Neste stopp: Alaska

Tre gode kompiser planlegger å tilbringe hele sommeren langs Yukon River, en av verdens mest ufremkommelige villmarker.

Sist oppdatert 16. juni 2017 kl 10.30
TRENER: De tre gutta har hatt mange timer med trening i kano før Alaska-turen. Her er Ivan i kano på en treningstur i Lutsivassdraget i Sandnes. Alle foto: Privat
TRENER: De tre gutta har hatt mange timer med trening i kano før Alaska-turen. Her er Ivan i kano på en treningstur i Lutsivassdraget i Sandnes. Alle foto: Privat

TEAMET

Fra venstre: Peter, Marius og Ivan. Foto: Privat

Marius Fuglestad
25 år fra Sandnes
Friluftsblogger, eventyrer og foredragsholder. Helt siden barndommen har Marius dyrket friluftslivet og naturen, med både villmark og fjell. Lei av det hverdagslige A4 livet ble skolegangen avbrutt, og turene og utfordringene ble lengre og større. Nå reiser han verden rundt for å bestige høye fjell, og drar på krevende ekspedisjoner for å følge sine drømmer. Han har gått Norge på tvers og langs, og blant annet stått på toppen av Afrika og Europa.

Ivan Sigmundsen
25 år fra Sandnes
Ivan jobber som baseoperatør for Oljeselskapet NorSea i Stavanger. Nå har Ivan tatt seg ferie og permisjon for å kunne være med på tur. For 3 år siden oppdaget han det fantastiske med å vandre i fjellheimen og villmarka. I løpet av disse årene har han rukket å besøke Jotunheimen, Hardangervidda og Femundsmarka. Hans store favoritt så langt er Jotunheimen, men nå skal nye steder oppdages.

Peter Lind Gupta
25 år fra Kristiansand
Peter møtte Marius under sin Norge på langs-ekspedisjon i Setesdalsheiene. Han er student og fotograf, og jobber til vanlig hos Japan Photo i Kristiansand. Fra han var liten har han tilbragt mange timer i naturen, både til fjells og til sjøs. Blant annet har han gått Hardangervidda på kryss og tvers, og vært på toppturer i Jotunheimen og Sunnmørsalpene. Han har også syklet større distanser alene; Bergen - Kristiansand og store deler gjennom Danmark og Tyskland.

En felles drøm, en guttedrøm, som alle tre har hatt helt siden de var små. Og endelig skal den oppfylles. Fredag 23. juni setter de kursen mot Alaska for to måneder med villmarksliv. 
– Muligheten til å oppleve mens vi enda kan og har mulighet til det, er noe av grunnen til at vi reiser nå, forteller Marius Fuglestad, som er ekspedisjonsleder på turen. – I tillegg til å utfordre oss selv gjennom en gigantisk utfordring.

Og det blir det. Turen går tvers over Alaska i kano, Planen er å padle fra Whitehorse i Nord Canada, tvers over Alaska til elvas utspring ved Beringshavet i vest. 
I Norge er det kun Lars Monsen som har gjort noe lignende, men ruta som de tre skal padle er det ingen andre nordmenn som har gjennomført tidligere. De blir dermed både de første nordmennene, og de yngste fra Skandinavia som gjennomfører denne ruta.

LES OGSÅ: Fiskerush i Alaska
LES OGSÅ: Tonje Helen Blomseth til Alaska

For Marius er det likevel alltid naturopplevelsen som er selve inspirasjon og den store drivkraften underveis. Og gleden av å kunne føle seg fri, og nyte frihetsfølelsen. 

– Muligheten til å slippe det hverdagslige A4- livet gjennom hele sommeren, det skal bli helt fantastisk. Vi gleder oss enormt! I tillegg til å kunne kjenne på følelsen av å gå ut i det ukjente, ut av komfort sonen vår, for å mestre noe vi overhodet ikke vet hva som venter oss underveis. For meg representerer denne turen en drøm om en lang og tøff tur gjennom verdens mest ufremkommelige villmarker.

Det at tre unge menn skal leve så tett innpå hverandre over så lang tid, mener han er den største utfordringen, noe de har diskutert mye i forberedelsene.
– Samarbeid blir viktigere enn noen gang om vi skal klare å gjennomføre turen. Det er derfor viktig å fordele arbeidsoppgavene for eksempel ved etablering av leirplass. Da er det mange ting som skal gjøres. Telt skal slås opp, det skal samles ved til bål, og vi skal lage mat. Det sier seg selv at det ikke blir god stemning i gruppa om en må stå i oppvasken hele tiden eller at en person føler seg nedstemt og må ta alle møkkajobbene. Det vil enten gå en av veiene, enten tåler vi ikke trynet på hverandre etter turen, eller så blir vi venner for livet. 
Underveis på turen blir det heller ikke muligheten til å proviantere. Da må de ha med det meste av mat som skal brukes på ekspedisjonen fra starten av.
– Vi kommer selvsagt til å fiske mye underveis, men å få fisk er aldri en garanti. Så sult kan bli et problem og en utfordring på slutten av turen om matlageret skulle gå tomt, mener Fuglestad.

Heller ikke rovdyra skal man kimse av på en tur til Alaska.
­– Ingen av oss som drar på ekspedisjonen har hatt møter med hverken rovdyr i vill natur, og det er noe vi heller ikke helt vet hvordan vi vil oppføre oss og reagere på, men så lenge vi viser dyrene respekt og tar forhåndsregler, skal det ikke være noe problem slik vi ser på situasjonen. Vi tar alle utfordringer på strak arm, så er det ikke mer å gjøre enn å gjøre det beste ut av hver situasjon som vil oppstå underveis på turen.  

Hvordan pakker man til en slik tur?
– Det er mye utstyr som skal med på en slik ekspedisjon, og det er en prosess i seg selv. Alt kommer til å bli veiet og pakket så lett som overhodet mulig. Grammene og kiloene skal presses ned til et minimum. Alt av utstyr må og skal pakkes i pakkposer underveis, slik at utstyret holder seg tørt gjennom hele ekspedisjonen.  Mat, kart og drivstoff underveis til turen kjøper vi når vi ankommer Canada, og de første dagene vil da gått ut på å lage provianter for hele ekspedisjonen. I tillegg ligger kanoen klar til oss i Whitehorse når vi ankommer. 

Da de tre møttes for forberede turen i mars, hadde knapt noen av dem vært i en kano før. Marius og Peter hadde hatt noen kanoturer i Setesdalsheiene sammen, men ellers kunne de telle på en hånd antall ganger de hadde vært i en kano. Det fikk de brutalt erkjenne på den første treningsturen, i elva Otra i Vest- Agder. Resultatet ble rekordtidlig bading, med kanovelt i en temperatur på +1 grad. Siden da har de tre guttene måttet jobbe hardt med seg selv. Time etter time, dag etter dag, i flere uker og måneder har de nå padlet og trent seg opp til turen, og planlagt en eventyrsommer.
– Nå føler vi oss klare! Forteller Marius. 

Og de har mye å glede seg til.
– Høydepunktet blir hele turen i seg selv. Det å kunne være ute på tur gjennom hele sommeren. Det å kunne leve i ett med og av naturen, der det bare er vi og villmarka. Uansett utfall av ekspedisjonen vil vi kunne sitte og se tilbake på dette eventyret med minner og opplevelser for resten av livet. For med over 3000 kilometer foran oss i kano, vil utfordringene balle på seg. Men en ting er sikkert; Dette blir et ekte villmarkseventyr!  

Du kan følge guttene på tur på www.mariusfuglestad.com, facebook og instagram @eventyrgauken

SNART KLAR: Marius og Ivan gleder seg til langtur!
SNART KLAR: Marius og Ivan gleder seg til langtur!
Publisert 16. juni 2017 kl 10.30
Sist oppdatert 16. juni 2017 kl 10.30
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen