Padler rundt Syd-Georgia

I to år har de forberedt seg på å padle rundt Syd-Georgia i Antarktis. Nå er fire kajakkpadlere klar for ekspedisjon.

Sist oppdatert 28. oktober 2010 kl 10.23

– Det er ingen som skjønner hvor jeg har fått globetrottergenet fra, slekta har vært ganske stabil i Sogndal, ler Sigrid Henjum.

Hun er en av fire som legger avgårde på tur, og skal prøve å bli de første nordmennene til å padle rundt Syd-Georgia.

Syd-Georgia er en liten øy syd i Atlanterhavet, rett innenfor det som regnes som Antarktis. Øya er 170 kilometer lang og 35 kilometer bred. Padleekspedisjonen består av Simen Havig-Gjelseth, Tormod Austring og Dag Marius Ammerud, i tillegg til Sigrid. Hun bobler nesten over av turglede, dagen før avreise.
– Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang med turen, og få godturfølelsen. Så gleder jeg meg til å begynne og seile, og ikke minst se Syd-Georgia stikke 3000 meter rett opp fra havet etter en uke på seilbåten.

Torsdag 28. oktober flyr ekspedisjonen til Falklandsøyene, der de skal seile en uke før de kommer fram til Syd-Georgia. Da begynner den 400 kilometer lange padleturen, som kun har blitt gjennomført av to padleekspedisjoner tidligere. Med seg på turen har de blant annet 16 liter bensin og 80 kilo mat. Forhåpentligvis.
– Det jeg er litt bekymra for nå er om all bagasjen vår kommer frem, forteller Sigrid.

– Den kom ikke med på det flyet som var planlagt. Og den MÅ med, der er jo all maten jeg har tørka og pakka i to måneder!
Og om maten kommer seg over, er det andre utfordringer som venter.
– En av de største utfordringene er å komme over med seilbåten uten å spy seg ihjel. Jeg har aldri vært sjøsjuk før, men dette skal være en av verdens tøffeste seilaser ifølge garva sjøfolk. Med fjorten meters dønninger blir det nok en utfordring, og vi skal jo være med å hjelpe til på båten, forteller Sigrid.

Turen rundt øya er heller ikke for nybegynnere i kajakkverdenen, med mye vær og bølger. Første delen av turen går fra Grytviken ut til vestspissen av øya, og på denne strekningen er det mange fjordarmer der man kan man søke ly for været. På sørsiden av øya, er det ikke så mange fjorder, og været fra Antarktis kommer rullende inn. Lengst sør-øst er padlerne avhengige av godt vær for å kunne padle, der er det få muligheter for ilandstigning.
– Vi har planer om å bruke ca tjue dager på padlingen rundt øya, og lengste etappe vi vet vi ikke kommer i land er på 90 - 100 km. Men jeg tror hele turen blir en fantastisk naturopplevelse! Jeg gleder jeg meg helt vannvittig til å se to og en halv millioner med sel og pingiviner. Og albatross, det har jeg aldri sett før! Og reinsdyr er det der, det er den eneste plassen det lever reinsdyr sammen med pingviner, forteller Sigrid.
– Nå har vi akkurat tømt en butikk for kokesjokolade, og da er alt klart for tur.

Følg bloggen til ekspedisjonen på www.southgeorgia2010.blogspot.com

Publisert 28. oktober 2010 kl 10.23
Sist oppdatert 28. oktober 2010 kl 10.23
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

ÅRETS FJELLGEIT: Odd Eliassen mottar den ærefulle utmerkelsen Årets fjellgeit under Fjellfestivalen på Åndalsnes 11. juli. Foto: Matti Bernitz
Fra arkivet

Fjellgeita Odd

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue