes cecilie test 2023/24
Test av Åsnes Cecilie med Xplore

Test av Åsnes Cecilie med Xplore

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue