Raskest over Grønlandsisen

– Vi liker å utfordre oss selv. Og vi liker å gå fort på ski. Også passet det bedre med familiens sommerferieplaner.

Sist oppdatert 14. oktober 2016 kl 08.39
I sommer var Robert Caspersen med på å krysse Grønlandsisen på rekordtid, sammen med Trond Hilde og Ivar Tollefsen.
I sommer var Robert Caspersen med på å krysse Grønlandsisen på rekordtid, sammen med Trond Hilde og Ivar Tollefsen.

ÅRETS EVENTYRER 2016

• Hederprisen Årets Eventyrer ble for første gang utdelt i 2015. Prisen skal motivere, anerkjenne og utfordre. Kandidater til Årets eventyrer vil favne bredt, fra personer som har vært på sitt livs største eventyr, fremadstormende eventyrere, eller personer som har vært en sterk drivkraft for andre til å bryte nye grenser og oppleve nye horisonter.

• I tillegg til en hovedvinner kåres også en «rookie» som vinner et reisegavekort (verdi 20.000,-) fra Hvitserk og utstyrsgavekort (verdi 20.000,-) fra Fjellsport.no

• Prisen er et samarbeid mellom Fjellsport.no, Hvitserk og UTE og deles ut på Hvitserk Ekspedisjonsfestival på Kobberhaughytta 5. november. 

Her er finalistene

Stem på din favoritt!  

ROBERT CASPERSEN

ALDER: 45
JURYEN SKRIVER: Norges mest meritterte allround- og ekspedisjonsklatrer gjennom mange år. I år førstereisgutt på Grønlandskryssings-rekorden sammen med Trond Hilde og Ivar Tollefsen, som tok hastighetsrekorden tilbake. Tid: 6 dager, 22 timer og 20 minutter. 

Fortell litt om din siste ekspedisjon over Grønland.

– Turen hadde grovt sett fire faser for meg. a) Drømmen. Som jeg har båret på siden tidlig i tenårene da jeg leste min Nansen og frøet ble sådd. b) En fantastisk skitur i høyt tempo, hvor det var gøy å få laget til å fungere optimalt. Den gode opplevelsen av at vi hadde overskudd til å hygge oss i teltet og nyte det å være på tur sammen tre gode venner. c) Turens to siste døgn fanget i en labyrint av vann og elver, en fortvilet kamp for å finne en vei ut og over på fastlandet. Følelsen av å måtte gå helt i kjelleren, tvinge seg til å tenke positivt og se muligheter, ikke gi opp, jobbe bra sammen. Opplevelsen av å trenge inn i en ny mental dimensjon – og erfare at kreftene og de gode vurderingene fortsatt er der – kjenne at man mestrer på tross av manglende hvile og mat. d) Rusen etterpå. Den enorme tilfredsstillelsen av å ha gjennomført i god stil. Blitt enda bedre kjent med seg selv og sine venner. 

De fleste bruker opp mot en måned på å krysse innlandsisen på Grønland. Hvorfor ville dere sette rekord?

– Vi liker å utfordre oss selv. Og vi liker å gå fort på ski. Også passet det bedre med familiens sommerferieplaner at vi var borte en uke fremfor fire. Grønland er vakkert og eventyrlig, men selve innlandsisen er flat og temmelig ensformig – det holder med en uke.

Hvor startet friluftslivsinteressen?

- Utforsking av skogen og skrentene rundt der jeg vokste opp. Skiturer i marka med familien. Lange seilturer om sommeren. I tenårene gjennom lange skiturer på Hardangervidda med venner og drømmer om krysninger av Grønland og annet.

Hva motiverer deg til å dra på tur?

– Fin natur og muligheten til å utfolde meg fysisk og mentalt.

Hva er ditt beste turminne?

– Tre måneder på klatretur i USA med min kjæreste Frøydis. Uendelig av tid og muligheter. Enige om alt. God stemning og storslagen natur.

Hva gjør du når du ikke er på tur?

– Jeg arbeider fulltid som tindevegleder, så det er også jobben min «å være på tur». Når jeg har fri er jeg sammen med familien min – og gjerne også på tur med dem! 

Hva er en eventyrer for deg?

– En som våger å gå inn i det ukjente – å utfordre seg selv.

Hva vil det bety å bli kåret til Årets eventyrer?

– Det ville vært en hyggelig anerkjennelse og kanskje en trøst til meg selv om at dette (tur)livet mitt kanskje ikke bare er en egotripp på jakt etter å erobre det meningsløse, men at det faktisk er andre mennesker som lar seg inspirere av ting jeg gjør.

«Den enorme tilfredsstillelsen av å ha gjennomført i god stil. Blitt enda bedre kjent med seg selv og sine venner.» 
Robert Caspersen

Publisert 13. oktober 2016 kl 10.00
Sist oppdatert 14. oktober 2016 kl 08.39
Relaterte artikler
Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

ÅRETS FJELLGEIT: Odd Eliassen mottar den ærefulle utmerkelsen Årets fjellgeit under Fjellfestivalen på Åndalsnes 11. juli. Foto: Matti Bernitz
Fra arkivet

Fjellgeita Odd

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

pigg torner
Reisebrev fra Patagonia

Ikke ta allemannsretten for gitt

Seiltur i Vest-Afrika

Gambia – Afrikas smilende kyst

Ingrid Christensen polarhistorie antarktis
De første kvinnene i Antarktis

De første kvinnene i Antarktis 

Eventyr i ørkenen

I ødemarka uten vann

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue