Enorm interesse for Expedition Amundsen

Trodde du at folk ikke liker å gå lange turer på ski? I så fall må du tro om igjen.

Sist oppdatert: 17. desember 2019 kl 10.28
EXPEDITION AMUNDSEN: Ekspedisjonsløpet går over Hardangervidda, fra Haukeliseter til  Maurset i Eidfjord. Foto: Kai-Otto Melau
EXPEDITION AMUNDSEN: Ekspedisjonsløpet går over Hardangervidda, fra Haukeliseter til Maurset i Eidfjord. Foto: Kai-Otto Melau
Lesetid: 4 minutter

 – Det er ingenting å si på etterspørselen, forteller Are Sæbø, i arrangementsledelsen Expedition Amundsen, løpet som beskrives som verdens hardeste fjellskirenn. EXA 2020, som starter 27. februar, var fullbooket lenge før nyttår og hadde lange ventelister.  .

Løpet går gjennom verneområder, og har dermed en maksgrense på 200 plasser. alle som oppfyller kravene kjemper om en plass gjennom loddtrekning. I år var det 500 søkere.For mange er EXA noe man gjør bare én gang. Omtrent halvparten av 2020-deltakerne stiller før første gang i 2020. 

Tarald Kleppa Øvrebø forebreder seg for sitt femte år på rad.  

– Jeg hadde bestemt meg for å ta en pause, men da de begynte å reklamere for løpet og jeg så på bildene, kjente jeg på gikta at det kunne vært gøy å prøve igjen, sier han. 

«Det er 10 minutter i teltet der du spiser betasuppe og tenker på hva du skal gjøre bedre neste år.»
Tarald Kleppa Øvrebø , EXA-løper 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tarald Kleppa Øvrebø - exa
Tarald Kleppa Øvrebø - exa

Ruta deltakerne går er den samme Roald Amundsen gikk i 1896, som en forberedelse til Sydpolekspedisjonen i 1911.

I 2018 var Tarald Øvrebø med på å vinne lagkonkurransen sammen med Erik Tjølsen for Brynje. I fjor deltok han alene, det er også planen i år. 

– Min erfaring er at opptreningen og turene du tvinger deg å ta i forkant gir fine minner. For sant skal sies, løpet er forferdelig tungt, det er et slitsomt og kaldt døgn. Det er 10 minutter i teltet der du spiser betasuppe og tenker på hva du skal gjøre bedre neste år. Men det er noe med rammen rundt, det er gode trening og ingen unnskyldninger, sier Kleppa Øvrebø. 

 «Vi var veldig heldige med været.»
Dag Otto Lauritzen, Exa-deltaker 2018

(Artikkelen fortsetter under bildet)

dag otto Lauritzen expedition Amundsen
dag otto Lauritzen expedition Amundsen

Dag Otto Lauritzen deltok i løpet i 2018, og husker det som en fantastisk tur. 

 –Kulden var noe av det som førte til de største utfordringene, mange brøt på grunn av det. Ned mot 30 minusgrader gjorde det  hardere enn man skulle tro. Alt er is når det blir så kaldt, sier Dag Otto. 

Han kunne godt tenkt seg å delta igjen.

– Veldig gjerne. Jeg liker naturen der godt. Familien har gått mange turer på ski fra Finse til Mogen eller Haukeliseter, forteller han. 

«Jeg hadde flaks, og slapp unna med et realt sjokk og en trøkk. Den påfølgende natten ble lang, tung, mørk, kald og stemningsfull».
Gjermund Nordskar, Exa-vinner, 2019

Gjermund Nordskar har markert seg med ekstrem utholdenhet, med blant annet tre seire på rad i Xreid, i tillegg til at han har vært på toppen i alle Norges nasjonalparker. EXA 2019 kunne blitt dramatisk for hans del. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjermund Nordskar:  2019-vinneren med  33 sekunder foran nummer to. Foto: Kai-Otto Melau
Gjermund Nordskar: 2019-vinneren med 33 sekunder foran nummer to. Foto: Kai-Otto Melau

– EXA ble et sammensurium av opplevelser for meg. Fra trivelige samtaler og god flyt, til stiv kuling, mørke, innesluttede konkurrenter og beinharde fysiske og psykiske anstrengelser. Etter kun et par kilometer lå jeg i front og brøytet. Plutselig forsvant bakken under meg. Sekundene etterpå lå jeg i dypsnøen med pulken over meg og staver og ski i alle himmelretninger. Det var fullstendig white-out, og jeg hadde gått rett utfor en fem meter høy skavl. Jeg hadde flaks, og slapp unna med et realt sjokk og en trøkk. Den påfølgende natten ble lang, tung, mørk, kald og stemningsfull. Å kunne krysse mållinjen (først) etter et døgn, en natt, og en formiddag på ski over vidda var stort, og en drøm for meg, forteller Gjermund. 

Han omtaler fjellskirennet over Hardangervidda som en stor kraftanstrengelse, men også en opplevelse. Jeg ønsker alle modige EXA-deltakerre masse lykke til med ferden over vidda. Mitt beste tips er. SMIL, DRIKK og SPIS, sier Gjermund. 

LES OGSÅ: Kom i gang med dekktrening

VED GODT MOT: Starten har nettopp gått. Amy har 100 kilometer skitur foran seg og 47 kilo å trekke på. Foto: Kai-Otto Melau
VED GODT MOT: Starten har nettopp gått. Amy har 100 kilometer skitur foran seg og 47 kilo å trekke på. Foto: Kai-Otto Melau

 LES OGSÅ: Amy Mir: Om å være en fersking 

Publisert 17. desember 2019 kl 10.28
Sist oppdatert 17. desember 2019 kl 10.28
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen