En fin måte å utforske fjellovergangen mellom Setesdal og Sirdal vinterstid på er å melde seg på turrennet Sesilåmi.
Dette er Sørvest- Norges svar på Birkebeineren. Rennet pleier å gå av stabelen i slutten av mars og samler deltagere fra Sørlandet og Vestlandet.
Det er godt driv under drømmeforhold, det vil si påskesol og godt selskap, eller det er blodslit på trått føre, står det å lese på Sesilåmis egne nettside.
Sikkert og visst er det at det er en real utfordring og en verdig finale på skivinteren, før våren trenger seg fram.

Sesilåmi-På-ski-over-Setesdal-Vesthei-Kart
Har du meldt deg på god tid i forveien, er det også en flott motivasjon og god unnskyldning for flere skiturer i hverdagen vinteren igjennom.
Starten går i Brokke på langrennsstadionet. I første del følger løypa Brokke–Suleskardveien, går så forbi DNT-hytta Øyuvsbu, passerer langs sørenden av det store Øyarvatnet, og til slutt går du i mål ved Sinnes skole i Sirdalen.
Løypa er 52 kilometer lang, og startpunktet ligger på omtrent 500 meter over havet, mens løypas høyeste punkt ligger på 1025 moh. Selv om dette er et turrenn, får du sett mye fin vinterlig fjellnatur underveis.

Det kjøres løyper i flere spor over fjellet for Sesilåmi, og det er derfor en god anledning til fjelltur med racingski! Foto: Sesilåmi
Renndeltakerne må bære ryggsekk (3 kg) med tøyskifte, noe som også kan være kjekt ut fra skiftende vær over fjellet. Det er selvsagt kjørt opp tipptopp spor, og det er kanskje også en god grunn til å gå nettopp under Sesilåmi. Nå kan du gå på langrennsskiene og ikke tenke på annet enn nettopp bare å gå på ski fra A til Å. Slik sett kan en slik tur være meditasjon, men man må ikke gå fortere enn at man alltid har overskudd for milene som venter.
Sammen med Svalandsgubben skogsløp i Birkenes på høsten er Sesilåmi selve manndomsprøven for alle spreke kvinner og menn i distriktet, og mange går år etter år.
Ingen er født med ski på beina
En viktig forutsetning for å kunne gå Sesilåmi og ha en god opplevelse er naturligvis at du har fått gått mye på ski vinteren igjennom. Så gå mange lange og rolige turer først.
Ellers bør du lytte til smøreråd.
Årstiden og den geografiske plasseringen gjør at gode smøreråd er dyre. Ofte vil temperaturen ligge rett rundt null grader, og dette er vanskelige smøreforhold. Sett deg godt inn i hva som fungerer best på slikt føre.

Hvert år er det rekorddeltagelse. Et stort apparat av frivillige hjelper til underveis. Foto: Sondre Steen Holvik
På de lange, rolige skiturene i oppladningen til Sesilåmi kan du alltid med fordel tenke over teknikken. Det beste er å gå på teknikkurs, for det er faktisk ingen nordmenn som er født med ski på beina. Dette er noe som læres, og jo grundigere du gjør det, desto bedre blir du. Så enkelt – og så vanskelig er det.
Det fine med å gå på ski i klassisk stil er jo at du ikke kaver deg fram og bruker en masse krefter, men at du danser deg fram i lange, koordinerte tak hvor du utnytter både frasparket og stavtaket til å få best og lengst mulig glid framover. På riktig måte bruker du da mindre krefter på å gli fortere framover.
Velkommen til vinterens store finale, den siste store skituren og en utfordring som er vel verdt å skryte av å ha gjennomført i ettertid.
FAKTA:
Tur: Sesilåmi
Type tur: Skiløp
Vanskelighetsgrad: For alle voksne som har gått en del på ski
Lengde: 52 kilometer
Tid: 3 til 9 timer
Kart: Se rutebeskrivelse på www.sesilami.no
Merking: Merket hele veien
Overnatting: Mange overnattingsmuligheter i Brokke/Rysstad og ellers i Setesdal. Men vær ute i god tid. Det kan bli fullt!
Andre kilder: www.sesilami.no